Pedofilia în România, pedepsită mult mai aspru: modificările menționate într-un nou proiect de lege

Pedofilia în România, pedepsită mult mai aspru: modificările menționate într-un nou proiect de lege

După cum ai văzut probabil în ultimii ani, manifestările de pedofilie și abuz a copiilor nu este pedepsită foarte aspru în țara noastră, iar procesele se tărăgănează pe parcursul mai multor ani. Un nou proiect de lege vrea să remedieze situația.

Deputatul neafiliat Oana Bîzgan a depus, la Senat, un proiect de lege care prevede o pedeapsă minimă de 4 ani cu executare pentru cazurile de viol, cazurile de act sexual cu un minor și cele cu un minor cu vârsta de până la 16 ani. În același document, se menționează că astfel de infractori sexuali, dar și cei care săvârșesc fapte precum racolarea minorilor în scopuri sexuale, vor putea fi arestați preventiv încă de la prima abatere. Acest lucru era din păcate imposibil conform legislației actuale, arată Oana Bîzgan, într-un comunicat de presă remis Mediafax.

Întreaga motivație din spatele acestei inițiative a plecat de la dezamăgirea inițiatoarei legii legată de modul în care sunt lucrurile acum. Din păcate, de cele mai multe ori, din cauza lipsei dovezilor în cazurile de abuz asupra minorilor, făptuitorii ajung să primească pedepse minime sau cu suspendare.

„Abuzurile sexuale asupra minorilor reprezintă o încălcare gravă a drepturilor și libertăților acestora, având consecințe alarmante asupra dezvoltării lor emoționale. Conform Convenției cu privire la drepturile copilului, copiii trebuie să fie protejați de orice formă de violență sau abuz, inclusiv de abuzul sexual. Pe fondul lipsei dovezilor care să ateste constrângerea minorului la întreținerea actului sexual sau imposibilitatea acestuia de a se opune, legea permite ca astfel de infracțiuni să fie încadrate ca act sexual cu minor, nu ca viol. Astfel, în contextul în care ne confruntăm cu o recidivă de 70%, abuzatorii ajung să primească pedepse minime sau cu suspendare, rămânând în libertate, de cele mai multe ori în același domiciliu cu victimele pe care le-au abuzat”, conform sursei citate.

Pedofil din Brăila, liber! Sentința judecătorului a șocat pe toată lumea

O schimbare a acesti legislații este foarte importantă în țara noastră din cauza stasticilor îngrijorătoare. Pedepsele sunt atât de derizorii în România, încât infractorii aproape că sunt încurajați la astfel de fapt. Ajung să vină și pedofili din afara țării, pentru simplul motiv că avem o legislație defectuoasă. Astfel s-a ajuns la 8000 de cazuri de viol și aproape 3000 de cazuri de act sexual cu un minor, în ultimii nouă ani, conform raportului CSM.

„La nivelul țării noastre, conform datelor înregistrate de Consiliul Superior al Magistraturii, în ultimii 9 ani au fost înregistrate 8.543 de cazuri de viol și 2.927 de cazuri de act sexual cu minor, încadrate atât după Codul Penal cât și după noul Cod Penal. În 2017, din totalul de cazuri de act sexual cu un minor, pe rolul judecătorilor, doar 42,17% cazuri au sfârșit prin condamnări definitive. Dintre acestea, 50% au reprezentat executare cu suspendare și doar 25,77% dintre cazuri s-au finalizat cu executare în detenție. Dintre persoanele condamnate la executare în detenție, aproximativ 88% au primit pedepse mai mici de cinci ani”, a afirmat Oana Bîzgan.

Din momentul depunerii proiectului legislativ la senat, unde are parte de suportul a 75 de parlamentari de la toate partidele, urmează să fie supusă votului în camera deputaților. Acela este forul decizional pentru transformarea proiectului în lege.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI