21 sept. 2020 | 08:29

Atenție, șoferi. Schimbarea radicală din Codul Rutier. Este vorba despre permisul de conducere

Știri generale
Atenție, șoferi. Schimbarea radicală din Codul Rutier. Este vorba despre permisul de conducere
Schimbarea radicala din codul rutier

Un proiect de lege va schimba fundamental Codul Rutier. Șoferii români care locuiesc în străinătate ar putea beneficia de avantaje substanțiale atunci când vor dori să își schimbe permisele de conducere.

Anunț important pentru toți românii stabiliți în străinătate. Cum se vor preschimba permisele de conducere expirate?

Un proiect de lege, care acum se află în dezbatere publică, ar putea aduce avantaje substanțiale șoferilor români care sunt stabiliți în toată Europa. Potrivit senatorului Şerban Nicolae, românii care muncesc în străinătate ar putea scăpa de obligația de a se prezenta în țară pentru examinarea medicală în vederea prelungirii valabilității carnetului de conducere.

În plus, românii stabiliți în țările UE sau Spațiului Economic European pot trimite în țară online sau prin poștă documentele medicale necesare preschimării permisului de conducere.

Serban Nicolae, senator PSD, initiatorul proiectului de lege privind preschimbarea permisului

Serban Nicolae, senator PSD, initiatorul proiectului de lege privind preschimbarea permisului

Condițiile actuale de preschimbare a permisului de conducere, discriminatorii

Astfel, senatorul Șerban Nicolae consideră discriminatorie obligația ca românii care vor să-și prelungească permisul de conducere să vină în țară pentru examenul medical, care poate fi făcut la fel de bine oriunde în străinătate.

„Situația apare cu atât mai absurdă în cazul celor domiciliați sau rezidenți în țări membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European unde, condițiile de examinare medicală pentru permisul de conducere sunt similare celor din România”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Motivele pentru care Șerban Nicolae vrea modificarea legislației

În proiectul de lege inițiat de senatorul Șerban Nicolae sunt prevăzute modificări ale Codului Rutier. Astfel, Șerban Nicolae a aratat motivele pentru care vrea să schimbe legislația actuală din domeniu:

„Cetătenii români care au domiciliul sau reședința în state membre ale Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European pot efectua examinarea medicală în țara de domiciliu sau de reședință, după caz, în unități medicale autorizate în condițiile stabilite de legile aplicabile în țările respective, documentele emise de aceste unități, traduse în limba română de un traducător autorizat, fiind pe deplin valabile fără alte formalități”.

Modificări și în ceea ce privește ITP-ul mașinii

O altă modificare propusă prin acest proiect de lege se referă la inspecția tehnică periodică (ITP). Mai concret, Şerban Nicolae propune instituirea unei perioade de grație de 24 de ore pentru șoferii care nu se află pe teritoriul național la data când le expiră valabilitatea ITP, timp în care să nu se aplice interdicția circulației pe drumurile publice.

„Pentru deținătorii de vehicule înmatriculate în România aflate în afara țării la momentul expirării termenului de valabilitate a inspecției tehnice periodice, această interdicție nu oferă nicio posibilitate reală de intrare în legalitate înainte de momentul revenirii în țară, chiar dacă aceștia sunt de bună credință. Inspecția tehnică periodică pentru autovehiculele înmatriculate în România se poate face doar în țară”, a argumentat Șerban Nicolae, citat de Romania TV.

Parteneri
BREAKING NEWS! Florin Piersic a fost transportat de urgență la București! Primele imagini, după ce infecția a ajuns în tot corpul
Redactia.ro
3 zodii care au șanse să câștige la Loto în această lună. Se pare că norocul este de partea lor
Click.ro
GALERIE FOTO Cele mai extravagante ținute de la Met Gala 2024. Un bilet la dineu a costat 75.000 de dolari
Digi24
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un judecător i-a spus că în căsătorie e permis orice
Digi24
Kim Kardashian, senzația serii la Gala Met 2024! Rochia despre care vorbește tot internetul / FOTO
Unica.ro
Revenire de senzație pentru Chefi. Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au început
EVZ.ro
Luna Nouă în Taur, astăzi, 7 mai 2024, ora 23:22 . Semnele zodiacale care vor străluci în această perioadă
Spynews
Pot rămâne FĂRĂ LOCUINȚĂ în orice moment. Pericol total pentru zeci de mii de oameni din ROMÂNIA
Capital.ro
Soluțiile cu care se stropesc pomii fructiferi în luna Mai. Sunt mai multe decât crezi
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
Se ADAUGĂ VECHIME în muncă! SCHIMBAREA de la PENSIE
Mediaflux
Alertă de inundații în România! Hidrologii au emis o atenționare pentru 12 județe. Care sunt zonele vizate
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația: „Nimeni nu v-a țepuit”
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro