12 oct. 2024 | 15:02

La ce filme se uitau copiii, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Le vedeai în alb și negru, cu program restricționat

Diverse
La ce filme se uitau copiii, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Le vedeai în alb și negru, cu program restricționat
Pe vremea lui Ceaușescu, programele de televiziune erau restricționate

Dacă astăzi avem zeci, poate sute de canale TV, în anii ’80, România era supusă unei cenzuri severe, iar televiziunea națională avea un program de emisie foarte restrâns, în special în ultimul deceniu al regimului, de doar 2 ore. Televizoarele color erau rare, iar programele educative și propagandistice predominau. Totuși, micile bucurii ale copilăriei veneau sub forma unor desene animate sau filme pentru copii, difuzate ocazional. Așa că, hai să aflăm la ce filme se uitau copiii, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu, majoritatea în alb și negru, cu program restricționat.

Pe vremea lui Ceaușescu, programele de televiziune erau restricționate

Pe vremea regimului comunist condus de Nicolae Ceaușescu, accesul la divertisment era limitat și strict controlat de stat.

La ce filme se uitau copiii, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Te uitai la ele în alb și negru, cu program restricționat

Era o perioadă în care programele de televiziune erau restricționate, iar tehnologia nu permitea accesul facil la producțiile internaționale.

Atunci, copiii din România se bucurau de puținele ore de televiziune disponibile. În acest context, majoritatea filmelor și desenelor animate erau difuzate în alb și negru, ceea ce adăuga un farmec aparte copilăriei de atunci.

După cum ne aducem aminte majoritatea, deși Occidentul decadent beneficia de un număr considerabil de posturi de televiziune, în Europa de Est, și în special în România, televiziunile naționale erau singurul post disponibil.

În acei ani, în România programul era sever restricționat, iar în ultimul deceniu al dictaturii, programul TV a fost redus la doar două ore pe zi, majoritatea fiind dedicate propagandei politice și reportajelor despre realizările regimului comunist.

Te uitai la ele în alb și negru, cu program restricționat

Filmele pentru copii și desenele animate ocupau un spațiu extrem de mic în grila de programe, fiind difuzate doar sâmbăta sau duminica dimineața, ori în cadrul unor programe educative. Pentru mulți copii, acele câteva ore de televizor erau momente de bucurie și relaxare.

Programele se difuzau în alb și negru, deoarece televizoarele color erau rare și scumpe, iar accesul la tehnologia modernă era limitat. Majoritatea copiilor urmăreau emisiunile împreună cu familia, adesea fiind singura sursă de divertisment.

La ce filme se uitau copiii, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Te uitai la ele în alb și negru, cu program restricționat

În cadrul programului TV, copiii mai aveau ocazia să vizioneze și filme românești pentru copii, care îmbinau umorul cu educația. Filmele cu Veronica, regizate de Elisabeta Bostan, au fost extrem de populare în acea perioadă.

La ce filme se uitau copiii, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu

„Veronica” și continuarea sa, „Veronica se întoarce”, erau povești muzicale pline de farmec, în care personaje fantastice și copii jucau roluri esențiale. Aceste filme erau printre puținele color și au rămas în memoria colectivă datorită interpretării memorabile a actorilor și a melodiilor de neuitat.

Alte filme românești pentru copii, cum ar fi „Dumbrava minunată„, inspirată din povestirea lui Mihail Sadoveanu, sau „De-aș fi Harap Alb”, bazată pe basmul lui Ion Creangă, ofereau tinerilor spectatori ocazia să exploreze povești clasice românești transpuse pe ecran.

Aceste filme aveau un puternic caracter educativ, fiind în același timp o modalitate prin care regimul promova valorile naționale.

La ce filme se uitau copiii, pe vremea lui Nicolae Ceaușescu. Te uitai la ele în alb și negru, cu program restricționat

Fram, Ursul Polar (1983)

Alte producții, de succes de altfel în rândul celor mici, au fost „Mama”; din 1976, „Toate Pânzele sus”, o producție din 1977, „Fram, Ursul Polar”, o producție a anului 1983, sau „De ce are vulpea coadă”, apărut în 1989.

Parteneri
Limită la retragerile de numerar. Câți bani cash poți să scoți de la bancomat în România
Redactia.ro
Animalul rar care trăiește doar în România. E considerat un miracol al naturii și face parte dintr-o specie preistorică
Click.ro
Propunerea INDECENTĂ primită de Prințesa Diana de la un celebru miliardar. E INCREDIBIL ce a putut să-i spună!
Vocea.biz
Viața bate filmul! Și-a lăsat bona însărcinată, în timp ce aceasta avea grijă de copilul lui și al soției sale. Protagonistul e un actor cunoscut, urmărit de milioane de români la TV!
Unica.ro
Geamurile termopan, lustruite rapid. Soluția ieftină, care le face lună
EVZ.ro
Raluca Pastramă, dezvăluiri incendiare după ce a ajuns în sala de judecată cu Pepe, fostul soț. Ce spune mama copiilor artistului
Spynews
România a luat total fața Ungariei. Budapesta a recunoscut. Ungurii au fost depășiți
Capital.ro
Acasă la Medana și Alin Oprea. Doar în filme mai vezi așa ceva Fără exagerare, imaginile din casa lor întrec orice închipuire
Avantaje
PREGĂTIRI pentru un RĂZBOI LUNG! ANUNȚ ȘOCANT la NIVEL MONDIAL
Mediaflux
Raluca Pastramă, dezvăluiri incendiare după ce a ajuns în sala de judecată cu Pepe, fostul soț. Ce spune mama copiilor artistului
Spynews.ro
De ce nu existau țărani grași acum 100 de ani. Dieta zilnică a strămoșilor noștri o să te surprindă
Realitatea.net
Ce părere are Bianca Drăgușanu despre Selina, iubita lui Victor Slav. Cum se înțeleg cele două: „Nu are de ce să-mi fie frică”
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro