07 mai 2024 | 23:57

Când apare ambrozia. Persoanele alergice trebuie să se pregătească pentru un nou val

Diverse
Când apare ambrozia. Persoanele alergice trebuie să se pregătească pentru un nou val
Când apare ambrozia. Persoanele alergice trebuie să se pregătească pentru un nou val

Ambrozia este una dintre cele mai cunoscute plante, care face, însă, ravagii în rândul oamenilor. Există o mulțime de persoane care sunt alergice la această plantă și fac tot posibilul să o evite. Când apare ambrozia, dar și cum trebuie să se pregătească persoanele afectate pentru un nou val.

Când începe să lovească ambrozia

Ambrozia, o plantă pe care mulți o consideră doar o buruiană neînsemnată, este de fapt unul dintre cei mai puternici inamici al alergiilor sezoniere. Cu toate că apariția ei poate părea neimportantă pentru unii, pentru cei sensibili la polen, este un adevărat coșmar.

În general, ambrozia își face simțită prezența în perioada verii și toamnei, îndeosebi între lunile iunie și octombrie. Aceasta este perioada în care planta înflorește și eliberează în aer cantități masive de polen.

În ciuda dimensiunilor sale aparent neînsemnate, polenul de ambrozie este unul dintre cei mai puternici alergeni și poate provoca reacții alergice severe la persoanele sensibile.

Ambrozia își începe ciclul de creștere în primăvară, când semințele germinează și plantele încep să se dezvolte. Acestea continuă să crească pe parcursul verii, iar perioada de înflorire debutează de obicei în august, prelungindu-se până în toamnă. În timpul acestei faze, ambrozia eliberează cantități masive de polen în atmosferă, declanșând reacții alergice la cei sensibili.

Pentru cei cu sensibilitate la polen, expunerea la polenul de ambrozie poate provoca o serie de simptome neplăcute, cum ar fi strănutul frecvent, congestia nazală, mâncărimea în gât și ochi înroșiți și apoși. În cazurile mai severe, pot apărea dificultăți de respirație, astmul și chiar anafilaxia, o reacție alergică severă și potențial letală.

Cum ne ferim de ambrozie

Pentru a evita simptomele neplăcute ale alergiilor la ambrozie, este recomandat ca cei sensibili să monitorizeze cu atenție calendarul de înflorire al plantei și să ia măsuri preventive adecvate.

Acestea pot include evitarea zonelor cu densitate mare de ambrozie în timpul perioadelor de înflorire, utilizarea filtrelor de polen în case și vehicule, și administrarea de antihistaminice sau alte medicamente recomandate de medic.

Să scapi de ambrozie este o adevărată provocare, dar nu este imposibil. Pentru a elimina sau măcar reduce prezența acestei plante neplăcute în jurul casei tale, poți folosi mai multe strategii ingenioase.

Pentru început, poți încerca metoda clasică a controlului manual. Asta înseamnă să te duci direct la rădăcina acesteria și să o smulgi înainte ca ea să ajungă să producă semințe. În acest fel, îi tai complet sursa de reproducere.

O altă tactică inteligentă este să acoperi zonele infestate cu materiale precum pânze de pământ sau folie neagră. Efectul acestor materiale este acela de a bloca lumina și, implicit, de a împiedica semințele de ambrozie să germineze și să crească.

Dacă vrei să mergi un pas mai departe, poți apela la tăierea ambroziei înainte ca ea să ajungă să înflorească. Astfel, reduci drastic posibilitatea ca planta să producă semințe și să se răspândească și mai mult.

Totodată, poți să introduci în peisaj și alte plante care să concureze cu ambrozia. De exemplu, mușețelul sau trifoiul pot să împiedice creșterea acesteia, luptându-se pentru resursele necesare dezvoltării.

E bine să știi că există și erbicide speciale pe bază de plante sau ecologice pe care le poți folosi pentru a ține sub control ambrozia. Însă, aici e important să respecți cu strictețe instrucțiunile de pe etichetă și să ai grijă să nu afectezi mediul înconjurător.

Nu în ultimul rând, monitorizarea regulată a zonelor afectate este crucială. Astfel, vei putea interveni prompt în cazul în care ambrozia începe să se regenereze sau să crească din nou.

Parteneri
Cine este soția lui Mihai Gâdea. Agatha Kundri este discretă în ceea ce privește viața sa
Redactia.ro
Povestea de dragoste care a declanşat „scandalul secolului XX” la Hollywood. Ingrid Bergman și-a părăsit familia pentru Roberto Rossellini
Click.ro
Bătaie între jandarmi într-un restaurant din București. Unul dintre ei a ajuns în comă la spital
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Imaginile momentului. Cum s-a afișat fiica Ralucăi Moianu cu soțul ei. Mara a uimit pe toată lumea când a anunțat că e gravidă la 19 ani, cu un bărbat mai în vârstă
Unica.ro
Vremuri de coșmar pentru români. Sărăcia bate la ușă
EVZ.ro
Ce beneficii pentru sănătate are laptele de bivoliță. De ce ar trebui să îl consumi mai des 
Spynews
Marele actor al România ne-a părăsit. Adio, maestre! Toată țara îl plânge: De ce mi-ai luat o parte din suflet
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
DONALD TRUMP, anunț înainte de a PRELUA FUNCȚIA. PREȘEDINTELE SUA a CONFIRMAT
Mediaflux
Alimentele care îți reglează glicemia. Vei observa o îmbunătățire majoră
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Echipa aurie a câștigat ieri battle-ul. Eliminare șocantă pentru Chefi, diseară: „N-am văzut un om să plângă în hohote ca acum”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro