11 oct. 2023 | 14:00

S-a dat lege pentru proprietarii de terenuri. Ce trebuie să facă pentru combaterea ambroziei

Social
S-a dat lege pentru proprietarii de terenuri. Ce trebuie să facă pentru combaterea ambroziei
S-a dat lege pentru proprietarii de terenuri

S-a dat lege pentru proprietarii de terenuri. Ce trebuie să facă pentru combaterea ambroziei. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică actul normativ privind combatereaacestei plante dăunătoare pentru mulți dintre români.

S-a dat legea ambroziei. Ce prevede aceasta

S-a dat lege, astfel că proprietarii de terenuri vor fi obligați să facă lucrări pentru combaterea ambroziei, în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică actul normativ privind combaterea ambroziei și care stabilește, între altele, ca proprietarii sau deținătorii de terenuri să facă, până la data de 30 iunie în fiecare an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment, lucrări de smulgere sau erbicidare a acestei plante.

Citește și: Amenzii de 5000 de lei pentru cei care au această plantă în curte

De asemenea, cei care nu se supun regulamentului legea prevede că erbicidarea poate fi făcută de către autoritățile locale însă pe cheltuiala celor care aveau această obligație.

Autoritățile locale îți curăța terenul de ambrozie, însă contracost

Prin legea promulgată se urmărește ajustarea termenelor în care proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, au obligația de a face lucrăril de întreținere a terenurilor, raportat la perioadele de răsărire si înflorire a ambroziei.

În plus, în legea promulgată este preconizată instituirea, pe de-o parte, a posibilității de realizare a respectivelor lucrări de către autoritățile administrației publice locale, la solicitarea și pe cheltuiala persoanelor cărora le-ar reveni această obligație, iar pe de altă parte, a posibilității realizării acestor lucrări de către respectivele autorități, în cazul în care subiecții obligației legale nu o fac de bună voie.

Ce prevede legea ambroziei

”În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an sau în termen de 15 zile de la primirea unui avertisment din partea autorităților publice locale, lucrări de întreținere a terenurilor prin smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia”, arată legea promulgată.

Citește și: Medicul Tudor Ciuhodaru ne învață cum să scăpăm de alergia la ambrozie

Nu în ultimul rând, actul normativ prevede ”posibilitatea de realizare a respectivelor lucrări de către autoritățile administrației publice locale, la solicitarea și pe cheltuiala persoanelor în sarcina cărora este stabilită această obligație”.

Parteneri
Tragedie pentru Tzancă Uraganu. Nepotul manelistului a murit la o vârstă fragedă
Redactia.ro
Companiile aeriene au introdus o nouă regulă! Însoțitorii de bord nu vor primi pasagerii în avion dacă nu o respectă
Click.ro
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani. Abia acum polițiștii au aflat cine este și povestea ei ciudată
Digi24
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu 20.000 de dolari bucata
Digi24
Cum arată Tania Budi în realitate, fără machiaj, la 56 de ani. 'Eu la 75 voi fi la fel. În cluburi, dansând'
Unica.ro
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews
Se CONFISCĂ mașina. Acest lucru va deveni TOTAL INTERZIS în România: Să scriem negru pe alb în lege
Capital.ro
Prețul unui kilogram de nucă în Piața Obor din București, înainte de Paște
Antena 3
Vor avea un băiețel. Ce frumos au făcut anunțul: „Visele devin realitate”. Imagini de la petrecere
Avantaje
Ce e INTERZIS să facă în MARȚEA MARE din Săptămâna Patimilor
Mediaflux
Știrile Antena Stars. Oana Lis, încă un gest disperat pentru a face rost de bani. A scos la vânzare și crucea lui Viorel Lis. În ce stare este fostul primar
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Antena 1
Ce obsesie perversă și bolnavă avea Elena Ceaușescu? Îi plăcea să se uite la...
Shtiu.ro