Schimbările climatice joacă un rol crucial în determinarea distribuției speciilor umane pe Terra. De asemenea, ele sunt foarte importante și în ceea ce privește diversificarea umanitară pe planetă, arată un nou studiu realizat de către cercetători. Află ce impact au schimbările climatice asupra omenirii, potrivit noilor analize ale specialiștilor. Consecințele sunt inclusiv de natură psihologică. Tot mai mulți tineri se confruntă cu anxietate, pe fondul schimbărilor climatice.
Speciile umane sunt în continuă mișcare. Ele se adaptează la condiții de viață diferite sau dispar atunci când schimbările climatice determină modificarea climei. Terra poate suferi evenimente de extincție sau contracție a populației. Mai ales în perioada în care habitatele nu sunt propice, așa cum s-a mai întâmplat de-a lungul istoriei.
Un nou studiu arată felul în care clima influențează evoluția oamenilor. Ceea ce nu ne demonstrează analizele în mod direct însă, este cel puțin la fel de important, susține un expert. Află despre ce este vorba în rândurile următoare.
Oamenii de știință au descoperit o variabilitate uriașă privind mediul de trai al diferitelor specii care au călătorit în diverse zone ale lumii, în funcție de nivelul lor de adaptabilitate. Asta după ce, cu ajutorul datelor de modelare climatică, au examinat folise de la cinci specii umane. Printre acestea se numără și Homo sapiens, despre originile căreia s-ar putea schimba tot ceea ce știam până acum.
Datele obținute de cercetători indică faptul că populațiile umane au fost statice pentru o perioadă de un milion de ani. Oamenilor nu le-a plăcut să își schimbe mediul de trai – atât timp cât nu s-au confruntat cu schimbări climatice. Când i-a lovit cea mai rece și mai uscată perioadă a Pleistocenului, denumită și „Epoca de gheață”, oamenii au început să migreze.
Schimbările climatice majore care au avut loc în urmă cu 300.000 – 400.000 de ani au contribuit, de fapt, la transformarea evolutivă a populațiilor H. heidelbergensis în Homo sapiens și Neanderthalieni, au concluzionat cercetătorii.
„Schimbările climatice forțate astronomic au fost un factor cheie în determinarea distribuției și dispersiei speciilor de hominizi și au fost probabil importante pentru diversificare”, au concluzionat cercetătorii, în studiul publicat în jurnalul de știință Nature.
Din acest punct, oamenii au devenit „rătăcitori”, deplasându-se pe întregul glob. Ei au reușit, însă, să descopere o varietate de habitate la care s-au adaptat de-a lungul timpului. Astfel de schimbări climatice care au determinat transformările cu pricina nu au fost, însă, provocate de om. Ele au reprezentat, mai degrabă, cicluri naturale ce au fost declanșate de apropierea planetei noastre de Soare.
Un alt sondaj realizat de către oamenii de știință în zece state din lume pun în perspectivă și consecințele psihologice ale schimbărilor climatice. Din ce în ce mai mulți tineri de confruntă cu anxietate severă din cauza modificărilor de climă, au concluzionat oamenii de știință.
Dincolo de acest lucru, aproape 60% dintre tinerii de la Universitatea Bath au spus că schimbările climatice îi îngrijorează. Între timp, unele voci sunt de părere că schimbările climatice nu se mai pot „repara”. Indiferent dacă este vorba despre caniculă sau furtuni neobișnuit de severe, tinerii devin tot mai anxioși.