23 apr. 2024 | 19:32

ANM a emis un cod galben de vreme rea, Titi Aur avertizează! Când se schimbă, de fapt, cauciucurile de iarnă. „Nici să nu vă gândiţi” EXCLUSIV

EXCLUSIV
ANM a emis un cod galben de vreme rea, Titi Aur avertizează! Când se schimbă, de fapt, cauciucurile de iarnă.

Vremea a luat-o razna în România, anunțându-se un sfârșit de aprilie capricios, cu temperaturi scăzute. Mai mult, ANM a emis un nou cod galben de ninsori, frig şi vânt. Cum însă foarte mulți șoferi se grăbesc să renunțe la cauciucurile de iarnă, Titi Aur, celebrul pilot român, expert în conducerea preventivă, trage un semnal de alarmă, în exclusivitate pentru Playtech Știri. El oferă și câteva sfaturi utile.

De ce nu e indicat să schimbați acum cauciucurile de iarnă? Ce riscați?

Titi Aur susține că încă nu a renunțat la cauciucurile de iarnă. Vestitul pilot român, expert în conducerea defensivă, explică de ce nu trebuie să le înlocuim, deși este sfârșitul primăverii. Să nu uităm și de valoarea amenzii, de aproximativ 3.300 de lei, dacă suntem surprinși că circulăm cu anevelopele de vară, pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei:

”Eu am un singur sfat: șoferii nu trebuie se grăbească, nu e încă momentul să le înlocuim cu cele de vară. Există chiar o glumă, în acest sens, se spune că anvelopele sau cauciucurile de iarnă se schimbă de-abia când vezi primele costume de baie pe plajă la Mamaia.

Trebuie să te gândești că, dacă faci un accident, pe vreme rea, și nu ai anvelopele de iarnă, te pui în pericol. Ești sancționabil, plătești amendă, dacă faci accident, și, în plus, nici nu primești bani de la asigurator, pentru daune, pentru reparații. Eu nu le-am înlocuit. De ce?

Păi, am văzut că iarna a fost blândă și că în luna martie a fost cald, așa că era normal să vină și vreme rea. Baba Dochia nu se lasă ușor dusă. Ideea e ca, în zilele mai calde, să nu suprasolicităm cauciucurile de iarnă”, ne-a declarat Titi Aur, exclusiv pentru Playtech Știri.

Citiți și: Alertele de vreme rea nu se mai opresc! A fost emis un nou cod galben de ninsori, frig şi vânt. Unde scad iar temperaturile

”Mașina are contact cu asfaltul, nu cu aerul de afară. E altă temperatură”

Titi Aur a dorit să mai menționeze că temperatura de afară nu este egală cu temperatura asfaltului, care se încălzește cu mult mai greu:

”Mașina are contact cu asfaltul, nu cu aerul de afară. Dacă locuiți în sudul țării și nu plecați nicăieri din oraș, nu este grav, dar, dacă aveți treabă la munte, la Rânca sau la Poiana Brașov, altfel se pune problema.

Nici să nu vă gândiți să plecați la drum fără anvelopele de iarnă, în această perioadă. Cu anvelopele de iarnă poți circula, dacă e cald, dar nu și invers, mai ales dacă este gheață și ud pe asfalt”.

Ce să avem obligatoriu în portbagaj, când plecăm la drum lung, de 1 Mai și de Paște?

Se apropie vacanța prelungită, de Paște, de șase zile, în perioada 1-6 mai, așa că mulți șoferi au în plan un concediu, prin țară, îndeosebi la munte.

Cum însă vremea ne poate oferi mari surprize, de la o zi la alta, este bine să fim prevăzători, mai ales dacă avem, printre pasageri, copii și persoane cu probleme de sănătate. Titi Aur ne oferă câteva sfaturi și pentru această situație, cu scopul de a evita necazurile:

”În portbagaj trebuie să avem o vestă reflectorizantă, o trusă de prim-ajutor, mâncare, apă, pături, să avem haine mai groase. Se poate întâmpla să rămânem blocați pe șosea sau să facem o pană de cauciuc, sunt multe situații neprevăzute, când pleci la drum lung.

Iar dacă printre pasageri avem și copii, dar și bătrâni, trebuie să avem la noi medicamente și tot ce este necesar”.

Citiți și: Cod galben de ninsori în 14 judeţe din România. Drumarii au intrat deja în acţiune, imagini spectaculoase:

 ANM a emis un cod galben de vreme rea!

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de ploi însemnate cantitativ, descărcări electrice și vânt, valabilă până joi, în intervalul 23 aprilie, ora 10.00 – 24 aprilie, ora 8.00:

”În această perioadă, aria ploilor se va extinde dinspre regiunile sudice și va cuprinde toată țara treptat. Vor fi averse, iar izolat însoțite de descărcări electrice. Cantitățile de apă vor fi în general de 15-20 l/mp, iar la altitudini mari, la munte, vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare.

Vântul va avea intensificări temporare în majoritatea zonelor, cu viteze de 45-55 km/hm. În zonele montane, rafalele vor depăși 70-80 km/h. De asemenea, un alt cod de galben a fost emis de ANM pentru intervalul 23 aprilie, ora 10.00 – 24 aprilie, ora 8.00, fenomenele vizate fiind precipitațiile însemnate cantitativ, intensificările de vânt pe creste.

În acest interval de timp, în Munții Banatului, Carpații Meridionali și de Curbură și în zona de deal a Olteniei va ploua, iar la altitudini mari vor fi precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Cantitățile de apă vor fi de 25…35 l/mp și izolat de peste 45…50 l/mp. Temporar vântul va avea intensificări pe creste, cu rafale de 90…100 km/h”, se arată în informarea meteo transmisă, marţi, de ANM.

Parteneri
Ce trebuie să faci în ziua de Paște ca să ai noroc tot anul. Obiceiul care îți aduce succes
Redactia.ro
Ce trebuie să pui în drob, să iasă suculent și să nu se usuce. Așa îți va ieși un preparat perfect
Click.ro
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital iar medicii i-au spus că mai are doar 12 luni de trăit
Digi24
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat macrou congelat. Ce s-a descoperit la analize
Digi24
Emily Ratajkowski, 'femeia cu cei mai frumoși sâni', apariție de senzație într-o rochie super decoltată / FOTO
Unica.ro
Cea mai frumoasă stradă a Europei e în România. Orașul care se mândrește cu o arteră de vis
EVZ.ro
Cum arată casa lui Nea Florică, devenit viral pe TikTok pentru replica „Mi-a dat pachet”. Are 57 de ani și locuiește la țară / FOTO
Spynews
Cutremur în tenis. HALEP a făcut anunțul: Nu se poate așa ceva
Capital.ro
Cea mai bună carne pentru grătar: ”Este cea mai sănătoasă alegere!”
Antena 3
A divorțat de un celebru prezentator TV și s-a recăsătorit cu un om de afaceri. Cum arată acum și cu ce se ocupă
Avantaje
INTERZIS în SÂMBĂTA MARE! Este cel mai mare PĂCAT
Mediaflux
Ele sunt fetița de patru ani și bunica ei, care au murit în Călărași, după ce au mâncat pește. Familia se pregătește să le înmormânteze, în ajunul Paștelui / FOTO
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a rămas surprinsă de ce era în ea. A povestit totul
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro