Pe lângă eliminarea pământului de pe legumele și fructele delicioase de vară, trebuie îndepărtate și pesticidele. Dar poți scăpa de acestea prin metode naturale. Iată care este cea mai sigură metodă.
Suntem constienţi de faptul că tot mai multe fructe şi legume sunt crescute cu ajutorul pesticidelor care rămân ca reziduuri. Pesticidele din fructe și legume sunt substanțele chimice utilizate pentru a controla sau elimina dăunătorii care pot afecta sănătatea plantelor pentru a avea o recoltă bogată. Care sunt riscurile reale ale consumului de pesticide pe produse? Chiar e nevoie să fie spălate fructele și legumele cu soluții speciale?
”Există multe tipuri diferite de pesticide, iar efectele ingerării acestor substanțe chimice pot varia în funcție de tipul de pesticid”, a spus dr. Kelly Johnson-Arbor, medic toxicologie medicală și director medical la National Capital Poison Center din Washington, potrivit msn.com.
Apa de la robinet este o metodă eficientă pentru spălarea fructelor și legumelor. Dar există și câteva soluții naturale pe care le poți încerca acasă pentru a reduce expunerea la pesticide.
O metodă populară este spălarea acestora cu apă și oțet. Această combinație simplă poate fi un aliat puternic în lupta împotriva pesticidelor. Tot ce trebuie să faci este să amesteci o cantitate egală de apă și oțet într-un recipient și folosește acest amestec pentru a clăti fructele și legumele. Oțetul are proprietăți antibacteriene și poate ajuta la îndepărtarea pesticidelor.
O altă soluție foarte eficientă este bicarbonatul de sodiu, care este foarte bun pentru îndepărtarea reziduurilor de pesticide. Pune o linguriță de bicarbonat de sodiu într-un vas cu apă și amestecă bine. Apoi, folosește soluția pentru a spăla fructele și legumele. Proprietățile alcaline ale bicarbonatului de sodiu pot ajuta la neutralizarea pesticidelor și la îndepărtarea lor de pe suprafața produselor.
De asemenea, spălarea fructelor și legumelor cu puțină sare poate elimina în mare parte pesticidele. Adaugă puțină sare atunci când speli alimentele, deoarece aceasta facilitează extragerea pesticidelor, a produselor fitosanitare si a solului
Nu uita să spăli produsele care au coaja groasă, cum ar fi pepenele verde și pepenele galben sau mango, chiar dacă se consumă fără coajă. Spălarea este importnată pentru a curăța murdăria și bacteriile care ar putea ajunge de pe coajă pe fructe după ce sunt decojite.