Un astronaut francez a raportat joi despre daunele provocate de schimbările climatice ale Pământului. Astroanutul a văzut totul din spațiu, numind-o „privire tristă” într-o conversație cu președintele Emmanuel Macron. Thomas Pesquet este în al doilea tur pe Stația Spațială Internațională (ISS) care orbitează planeta. Pesquet i-a spus lui Macron prin link video că impactul distructiv al activității umane devine din ce în ce mai vizibil, chiar și de la 400 de kilometri distanță.
Astronautul francez Thomas Pesquet, a fost în direct de pe Stația Spațială Internațională joi, 4 noiembrie, cu președintele Emmanuel Macron. În dialogul video astronautul i-a desris daunele climatice de pe Pământ pe care le-a văzut din spațiu în timpul celei de-a doua misiuni pe orbită.
Președintele l-a întrebat despre „urmele tangibile” ale „schimbărilor climatice” vizibile din spațiu. Răspunsul lui a fost clar, „din păcate da, domnule președinte. Prin fereastra Stației Spațiale se poate vedea clar fragilitatea Pământului. O oază cu resurse limitate și efectele nocive ale activităților umane.”
Thomas Pesquet se află de șase luni pe ISS, la o altitudine de 400 de kilomet și urmează să se întoarcă pe Pământ în zilele următoare. Pesquet descrie și accelerarea fenomenelor de dezastre naturale evocând „tristul spectacol al furtunilor tropicale care se succed”, dar și incendiile de pădure.
Thomas Pesquet spune că a văzut regiuni întregi arzând, în Canada, California acoperite cu un nor de fum. Francezul a descris flăcările care se vedeau cu ochiul liber la o altitudine de 400 km. Același lucru era vizibil și în sudul Franței și în Grecia și în bazinul Mediteranei, a mai declarat Thomas Pesquet.
Emmanuel Macron l-a întrebat dacă a mai văzut o schimbare în comparație cu ultima sa misiune. Thomas Pesquet a răspuns:
„Da, aceste fenomene meteorologice se accelerează într-un mod îngrijorător. Sperăm că vom putea lua măsurile necesare pentru ca planeta să rămână locuibilă pentru toată lumea”, a conchis Thomas Pesquet, oferindu-i o nouă discuție la următoarea sa aterizare.
„Trebuie să accelerăm mult mai mult angajamentele și implementarea lor. Acesta este obiectivul acestui Cop26 și a ceea ce încercăm cu toții să facem la nivel național, regional și european.”, a conchis Emmanuel Macron.
Thomas Pesquet a reamintit și obiectivele următoarelor misiuni spațiale:
„Să mă întorc pe Lună într-un mod mai sustenabil pentru a stabili o bază acolo. În câțiva ani vreau să plec pe Marte.
Vreau să aflu dacă ce s-a întâmplat cu Marte, pierzându-și atmosfera, poate ajunge și pe Pământ”.