Alertă meteo emisă de ANM. Administrația Națională de meteorologie a emis o nouă prognoză meteo pentru următoarele săptămâni. Astăzi, 18 iulie, sunt anunțate valori termice, relativ, scăzute. ANM spune că, începând din 20 iulie, canicula își va face, din nou, resimțită prezența în toată țara. Vor fi temperaturi caniculare, ca efect al valului de căldură ce a acoperit Europa. La acest moment, cel puțin cinci state europene suferă de pe urma valului de căldură din Europa.
Luna iulie a adus, în aproape toată Europa, valorri termice record. Valul de căldură insuportabilă a lovit, pentru prima dată în istoria sa, Marea Britanei, autoritățile emițând cod roșu.
De cealaltă parte, în zona mediteraneană, caldură a topit populația, iar incendiile au distrus hectare întregi de păduri.
În spania s-au înrgistrar, în sudul țării, temepraturi de până la 45 de grade celsius. Din păcate, noile prognize meteo nu schimbă cu nimic fața Europei, canicula și căldura excesivă rămânând factorul decisiv în această lună.
ANM a publicat astăzi estimarea evoluției valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoarele 2 săptămâni. Conform acestei prognoze, la nivelul întregii țări au fost enunțate situații de alertă meteo.
Așa se face că, de exemplu, în Banat maximele vor fi cuprinse între 28-30 de grade și minimele de 12-14 grade. ANM mai spune că, din 20 iulie, vremea se va încălzi semnificativ.
Între 21 – 24 iulie este estimată o intensificare a valului de căldură şi accentuarea disconfortului termic, cu maxime termice cuprinse între 37-38 de grade. Pentru ultima săptămână a lunii iulie sunt estimate temperaturi maxime, în medie de 34-36 de grade, se arată în prognoza meteo.
Aceeași situație o regăsim și în Crișana, regimul termic fiind unul de căldură accentuată, cu valori cuprinse între 36-37 de grade.
Citelte aici: Prognoza meteo ANM pentru următoarele două săptămâni.
Transilvania și zona Maramureș nu scapă de caniculă, aici fiind înregistrate, în perioada următoare, valori cuprinse între 32 și 34 de grade, cu un accentuat val de căldură. Până în 22 iulie nu sunt prognozate ploi, iar ulterior va crește probabilitatea de ploaie, îndeosebi în a doua săptămână.
În Moldova, Dobrogea, Muntenia și Oltenia, ANM anunță caniculă, cu valori extreme, cuprinse între 32 și 37 de grade. ANM mai spune că în aceste zone, riscul apariției de precipitații este extrem de scăzut. Vor fi ploi de scurtă durată pe arii restrânse, posibile mai ales în a doua săptămână.
De cealaltă parte, la munte, vremea va fi răcoroasă în special în timpul nopților. Vor fi minime de 6-8 grade și maxime de 16-18 grade. Ulterior se va încălzi, iar maximele vor fi de 22-24 de grade, iar minimele de 12-14 grade.
În prima săptămână, doar cu totul izolat vor fi posibile ploi slabe de scurtă durată. După 24 iulie, crește probabilitatea pentru averse locale îndeosebi în timpul după-amiezelor, dar cantităţile de apă vor fi în ansamblu deficitare.