06 iun. 2022 | 11:55

Orașul din România în care lalelele cresc în copaci. Cum este posibil așa ceva

Diverse
Orașul din România în care lalelele cresc în copaci. Cum este posibil așa ceva
Planta este atracția de la Palatul Brukenthal

Printre minunile naturii se numără și arborele lalea, originar din estul Statelor Unite. Această specie este una dintre cele doar două din genul Liriodendron. Planta este unul dintre numeroasele genuri din cadrul familiei magnifice a magnoliilor. Cealaltă specie, Liriodendron chinense, sau laleaua chinezească, un arbore cu flori mai mici originar din China. Planta este rar plantată ca plantă ornamentală. O astfel de minunăție se regăsește în apropiere de Sibiu, mai exact în micuțul oraș Avrig, în curtea Palatului Brukenthal.

Arborele lalea, o minune a naturii

Numele său comun, arborele lalea, provine de la florile sale, despre care se spune că sunt în formă de lalea și au o bandă colorată la bază, la fel ca multe flori de lalea. Florile sunt cupe mari de culoare galben-verzuie. Au o bandă bazală portocalie și sunt produse la vârful ramurilor.

Spre deosebire de florile Magnoliei, care apar adesea înaintea frunzișului, spun specialiștii, florile înfloresc după apariția frunzișului și pot fi trecute cu vederea, deoarece pot fi foarte sus în copacii mari.

Florile și fructele sunt produse pentru prima dată când arborii de lalele au 15-20 de ani. Ele pot fi evidente doar atunci când conurile fusiforme ale semințelor cu aripi suprapuse devin vizibile în falduri, după ce frunzele au căzut.

Conform specialiștilor, pot atinge 40 de metri înălțime și 1 metru diametru. Înflorește din vârful coroanei spre bază la sfârșitul lunii mai și durează până la sfârșitul lunii iunie.

Planta este atracția de la Palatul Brukenthal

Pentru turistul amator de senzațional, grădina barocă din incinta palatului Brukenthal din orașul Avrig, poate fi un punct de atracție. Orașul este situat la 30 de kilometri de Sibiu.

Aici se află cinci exemplare de arbore lalea, care au fost aduși de guvernatorul Brukenthal acum 250 de ani în Transilvania.

„Au fost plantaţi în timpul de viaţă al baronului Brukenthal, copaci înalţi de 40 de metri cu mii de flori înfloresc la sfârşitul lunii mai, până la jumătatea lunii mai pot fi admiraţi.

În fiecare an  infloresc mai frumos, într-adevar sunt mii de flori, e ca şi când am privi un câmp de lalele, dar îl privim în verticală”, spune Arnold  Klingheis, managerul palatului.

Palatul Brukenthal din Avrig este singura grădină barocă păstrată aproape în întregime în România. Grădina poartă și numele de Grădina Edenului din Transilvania. Grădina a fost amenajată la cererea lui Samuel von Brukenthal, care a fost guvernator al Transilvaniei timp de 13 ani.

Grădina este situată pe o terasă la 12 metri deasupra văii râului Olt, pe cel mai înalt punct al orașului. În perioada în care a fost guvernator în Transilvania, stilul grădinii era francez, olandez și englezesc.

Potrivit specialiștilor, arborele lalea are în jur de 250 de ani, dar, în ciuda vârstei sale, încă mai are puterea și vigoarea de a bucura ochii și sufletele celor care preferă să se plimbe prin parcul baroc.

La acea vreme, arborele de lalele era o adevărată raritate în Europa. Chiar și astăzi mai există doar câteva zeci de exemplare pe tot continentul. Arborele lalelei își are originea în pădurile din America de Nord și China. Datorită frumuseții și rarității sale, arborele lalea a fost declarat monument al naturii.

Parteneri
Silviu Prigoană, ultimele dorințe înainte de a muri. Ce a putut să spună cu doar puțin timp înainte să treacă în neființă
Redactia.ro
Cum arată cavoul-palat unde va fi înmormântat Silviu Prigoană?! A cerut să fie înhumat la secret, exact ca tatăl său?! Regina Întunericului: „Dacă nu-i respectăm dorința, se supără!”
Click.ro
Mesaj dur din partea unui general ucrainean pentru Donald Trump: Poporul nu vrea negocieri cu Rusia
Digi24
Imagini NEMAIVĂZUTE cu Monica Tatoiu! Cum arăta pe vremea când se iubea cu Florin Călinescu
Vocea.biz
Băieții cei mari au făcut 'fortăreață' în jurul tatălui lor. Cum l-au onorat pe Silviu Prigoană în ultimul lui drum spre casă
Unica.ro
Încălțămintea din piele are un secret. Metodă simplă pentru curățare
EVZ.ro
Fiica lui Ioan Crișan, acuzată că ar fi plănuit asasinarea tatălui ei, și cei doi complici au fost arestați preventiv. Cum a motivat instanța decizia, după ce în octombrie toți trei au fost eliberați
Spynews
Rusia, anunț ISTORIC despre pace în Ucraina. Mesaj pentru Trump: Nu se va întâmpla niciodată
Capital.ro
Silviu Prigoană, 8 căsnicii, 4 soții, 6 divorțuri. Prima soție l-a lăsat văduv, iar ultima i-a adus liniștea, până când moartea i-a despărțit. Cine sunt femeile care i-au marcat viața
Avantaje
S-A AFLAT cine VA FI PREȘEDINTELE ROMÂNIEI! Răsturnare TOTALĂ de SITUAȚIE
Mediaflux
Adriana Bahmuțeanu, prima reacție după ce Silviu Prigoană a fost înmormântat pe ascuns: „Cum să duci doi copii, noaptea, într-un cimitir?”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Copiii lui Silviu Prigoană anunță că regretatul afacerist a fost deja înmormântat. Mesajul lui Honorius și al lui Silvius
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro