RAR, schimbările care vizează toți românii. Ce prevede noul proiect de lege

RAR, schimbările care vizează toți românii. Ce prevede noul proiect de lege
RAR, schimbările care vizează toți românii. Ce prevede noul proiect de lege

Guvernul lucrează la o propunere legislativă. Scopul modificărilor este de a se crea o mai bună armonizare a legislației interne cu un Regulament al Uniunii Europene aplicabil în domeniu.

Ce prevede noul proiect de lege și care sunt noile schimbări

Propunerea de lege inițiată de Guvern trebuie, mai întâi aprobată de acesta, iar apoi trebuie să ajungă în Parlament. Legislativul va trebui să o adopte, iar actul normativ va trebui să fie promulgat de președintele țării și să apară în Monitorul Oficial, pentru a fi aplicat.

Din expunerea de motive atașată proiectului reiese că principalele schimbări vizează armonizarea cadrului legal național (în principal, Ordonanța Guvernului nr. 78/2020) cu Reg. UE nr. 858/2018. O modificare care merită menționată este că vehiculele care vor fi asamblate în afara sediilor de fabricație definite în certificatul de omologare de tip al întregului vehicul nu vor fi considerate ca fiind conforme cu tipul omologat. Așadar, asemenea vehicule nu vor putea fi introduse pe piață.

O altă schimbare

Va fi exclusă prevederea ce permite Registrului Auto Român (RAR) să refuze omologarea unui vehicul care, deși este în conformitate cu reglementările aplicabile, prezintă un risc serios pentru siguranța rutieră sau dăunează semnificativ mediului înconjurător sau sănătății publice.

Propunerea Guvernului introduce, însă, o prevedere care va permite RAR să refuze omologarea sau certificarea produselor sau materialelor de exploatare a mașinilor (cum e benzina, de exemplu), însă acest lucra vizează modificarea unui alt act normativ, OG nr. 80/2000.

Registrul Auto Român
RAR, schimbările care vizează toți românii. Ce prevede noul proiect de lege

Consumatorii vor fi protejați

Totodată, consumatorii vor fi mai protejați în relația cu vânzătorii de mașini și site-urile acestora (prin care sunt oferite informații despre vehicule sau sunt vândute acestea). Mai exact, cei din urmă nu vor putea să mai mențină acele informații sau să vândă vehicule ce au fost constatate ca fiind neconforme, de către RAR. Orice astfel de vehicul ce va apărea pe site va trebui să fie însoțit de mesajul „Vehicul rutier neconform blocat de R.A.R.”, menținut pentru o perioadă de trei luni.

Aceeași schimbare va avea loc și în privința acelor persoane care vând online produse și materiale de exploatare pentru mașini (cum e benzina, de exemplu) – această schimbare va viza, însă, OG nr. 80/2000.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI