15 iun. 2023 | 20:36

Avantaje și dezavantaje plite pe gaz sau cu inducție. Ce trebuie să afli înainte să cumperi, de fapt

Utile
Avantaje și dezavantaje plite pe gaz sau cu inducție. Ce trebuie să afli înainte să cumperi, de fapt
Plitele cu gaz sau inducție oferă o experiență mai bună?

Sunteți nehotărât între  plite pe gaz sau cu inducție? Iată care sunt principalele caracteristici, diferențele și care sunt acele vantaje și dezavantaje pentru aceste produse. Este important să știi astfel de lucruri, așa că citește mai departe și vezi ce trebuie să afli înainte să cumperi.

Folosești plite pe gaz sau cu inducție?

Ultimii ani au adus oamenii mai aproape de o experiență culinară la 360 de grade. Nu mai este doar o activitate necesară în anumite momente ale zilei, ci o căutare continuă de inspirație pentru a-și cultiva pasiunea. Acesta este motivul pentru care aparatele de bucătărie trebuie să ofere posibilitatea de a experimenta în multe moduri, pentru a avea controlul deplin asupra tuturor etapelor de gătit.

Vezi și: Se interzic aragazele pe gaz?! Decizia Uniunii Europene care poate schimba tot ce știam până acum

Atunci când alegeți, o întrebare pe care v-o puteți pune este următoarea ”plitelee cu gaz sau inducție oferă o experiență mai bună?” De fapt, fiecare dintre cele două tehnologii are avantaje și aspecte critice care trebuie evaluate și cântărite împreună pentru a face cea mai bună alegere. Iată care sunt avantajele și dezavantajele plitelor cu inducție și cu gaz, cu câteva sfaturi care să vă ajute să vă decideți.

Vezi și: Cum economisești bani la factura de energie electrică, de fapt. Ce trebuie să ai în bucătărie, neapărat

Avantaje și dezavantaje plite pe gaz sau cu inducție

Atunci când vorbim cu proprietarii de locuințe care își renovează bucătăria, o plită cu inducție se află adesea în fruntea listei de dorințe, urmată îndeaproape de un aragaz. Dacă sunteți nehotărât între o plită pe gaz sau cu inducție, vă înțeleg.

Vezi și: La ce distanță se pune hota de aragaz. Greșeala uriașă pe care o fac mulți români

La fel ca și dumneavoastră, sar între ambele și știu cât de greu poate fi să alegi între ele. Haideți să analizăm avantajele și dezavantajele opțiunilor disponibile.

Avantaje și dezavantaje plite cu inducție

Plitele cu inducție utilizează fenomenul de inducție electromagnetică pentru a încălzi alimentele. Este o tehnologie mai modernă în comparație cu clasicele plite pe gaz, iar de ceva timp încoace au devenit vârf de gamă în domeniul lor.

Principalele avantaje în alegerea unei plite cu inducție sunt:

  • Eficiența încălzirii: gătitul se realizează atunci când ustensilele de gătit intră în contact cu zona în care se creează câmpul magnetic, datorită inductorului de dedesubt, fără dispersie de căldură, rezultând o încălzire eficientă și rapidă.
  • Curățare ușoară: suprafața extrem de netedă a plitelor cu inducție are ca rezultat puține unghiuri sau protuberanțe, ceea ce o face ușor accesibilă în timpul operațiunilor de curățare.
  • Siguranță: absența flăcărilor deschise face ca acest tip de gătit să fie extrem de sigur în ceea ce privește riscurile de incendiu. Din fericire, plitele moderne pe gaz dispun de sisteme de siguranță sofisticate pentru a preveni astfel de riscuri, dar absența totală a flăcărilor deschise la plitele cu inducție elimină din start această problemă.
  • Automatizare: fiind de fapt un aparat, plita modernă cu inducție oferă o gamă largă de funcții automatizate pentru controlul gătitului, atât în ceea ce privește temperatura și timpul, cât și pentru controlul IoT de pe un dispozitiv mobil.

Vezi și: Cine sunt românii care vor plăti facturi mari la curent electric din această iarnă. Vor scoate sume uriaşe de bani din buzunar

Plitele cu inducție au și unele dezavantaje:

Oale de gătit specifice necesare pentru fenomenul de inducție, pot necesita achiziționarea unui set de vase de gătit adecvat. Absorbția mare de putere, în ciuda eficienței ridicate, este totuși un parametru care trebuie comparat cu puterea electrică maximă disponibilă în contractul dumneavoastră electric.

În afară de problema costurilor și a ustensilelor de gătit, plitele cu inducție au și anumite dezavantaje. Gătitul prin inducție nu este mai ieftin decât cel cu gaz.

În timp ce gazul este încă o soluție prietenoasă pentru buzunar. În general, depinde de fapt de felul de mâncare pe care îl gătiți. În ceea ce privește coacerea, o friptură la ceaun sau o tocană de carne va fi mai scumpă pe inducție.

Cu toate acestea, placa cu inducție are un avantaj, deoarece este mai puțin costisitoare pentru funcționare în comparație cu alte tipuri de plite electrice.

Vezi și: Trucurile banale care te scapă de căldura din bucătărie când gătești vara. Nu ai nevoie de aer condiționat

Avantaje și dezavantaje plite pe gaz

Tehnologia plita pe gaz este încă o soluție valabilă pentru bucătăriile moderne. Mulți ani de inovații și modernizări au făcut ca plitele cu gaz să fie extrem de tehnologice, funcționale și sigure.

Vezi și: Produsul de 3 lei care ține curat spațiul dintre aragaz și cuptor. Nu vei mai avea probleme cu mizeria

Principalele avantaje care decurg din alegerea unei plite cu gaz sunt:

  • Consum redus de energie: Deși încălzirea cu flacără poate părea veche, plitele moderne pe gaz au flăcări extrem de eficiente pentru arzătoarele lor, cu dispersie minimă a căldurii. Consumul de energie electrică este aproape inexistent, aceasta fiind necesară doar pentru tehnologiile auxiliare.
  • Funcționează cu aproape orice tip de vase de gătit: Încălzirea termică a vaselor de gătit permite utilizarea practic a oricărui tip de oală sau tigaie, variind de la grătare până la oale adânci, woks, tigăi de toate formele și grătare metalice.
  • Potrivită pentru designul tradițional: pentru cei care nu intenționează să schimbe capacitatea electrică a locuinței lor, o plită pe gaz este cea mai bună soluție care se poate potrivi cu designul și amenajările tradiționale ale bucătăriei.

Vezi și: Ce trebuie să pui pe ochiul de la aragaz ca să scapi de mirosul de mâncare din casă. Ideea e genială

Principalele dezavantaje care decurg din alegerea unei plite cu gaz sunt:

  • Poziția fixă: După cum sugerează și numele, și anume un aragaz cu gaz, nu veți putea schimba poziția acestuia. Trebuie să vă aflați în fiecare zi în același loc sau la aceeași masă, deoarece aragazul este integrat cu masa din bucătărie. Așadar, acest aragaz pe gaz nu este potrivit pentru cei cărora le place să modifice echipamentele din bucătărie.
  • Dificil de instalat: Pentru aceia dintre voi care doriți să aveți un aragaz pe gaz, trebuie să știți din start că această plită este dificil de instalat. Acest lucru se datorează instalației care este atașată la setul de bucătărie. Trebuie să invitați un expert pentru a putea instala un aragaz pe gaz în condiții de siguranță.
  • Limitat doar la câteva feluri de mâncare: Atunci când alegeți un aragaz pe gaz, trebuie să acceptați riscul de a nu putea folosi cuptorul pe acesta. Cuptorul nu poate fi așezat pe un arzător cu gaz. Principala cauză este forma suprafeței blatului de gătit, care este incompatibilă cu cuptorul. Atunci când forțați acest lucru, se pot produce lucruri nedorite, cum ar fi scurtcircuitul.

Acestea sunt avantajele și dezavantajele pentru plite pe gaz sau cu inducție. Acum rămâne la latitudinea voastră dacă alegeți prima sau a doua variantă.

Parteneri
Cum arată locul de veci al lui Gigi Becali. Gazonul dintre morminte, provenit de la FCSB
Redactia.ro
Preparatul biblic care e la mare căutare în zilele noastre. Această mâncare simplă, dar plină de savoare, a devenit o vedetă culinară
Click.ro
Ce spun ucrainenii despre încheierea războiului. Sondajul care contrazice ce se știa până acum
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Moarte neașteptată în showbiz! Artistul a pierdut lupta cu boala la doar 54 de ani! Prietenii sunt în stare de șoc
Unica.ro
Netflix, premieră cu Cameron Diaz. În ce film joacă
EVZ.ro
Mesajul transmis de iubita lui Babasha, după scandalul imaginilor controversate, din intimitate, cu artistul. Ce spune femeia care îl va face tată / FOTO
Spynews
Anunț pentru românii cărora le expiră buletinele. Decizia venită marți, 19 Noiembrie
Capital.ro
Imagini din casa lui Silviu Prigoană. E o fortăreață! Camerele copiilor arată ca în filmele SF. Tot confortul și mai mult de atât
Avantaje
FĂRĂ PENSIE de SĂRBĂTORI! LOVITURĂ pentru SENIORI, anunță BACIU
Mediaflux
”Am luat o pauză”. Vlad Gherman și Oana Moșneagu trec printr-o situație dificilă! Actorul a făcut declarații | FOTO
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Cine a câștigat a treia amuletă din sezonul 14 Chefi la cuțite. Jurații, complici la o cerere în căsătorie
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro