Val de căldură fără precedent peste Europa! Situațiile fără precedent, provocate de criza climatică, au revenit în atenția opiniei publice. Au fost adesea discutate alături de ceea ce poate părea a fi o creștere surprinzătoare a temperaturilor din ultima vreme. Aceste praguri de temperatură s-au aflat din nou în centrul discuțiilor ONU privind clima la summitul COP26 din Scoția. Actuala situație a afectat aproape întreaga Europă, valorile termice record ajugând chiar la 45 de grade, în sudul Spaniei.
Termenul de „Apocalipsa meteo” a fost folosit pentru prima dată de un meteorolog din Franța. Specialistul spune că a avertizat asupra temperaturilor ridicate din Franța în 2050 din cauza crizei climatice. Din păcate, mai spune meteorologul, previziunile sale s-au resimțit în 2022.
Prezentatoarea meteo franceză Évelyne Dhéliat a prezis în 2014 că temperaturile vor ajunge până la 43 de grade în luna august din cauza avertizării globale.
Cu toate acestea, Franța a resimțit pe pielea ei, cu 28 de ani mai devreme decât se preconiza, în luna iunie valori termice record, o lună de obicei mai răcoroasă.
Franța se confruntă cu un val de căldură profundă și tocmai a observat cea mai timpurie înregistrare din istorie a unei temperaturi de 40 de grade Celsius, în orașe precum Nantes și Tours,urmând să atingă maxime de 43 de grade Celsius.
Pe 17 iunie, anul curent, la Paris, a fost cea mai călduroasă zi iunie de până acum. Meteorologii anunțând atunci maxime între 38 și 39 de grade Celsius. Valorile au depășit precedentul record de căldură din capitala franceză, stabilit în 1947.
Suntem deja în luna iulie, iar un val de căldură fără precedent peste Europa face ravagii. La această oră, cel puțin cinci state europene suferă de pe urma valului de căldură din Europa.
În Marea Britanie, a fost convocată o ședință de urgență a cabinetului pentru a discuta despre prima avertizare de căldură „roșu extrem” din Marea Britanie.
În Franța, un deputat a descris vremea sufocantă ca fiind „infernală”. În Portugalia, premierul monitorizează incendiile de pădure periculoase.
Temperaturile din Europa de Vest au depășit 40 de grade Celsius în această săptămână, spun specialiștii. În ceea ce privește Europa de Sud, efectele unei călduri de vară mai toride, despre care oamenii de știință spun că este un rezultat al schimbărilor climatice la nivel mondial, se resimte peste tot.
În întreaga regiune mediteraneană, pompierii s-au luptat să stăpânească incendiile. Râurile au secat și mii de oameni au fost evacuați din casele lor.
Până în prezent, peste 230 de persoane au murit din cauza efectelor căldurii în Spania și 238 în Portugalia, potrivit rapoartelor presei locale.
Temperaturile ridicate sunt rezultatul unei zone de presiune înaltă care se deplasează lent, aducând aerul arzător din Africa de Nord.
Meteorologii spun că sunt așteptate să continue în această săptămână și să se deplaseze spre nord și est, spre Franța, Germania, Belgia și Marea Britanie.
Guvernul portughez a coborât cu o treaptă nivelul de alertă duminică, din cauza îmbunătățirii condițiilor meteorologice. temperaturile ridicate, din păcate, au dus la izbucnirea a sute de incendii în ultimele zile.
Aproape 250 de noi incendii au fost raportate vineri și sâmbătă, majoritatea la nord-est de Porto. Duminică guvernul a anunțat că temperaturile ar putea scădea cu până la 8 grade în zilele următoare.
Potrivit Reuters, ministerul portughez al sănătății a declarat că peste 650 de persoane au murit din cauza căldurii în săptămâna precedentă.
Cele mai multe decese au fost înregistrate în rândul persoanelor în vârstă. O persoană a murit la fiecare patruzeci de minute, între 7 și 13 iulie.
„Ne confruntăm cu o situație aproape fără precedent din punct de vedere meteorologic”, a declarat sâmbătă Andre Fernandes, comandantul național al protecției civile.
Aproximativ 30 de incendii distincte fac ravagii în zone întinse din Spania. Temperaturile au depășit 40 de grade în unele locuri de câteva zile deja.
Institutul de sănătate publică a estimat că aproximativ 360 de persoane ar fi murit între 10 și 15 iulie din cauza căldurii extreme.
Premierul spaniol Pedro Sánchez va vizita luni regiunea Extremadura din vestul Spaniei. În sudul țării, oamenii au fost evacuați pentru a scăpa de incendii.
Flăcările au distrus deja aproximativ 14.000 de hectare de teren în întreaga țară, din Andaluzia și Extremadura, în sud și vest, prin regiunile centrale Castilla-La Mancha și Castilla y León, precum și în Murcia și regiunea Valencia, în est.
Pe lângă căldură, lipsa de precipitații a făcut ca miercuri rezervoarele Spaniei să fie la 44,4% din capacitatea lor totală, față de o medie de 65,7% în această perioadă în ultimul deceniu, potrivit autorităților.
Râul Po, cel mai lung râu din Italia, a atins un nivel record al apei după luni fără precipitații abundente. Această sursă vitală de apă este folosită pentru băut, irigații și energie hidroelectrică.
În regiunea Piemont din nordul Italiei, peste 170 de municipalități au emis sau intenționează să emită ordonanțe privind consumul de apă.
Asta înseamnă interzicerea oricărei utilizări în afară de cea pentru hrană, uz casnic și îngrijire medicală. Oricine este prins folosind apa ar putea fi amendat cu până la 500 de euro. Guvernul instabil al Italiei a declarat stare de urgență în cea mai mare parte a nordului țării.
În Franța, peste 14.000 de persoane au fost evacuate din zonele din sud-vestul țării. Incendiile de pădure fac ravagii în departamentul Gironde.
Potrivit presei locale, trei incendii majore sunt încă active și aproape 11.000 de hectare de teren au ars până duminică. Aici, un vânt sudic cunoscut sub numele de mistral alimentează răspândirea.
Departamentul de meteorologie a plasat 15 departamente în alertă roșie de caniculă, din Bretania până pe coasta de vest. Alte 51 de departamente sunt în alertă portocalie, din nord-vestul Franței până pe Coasta de Azur.
„Situația este în continuare foarte nefavorabilă”, a declarat duminică prefectura locală din Gironde.
Temperaturile ar urma să atingă duminică 40 de grade în regiunea nord-vestică a Bretaniei. Deputatul francez verde Melanie Vogel a transmis pe Twitter că temperatura la suprafața solului a fost măsurată la 59 de grade în Spania și 48 de grade în sudul Franței.
Oficialii guvernamentali din Marea Britanie au avertizat că țara ar trebui să se pregătească pentru cele mai călduroase zile din istoria sa. Valorile record vor fi resimțite luni și marți, urmând să atingă un record de 40 de grade.
Biroul de Meteorologie a emis prima alertă roșie din istorie pentru căldură excepțională. Asta înseamnă că persoanele sănătoase, nu doar cele vulnerabile, ar putea fi predispuse la îmbolnăviri și moarte.
O reuniune de urgență a cabinetului a avut loc sâmbătă pentru a discuta despre valul de căldură. Ministrul de cabinet Kit Malthouse a declarat că Regatul Unit face presiuni pentru a se asigura că are „contingențele potrivite”, inclusiv „sprijinirea școlilor, a serviciilor de sănătate și de urgență, precum și a evenimentelor majore și a rețelelor de transport din Regatul Unit”.
Purtătorul de cuvânt al Met Office, Grahame Madge, i-a îndemnat pe cei care au rude sau vecini vulnerabili „să se asigure că pun în aplicare măsuri adecvate… pentru că, dacă prognoza este așa cum credem că va fi în zona de avertizare roșie, atunci viețile oamenilor sunt în pericol”.
Guvernul a propus mai multe acțiuni, inclusiv restricții de viteză a căilor ferate pe anumite porțiuni ale rețelei pentru a limita spargerile și închiderea școlilor din sudul țării.
Nici România nu a scăpat de aceste fenomene extreme. Pe de-o parte am avut și vom avea valori termice cuprinse între 38-42 de grade. pe de algta, în anumite zone ale țării au fost și, posibil, să mai fie furtuni, descărcări electrice și cantități mari de precipitații.
Fenomele din ultima perioadă au produs pagube însemnate, cel puțin în agricultură, mai ales acolo unde nu a plouat deloc. Seceta a făcut ravagii în culturile fermierilor, mulți dintre aceștia anunțând pierderi de milioane de lei.