26 sept. 2024 | 13:35

Alimente interzise complet în alergia la ambrozie. Ce să nu mănânci atunci când te simți rău

Sănătate
Alimente interzise complet în alergia la ambrozie. Ce să nu mănânci atunci când te simți rău
Alergia la ambrozie, un fenomen ce ia amploare în România

Ne apropiem de perioada de toamnă, iar asta nu înseamnă că am scăpat de alergii, mai ales alergia la ambrozie. Deși, aparent, nu este important, trebuie să știi care sunt acele alimente interzise complet în alergia la ambrozie. În acest sens, specialiștii vin și atrag atenția asupra a ceea ce să nu mănânci atunci când te simți rău.

Alergia la ambrozie, un fenomen extrem de periculos

Când ne gândim la alergiile sezoniere, ne gândim la polenul de iarbă și de copac din primăvară. Toamna, există un alt polen care este la fel de comun și de deranjant pentru persoanele cu alergii, polenul de ambrozie. Sezonul ambroziei începe la începutul lunii august și atinge apogeul la mijlocul lunii septembrie și octombrie, înainte de a scădea în noiembrie.

Alergia la ambrozie este una dintre principalele cauze ale rinitei alergice sezoniere, denumită și febra fânului, care afectează peste 23 de milioane de persoane, conform specialiștilor. Polenul de ambrozie poate fi găsit în fiecare stat din lume, inclusiv în România.

Alimente interzise complet în alergia la ambrozie. Ce să nu mănânci atunci când te simți rău

După cum bine se știe, ambrozia este un alergen pentru persoanele alergice la ambrozie. Polenul de ambrozie este format din particule mici care plutesc în aer și provoacă simptome de alergie la persoanele alergice la ambrozie.

Dintre toate simptomele de alergie la ambrozie, cele mai frecvente sunt tusea, curgerea nasului și mâncărimea în gât.

Un fenomen ce ia amploare în România

Alergia la ambrozie a devenit, în ultimii ani, o problemă din ce în ce mai gravă în România, afectând un număr tot mai mare de persoane. Această alergie sezonieră, cauzată de polenul unei plante invazive numite Ambrosia artemisiifolia, este responsabilă pentru simptome severe de rinită alergică, conjunctivită și, în cazuri extreme, astm sau șoc anafilactic.

Expansiunea rapidă a ambroziei pe teritoriul României și creșterea temperaturilor contribuie la agravarea acestui fenomen, devenind o problemă de sănătate publică. Creșterea numărului de cazuri de alergie la ambrozie în România este alimentată de mai mulți factori.

Alimente interzise complet în alergia la ambrozie. Ce să nu mănânci atunci când te simți rău

În primul rând, planta se răspândește rapid din cauza schimbărilor climatice și a condițiilor favorabile de creștere, soluri neîngrijite, terenuri neutilizate și temperaturi în creștere.

În al doilea rând, lipsa măsurilor eficiente de combatere și întârzierea aplicării legislației privind eradicarea ambroziei contribuie la proliferarea sa.

Deși există legi care obligă proprietarii de terenuri să distrugă planta, implementarea acestora lasă de dorit, iar polenul continuă să fie prezent în atmosferă, în concentrații tot mai mari.

Alimente interzise complet în alergia la ambrozie

Alergia la ambrozie este una dintre cele mai comune și supărătoare alergii sezoniere. Persoanele care suferă de această alergie trebuie să fie atente și la anumite alimente. Aceste alimente, fără să ne dăm seama, pot agrava simptomele din cauza fenomenului cunoscut sub numele de reacție încrucișată.

Acestea sunt alimente care conțin proteine similare cu cele din polenul de ambrozie, provocând reacții alergice la persoanele sensibile.

Printre alimentele complet interzise în cazul unei alergii severe la ambrozie se numără unele fructe crude. Consumul acestora poate agrava simptomele și poate declanșa reacții neplăcute. Cele mai comune fructe care cauzează reacții sunt:

  • Pepenele verde și galben: Aceste fructe sunt cele mai frecvent asociate cu alergiile încrucișate la ambrozie. În cazul în care o persoană alergică la ambrozie consumă pepene, simptomele precum mâncărimea gâtului și umflarea buzelor sau a limbii pot apărea rapid.
  • Banane: Deși mai puțin comune decât pepenele, bananele pot provoca reacții similare în rândul celor care suferă de alergii la ambrozie.
  • Castraveții și dovleceii: Deși sunt legume, aceste produse au un profil proteic asemănător cu polenul de ambrozie și pot declanșa simptome.

Ce să nu mănânci atunci când te simți rău

Persoanele care suferă de alergie la ambrozie trebuie să fie vigilente nu doar în perioadele de polenizare, ci și în ceea ce privește dieta lor. Evitarea anumitor alimente care pot provoca reacții încrucișate este esențială pentru a reduce riscul de a dezvolta simptome severe.

Alimente interzise complet în alergia la ambrozie. Ce să nu mănânci atunci când te simți rău

Consultarea unui alergolog și testarea pentru alergii alimentare asociate poate ajuta la identificarea alimentelor care trebuie excluse complet din dietă. Spre exemplu, specialiștii spun că în perioada în care ai astfel de alergii, nu ar trebui să consumi următoarele:

  • Zucchini: Similar cu dovleceii și castraveții, poate provoca iritații la nivelul gurii și gâtului.
  • Fructele uscate: Unele fructe uscate, în special cele tratate cu sulfiți, pot agrava alergiile și pot declanșa simptome similare cu cele ale polenului de ambrozie.

Pe lângă asta mai sunt și câteva condimente care nu sunt recomandate în perioada de alergie, precum:

  • Muşeţelul: Este o plantă din aceeași familie cu ambrozia, iar persoanele alergice pot avea reacții la ceaiurile de mușețel sau suplimentele care îl conțin.
  • Echinacea: Utilizată adesea pentru stimularea sistemului imunitar, echinacea este de evitat de către cei cu alergii la ambrozie din cauza posibilelor reacții încrucișate.

Concluzie

Numărul tot mai mare de persoane care suferă de alergii la ambrozie pune presiune pe sistemul de sănătate. Costurile tratamentelor pentru alergii și afecțiunile conexe, precum și scăderea calității vieții pacienților, au devenit o problemă semnificativă.

Persoanele afectate trebuie să urmeze tratamente antialergice costisitoare, iar unii sunt nevoiți să își limiteze activitățile în aer liber, în special în perioada polenizării.

Parteneri
Cum arată de fapt Jennifer Lopez în realitate. Adevărul din spatele imaginilor retușate
Redactia.ro
Dragoș Dolănescu le încaieră pe solistele Maria Ciobanu și Irina Loghin: „Tata spunea că Irina Loghin are cap de regină”. Cum au ratat să se încuscrească?
Click.ro
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Scandalul amoros care zguduie campania electorală. SĂRUTUL care aruncă totul în aer / FOTO
Unica.ro
Vești rele de la ANM. Când se schimbă vremea radical
EVZ.ro
O presupusă vrăjitoare, escrocherie de 7.000 de euro. Cum l-a păcălit pe un bărbat pentru bani
Spynews
N-ai voie să înregistrezi cu telefonul. Se consideră infracțiune. Închisoare 2 ani
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Românii care STAU la BLOC riscă AMENZI! REGULA esențială care NU trebuie ÎNCĂLCATĂ
Mediaflux
Doliu în lumea afaceriștilor! S-a stins din viață un celebru om de afaceri. A murit într-un spital din Franța / FOTO 
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Cat a ajuns să coste un kilogram de castraveți pentru murat, în piață. Prețul de la tarabe i-a indignat pe clienți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro