Executarea soților Ceaușescu a fost un moment revoluționar pentru România, marcând finalul comunismului. Pe data de 25 decembrie 1989, la Târgoviște, Nicolae și Elena Ceaușescu au fost uciși, după ce au fost condamnați la pedeapsa capitală. Cine a fost cel care i-a omorât, dar și ce au spus în ultimele momente. Iată ultimele imagini înainte de gestul decisiv.
La data de 16 decembrie, Revoluția din 1989 a luat avânt la Timișoara și, ulterior, a prins amploare în întreaga Românie. Pe fondul intensificării tensiunilor resimțite de soții Ceaușescu încă de la debutul revoltelelor, aceștia au luat decizia de a părăsi capitala.
Planul lor nu a mers deloc așa cum se așteptau, motiv pentru care au ajuns să fie prinși și arestați la 22 decembrie. De atunci, au urmat trei zile foarte grele pentru cei doi soți, urmând ca în cea de-a patra să aibă de spus ultimele lor cuvinte. În tot acest timp, au sperat că judecătorii vor lua o decizie în favoarea lor.
Conform relatărilor, în acele momente critice, se spune că marele dictator, Nicolae Ceaușescu, a încercat să își liniștească soția, șoptindu-i că vor fi salvați și vor reuși să scape de orice acuzație. Cu toate acestea, evoluția evenimentelor nu s-a desfășurat conform așteptărilor lor.
Sentința de condamnare la moarte a fost pronunțată la ora 14:45.Deși verdictul permitea o posibilă cale de atac prin recurs, acesta a fost executat doar cinci minute mai târziu, la 14:50, în curtea garnizoanei din Târgoviște, în proximitatea clădirii corpului de gardă. Așadar, chiar dacă exista posibilitatea unui recurs, executarea a avut loc extrem de rapid după pronunțarea sentinței.
Ceaușescu ar fi fost nemulțumit de tot haosul provocat și le-ar fi spus celor prezenți că îi puteau executa și fără a provoca o întreagă revoluție. Mai apoi, a început să cânte imnul național, pentru ultima dată:
„Puteam fi împușcați fără mascarada asta!”
Unul dintrei cei care i-au executat pe Nicolae și Elena Ceaușescu pe 25 decembrie 1989 a fost militarul Ionel Boeru, care fusese ales pentru o misiune specială, alături de alți șapte ofițeri. Nu știau pe cine aveau să execute și nici nu le trecea prin cap că este vorba chiar despre dictator.
„Mă aflam în sala de judecată și aveam ordine să îi execut dacă există vreo încercare de a-i salva. Țineam arma la piept – îi urmăream tot timpul. Trăgeam cu urechea când judecătorii decideau verdictul și în timpul deliberărilor”, a povestit acesta.
Înainte de execuţie, Elena Ceaauşescu a spus că vrea să fie executată împreună cu soţul ei. Cei doi erau agresivi și se opuneau execuției dar, chiar și așa, nu au mai avut nimic de făcut și au fost duși la locul unde au fost împușcați.
„Împreună am luptat, să murim împreună!”, a spus Elena Ceaușescu.
Te-ar putea interesa și: Cine a fost Lepa Bărbat, prima femeie ucisă în Revoluția din 1989, la Timișoara. Cuvintele care i-au adus moartea
Imaginile cu sfârșitul celor doi dictatori au făcut înconjurul lumii. O mulțime de oameni au avut ocazia să vadă cele întâmplate- unii se bucurau că au scăpat de cel mai dur dictator al vremurilor, în timp ce alții l-au plâns.
Anunțarea morții soților Ceaușescu a survenit imediat după încheierea evenimentului, fiind transmisă publicului prin intermediul Televiziunii Naționale. Postul de televiziune a prezentat imagini și fragmente video atât de la procesul juridic al cuplului, cât și de la momentul execuției propriu-zise.
În plus, Televiziunea Română a emis și un comunicat de presă în care furniza toate detaliile relevante ale evenimentului petrecut la data de 25 decembrie 1989. Un impact major al execuției Elenei și lui Nicolae Ceaușescu a fost abolirea pedepsei cu moartea în România.
Ionel Boeru a mărturisit că atmosfera era una apăsătoare atât pentru cei doi soți, dar mai ales pentru cei ce țineau armele îndreptate către ei. Îl distrugea gândul că poate nu îi va nimeri, că va fi neovit să îi mai privească în ochi, dar mai ales ideea că urma să ucidă programat, gest la care nu s-ar fi așteptat niciodată.
„Trecusem de colţul clădirii. Priveam zidul din faţă care, deşi aflat la 20 de metri, era atât de departe. Eram într-o stare de surescitare maximă, încordat până la extenuare. Spaimă, mânie, nerăbdare, teama de a nu rata, chinul înaintării spre zid. Parcă mergeam la spânzurătoare.
Parcă eu însumi eram condamnatul. Mă aşteptam să cadă cerul pe mine, să crape pământul, să fiu înghiţit. Nu vedeam decât zidul, zidul care parcă se clătina, parcă se depărta, parcă se prăbuşea. Trebuia să omor, iar gândul ăsta mă paraliza şi-mi era teamă să nu-mi cedeze nervii, să nu-mi explodeze inima, să nu-mi pierd minţile”, a mai povestit Ionel Boeru.
Cei doi au fost uciși din prima, dar Nicolae Ceaușescu a avut ocazia să mai spună câteva cuvinte înainte de a fi ucis. Vorbele acestea au rămas ca un blestem în mintea celor care l-au executat și a celor care au luat această decizie, un blestem ce i-a urmărit toată viața.
„Trăiască Republica Socialistă România liberă și independentă! Moarte trădătorilor! Istoria mă va răzbuna!”, au fost ultimele cuvinte ale dictatorului.
Cadravele celor doi soți au fost transportate cu un elicopter al armatei la Stadionul Ghencea, unde au rămas timp de aproximativ 24 de ore. În a doua zi, acestea au fost transferate la Spitalul Militar Central, unde au fost temporar depozitate în morgă. Ulterior, trupurile neînsuflețite au fost transportate către Cimitirul Ghencea, unde a avut loc în secret procesul de înmormântare.
După 25 decembrie, focuri de armă au continuat să fie trase în țară până pe 27 decembrie. Conform liderilor Revoluției din 1989, execuția cuplului Nicolae și Elena Ceaușescu a fost justificată prin necesitatea opirii unor presupuși teroriști, deși ulterior s-a demonstrat că aceștia nu existau.
Colonelul Gică Popa, președintele completului de judecată în anul 1990, a fost avansat și i s-a acordat gradul de general de justiție. Într-un comunicat din 1 martie 1990, emis de Guvern, se anunța că noul general Gică Popa s-a sinucis în biroul său.