19 apr. 2023 | 18:52

Amenzi de 5.000 de lei dacă rupi această plantă. E protejată de lege

Diverse
Amenzi de 5.000 de lei dacă rupi această plantă. E protejată de lege
Planta Șah” din Geoparcul Platoul Mehedinți

Pe teritoriul României există un număr important de plante protejate prin lege, iar distrugerea acestora ar putea atrage amenzi de 5.000 de lei . Printre aceste plante rare se numără și laleaua pestriță, care paote fi regăsită într-un singur loc în România.

Laleaua pestriță, protejată de legislația românească

Ca multe alte plante, care sunt protejate de lege, inclusiv laleaua pestriță este protejată. Pentru pasionații de flori, planta poate fi regăsită, în toată splendoarea, într-un singur loc din România.

În această perioadă din an, laleaua pestriță poate fi admirată în Geoparcul Platoul Mehedinți. Planta, cunoscută local și sub denumirea de „Planta Șah”, este pe cale de dispariție, acesta fiind unul din motivele pentru care a fost introdusă pe lista plantelor protejate prin lege.

Vezi și: Zonele protejate unde îți poți petrece timpul liber. Sunt chiar în afara Bucureștiului

Primești amenzi de 5.000 de lei dacă rupi această plantă

Laleaua pestriță, sau bibilica, conform specialiștilor, înflorește o singură dată pe an, stând așa timp de cel mult 14 zile, iar ca dimensiune, ajunge până la 20 de centimetri.

Drumeții care ajung în Geoparcul Platoul Mehedinți o pot admira, dar dacă au tendița de a rupe floarea, pot primi amenzi de 5.000 de lei, conform legislației.

Lalelele, cele mai vândute flori din lume

Lalelele sunt cele mai vândute flori din lume, existând și o bursă specială, în Olanda. Dar piața olandeză avea să treacă printr-o criză fără precendent, cunoscută sub numele de „Bula pieței olandeze a bulbilor de lalele”.

Balonul olandez al bulbilor de lalele, cunoscut și sub numele de Tulipmania, a fost una dintre cele mai faimoase bule și prăbușiri de piață din toate timpurile.

A avut loc în Olanda la începutul și până la jumătatea anilor 1600, când speculațiile au dus valoarea bulbilor de lalele la extrem. În momentul de vârf al pieței, cei mai rari bulbi de lalele se tranzacționau cu până la șase ori mai mult decât salariul anual al unei persoane obișnuite.

Vezi și: Orașul din România în care lalelele cresc în copaci. Cum este posibil așa ceva

În urma celor bogați, clasele de mijloc negustorești ale societății olandeze, care nu existau într-o formă atât de dezvoltată în altă parte a Europei la acea vreme, au căutat să își imite vecinii mai bogați și au cerut și ele lalele. Inițial, era un obiect de statut care era cumpărat din simplul motiv că era scump.

Bula pieței olandeze a bulbilor de lalele

Dar, în același timp, lalelele erau cunoscute ca fiind notorii ca fiind fragile și că ar fi murit fără o cultivare atentă. La începutul anilor 1600, cultivatorii profesioniști de lalele au început să perfecționeze tehnicile de cultivare și de producție locală a florilor în Olanda, stabilind un sector de afaceri înfloritor care a persistat până în prezent.

Potrivit Smithsonian Magazine, olandezii au aflat că lalelele puteau crește din semințe sau din muguri care creșteau pe bulbul mamă. Un bulb care creștea din semințe avea nevoie de șapte până la 12 ani înainte de a înflori, dar un bulb propriu-zis putea înflori chiar în anul următor.

Vezi și: Locul „magic” care ajută lalelele să înflorească și să țină mai mult timp. Aici trebuie să le pui

Așa-numiții bulbi rupți erau un tip de lalea cu un model dungat, multicolor, în loc de o singură culoare solidă, care a evoluat dintr-o tulpină de virus mozaic. Această variație a fost un catalizator pentru creșterea cererii de lalele rare, „cu bulbi rupți”, ceea ce a dus, în cele din urmă, la prețul ridicat de pe piață.

Parteneri
De ce se mănâncă pomana porcului de Ignat deși suntem în Postul Crăciunului
Redactia.ro
Cum se denunțau vecinii unii pe alții la Securitate:„Aflându-se în casă, cu ușa deschisă, s-a exprimat într-un mod imposibil de reprodus la adresa tov. Ceaușescu“
Click.ro
Ultimele mesaje trimise de pe front de soldații ruși. „E un munte de cadavre”. Mărturii cutremurătoare
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
O mai ții minte pe Esmeralda? Au trecut 27 de ani de la rolul care a făcut-o celebră pe actrița Leticia Calderon, iar viața ei a bătut orice telenovelă! Cum arată azi, la 56 de ani, frumoasa actriță / FOTO
Unica.ro
Crăciun. Zodii care își fac o schimbare radicală de look. Vor fi de nerecunoscut.
EVZ.ro
Un bărbat și-a ucis soția în luna de miere. Înainte să comită crima, spunea despre femeie că este „totul” pentru el
Spynews
Se dă lege pentru toți posesorii auto. Aparatul din mașină care va deveni total interzis
Capital.ro
Pentru el s-a transformat Maria Popovici? A fost surprinsă la ceas de seară cu un bărbat elegant și galant. Divorțul de Mincu a schimbat-o radical. 20 de imagini în care nu o mai recunoști
Avantaje
O SUTĂ de MII de PENSIONARI primesc MAI MULȚI BANI! SE întâmplă la FINAL de 2024
Mediaflux
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Rezultate Loto azi, 22 decembrie 2024. Numerele câștigătoare duminică la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro