Din păcate, încălzirea globală este la un nivel destul de accelerat, iar România este tot mai afectată de fenomene meteo extreme, la fel ca alte țări. Climatologul Roxana Bojariu a explicat că românii ar trebuie să se obișnuiască cu fenomenele extreme care apar în toate anotimpurile. Vremea a ajuns să o ia razna și să trecem de la temperaturi de vară, la temperaturi de iarnă, în doar câteva ore.
Țara noastră se confruntă cu fenomene meteo extreme devin din ce în ce mai frecvente și mai severe. În ultima săptămână, vremea rea a făcut prăpăd în România. țara a fost lovită de o serie de evenimente extreme, incluzând ploi torențiale, grindină și vijelii. În majoritatea zonelor țării, temperaturile au scăzut abrupt cu până la 20 de grade în doar câteva zile. Specialiștii trag un semnal de alarmă și susțin că românii vor trebui să se obișnuiască pe viitor cu astfel de fenomene meteo.
„Primăvara e anotimp capricios, dar ce se întamplă e deosebit, aplitudinea contrastele dintre episoade devine tot mai mare. În primăvară avem de obicei fluctuații mai mari decât vara sau iarna, pentru că e anotimp de tranziție, la fel ca și toamna, și atunci se reconfigurează toate tipurile de transport de căldură, de vapori de apă, sistemele de vreme”. Am avut perioade mult prea calde pentru aceasta primavară si revenirea la normal si usor peste normal a adus un contrast extraordinar de mare, a adus acest ecart mare în diferente de temperatura, nu e normal sa avem astfel de fluctuatii intense, dar multe s-au schimbat in sistemul climatic si vorbim de cantitatea sporita de energie si atunci ce experimentam acum mai multe primaveri acum observam ca au nivel sporit de severitate pentru ca in sistemul climatic avem cantitate sporita de caldura transportata dintr-o parte in alta.
Avem un sistem climatic cu o cantitate sporită de energie, adică de căldură, de vapori de apă și evident că această cantitate sporită de energie alimentează aceste sisteme de vreme și le face mai severe, cu manifestări mai contrastante. Așa că, din păcate, va trebui să ne obișnuim cu fenomenele extreme în toate anotimpurile, de fapt, dar în primăvară și în toamnă avem această caracteristică a trecerii între sezoane mai stabile și, evident, fluctuațiile sunt cu atât mai puternice”, a declarat Roxana Bojariu, la România TV.
Vezi și: ANM a dat alerta: scad temperaturile la final de aprilie. Cum va fi vremea în următoarele săptămâni
De la temperaturi de vară, am trecut la temperaturi care se înregistrează în sezonul rece. În urmă cu nici două săptămâni, cele mai ridicate temperaturi au fost înregistrate în sudul țării, ajungând chiar și la peste 30 de grade la umbră.
Furtuna Renata a ajuns în țara noastră! În toată România s-a instalat un aer rece, care a adus și ploi și fenomene extreme. Specialiștii spun, însă, că tot ce se întâmplă este din cauza încălzirii globale, care provoacă dezechilibre majore. Toată luna aprilie, temperaturile nu vor mai trece de 20 de grade Celsius.
Meteorologii ANM au emis o informare meteo pentru perioada 18 aprilie, ora 10 – 20 aprilie, ora 09, cu avertizări importante pentru întreaga țară. Urmează o vreme extrem de rece în cea mai mare parte a teritoriului, iar pe timpul nopților, în regiunile intracarpatice și în zonele deluroase, se așteaptă ca sporadic să apară brumă. La munte, zăpada a depășit jumătate de metru și este iarnă în toată regula. În zonele din România unde nu a nins s-au înregistrat ploi înghețate.
Și directorul general al Agenției Naționale de Meteorologia (ANM), Elena Mateescu, a declarat că România nu va fi ocolită de schimbările climatice în următorii ani. Va ploua din ce în ce mai puțin, iar temperaturile medii anuale vor crește.
„Ca impact al condiţiilor de vreme extremă şi al schimbărilor climatice, vorbim despre proiecţii care arată schimbări semnificative ale climei României în următoarele decenii. Pentru perioada 2021-2050, vorbim de o creştere a temperaturii medii anuale a aerului cu până la trei grade vara, reducerea cantităţilor medii de precipitaţii cu aproximativ 10-15% în lunile de vară. În acelaşi timp, vorbim de schimbări în statisticile fenomenelor meteorologice extreme prin creştere frecvenţei şi intensităţii valurilor de căldură şi creşterea ratei intensităţii precipitaţiilor, a declarat Elena Mateescu, directorul general al ANM.