În fiecare anotimp, dar mai ales primăvara, când înfloresc florile ne supără alergiile. O buruiană extrem de întâlnită la noi în țară care crează cele mai multe alergii de toamnă, este ambrozia.
Reprezentând un alergen extrem de întâlnit, ambrozia face parte din plantele care cauzează alergii. Polenul inspirat de la ambrozie, dacă este inspirat de către o persoană, poate să creeze alergii. Sistemul imunitar reacționează ca și cum ar fi vorba de o substanță care cauzează boală.
Ambrozia crește de obicei pe câmpuri sau la marginea orașelor, precum și pe terenurile intravilane pe care cresc buruieni, fiind o plantă sălbatică. Înainte ca vremea să fie foarte răcoroasă, la sfârșitul verii, are loc polenizarea acesteia. Polenul este foarte fin și de aceea este foarte ușor răspândit de vânt. Dacă alți factori alergeni pot fi observați cu ochiul liber, nu este așa și în cazul polenului de ambrozie.
Alergiile mai puternice se pot desfășura în prima parte a zilei, între orele 10 dimineața și 3 după-amiază, deoarece cantitatea de polen din aer este mai mare, dar și în zilele cu vânt puternic și uscat.
Ploaia și temperaturile scăzute pot ajuta la scăderea concentrației de polen de ambrozie din aer.
De obicei în lunile august și septembrie, ambrozia eliberează polenul, în funcție de tipul asteia. Până la un miliard de particule de polen sunt eliberate de către o singură plantă de ambrozie.
În luna septembrie are loc vârful alergiilor create de polenul de ambrozie, celelalte luni în care acesta este răspândit fiind august și jumătatea lui octombrie.
Ambrozia este o buruiană extrem de răspândită la noi în țară. Ea înflorește în special în lunile de toamnă. Pentru a recunoaște ambrozia, vă punem la dispoziție imaginea de mai jos.
Ambrozia creste în special:
Pentru a ști cum să te ferești pe tine sau pe cei dragi de alergia la ambrozie, este bine să cunoașteți principalele simptome ale acesteia. Alergia la polenul de ambrozie are simptome similare ca în cazul altor alergii și se manifestă astfel :