Doliu în lumea filmului românesc! Actorul din “Toate pânzele sus” a murit

Doliu în lumea filmului românesc! Actorul din “Toate pânzele sus” a murit
Doliu în lumea filmului românesc! Actorul din “Toate pânzele sus” a murit

Toată lumea, fie prichindel acum, sau matur, și-aduce aminte de seria tv ”Toate Pânzele Sus”, serie în care au jucat o serie de mari actori ai cinematografiei și scenei românești. Printre acești actori s-a numărat și cel ce i-a dat viață personajului ”Haralamb”.

Doliu în lumea filmului românesc

Născut în data de  31 martie 1940 în București, Goerge Paul Avram a fost unul din mulții actori pe care publicul român l-a putut urmării în seria de filme tv, ”Toate Pânzele Sus”, în regia lui Mircea Mureşan și scris de Radu Tudoran. Teatrul Național ”I.L.Caragiale”, printr-un comunicat anunță că actorul s-a stins din viață la vârsta de 80 de ani.

”Teatrul Național din București anunță cu tristețe despărțirea de GEORGE PAUL AVRAM. Născut la data de 31 martie 1940 în Bucureşti, George Paul Avram absolvă Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC), în 1963, la clasa maestrului Ion Şahighian cu rolul Oedip Rege de Sofocle. După un scurt debut la Teatrul de Stat din Sibiu, în 1964, cu rolul Andrei din Passacaglia, în acelaşi an intră în trupa Teatrului Naţional din Bucureşti.

Doliu în lumea filmului românesc! Actorul din “Toate pânzele sus” a murit
Doliu în lumea filmului românesc! Actorul din “Toate pânzele sus” a murit

Vreme de două decenii a jucat pe scenele acestui teatru roluri din dramaturgia românească și universală în peste 30 de spectacole, până în 1987 – anul plecării sale în Germania, şi apoi după ce a revenit în ţară (din 2005). Nume cunoscute ale regiei româneşti ca Mihai Berechet, Marietta Sadova, Horea Popescu, Ion Cojar, Sanda Manu ș.a. i-au încredinţat roluri în spectacolele montate la Naţional: O`Kelly în Maria Stuart de Friedrich Schiller – primul rol la TNB, în 1964, urmând Valter în Idolul și Ion Anapoda de G. M.Zamfirescu, Căpitan Stamatescu în Titanic Vals de Tudor Mușatescu, Lukas în Peripețiile bravului soldat Svejk de Jaroslav Hasek, Balou în Danton de Camil Petrescu și multe altele. Ultimul rol pe care l-a jucat la Naţionalul bucureştean a fost în spectacolul Eduard al III-lea de William Shakespeare, regizat de Alexandru Tocilescu în 2008.

Pe ecrane s-a remarcat cu rolul Haralamb din serialul Toate pânzele sus de Radu Tudoran în regia lui Mircea Mureșan, fiind distribuit şi în câteva filme artistice ale unora dintre cei mai cunoscuţi regizori români. Pe marele ecran a putut fi văzut în Actorul și sălbaticii și Mitică Popescu în regia lui Manole Marcus, Secvenţe, regia Alexandru Tatos, Restul e tăcere, regia Nae Caranfil ș.a. Întregul colectiv al Teatrului Național îl regretă și este alături de familia îndoliată. Înmormântarea are loc astăzi, ora 11.oo , la Cimitirul Tudor Vladimirescu. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, se spune în comunicatul TNB.

Actorul din “Toate pânzele sus” a murit la vârsta de 80 de ani

George Paul Avram a știut de la început că asta îi este menirea, cea de actor, așa că anul 1963 îl prinde ca absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică (IATC) la clasa maestrului Ion Şahighian. Examenul de absolvență la adat interpretând rolul lui Oedip Rege de Sofocle. Imediat după absolvire pelacă la Sibiu, în 1964, unde își face debutul actoricesc cu rolul Andrei din Passacaglia și revine în capitală, în cadrul trupei Teatrului Naţional din Bucureşti. Aici a rîmas să joace într-0unele din cele mai iportante producții ale TNB, până în 1987 când decide să fugă din țară, stabilindu-se în Germania și revine, după revoluția din 1989, în 2005 .

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI