Perioada de toamnă în care ne aflăm ar putea crea anumite stări unora dintre noi. Vorbim, așadar de așa-numita astenie de toamnă. Dacă te știi cu astfel de probleme, poate ar fi bine să știi ce să mănânci dacă ai astenie de toamnă, și, de ce nu, să urmezi sfatul medicului nutriționist Mihaela Bilic.
Conform specialiștilor, astenia de toamnă este de obicei cauzată de condiții de sănătate subiacenteiar aceste cauze pot fi acute, cum ar fi în cazul unei infecții, care poate duce la rigiditate musculară, sau la o decompensare cardiacă.
Tot specialiștii ne mai spun că astenia poate fi identificată în primul rând prin slăbiciune, dar poate provoca și oboseală mentală și corporală.
Oboseala în sine este un termen care descrie faptul de a fi prea obosit pentru a se implica în activitățile zilnice, iar acest nivel de oboseală persistă, în ciuda unui somn adecvat.
Deși, aparent, nu este o situație periculoasă, fără o îngrijire adecvată și o dietă bine pusă la punct, poți ajunge la anumite complicații. Așa se face că, în urma unor studii de nutriție, s-a stabilit cam ce să mănânci dacă ai astenie de toamnă.
Cu toții știm că cel mai bun mod de a obține maximum de energie din mâncare este să te asiguri că-ți oferi cea mai bună hrană posibilă. Pe lângă ceea ce mănânci, și momentul în care mănânci îți poate afecta energia, mai ales dacă treci prin astenia de toamnă.
Mia mult ca sigur, ai observat că te simți leneș după un prânz sau o cină copioasă, în anumite perioade din zi, lună sau an. Acest lucru se datorează faptului că organismul tău își folosește energia pentru a digera acea masă mare, în loc să alimenteze restul corpului.
Un efect al acestei situații este și astenia de toamnă, iar în acest sens vine și sfatul medicului nutriționist Mihaela Bilic. Cel mai simplu mod de a evita lipsa de energie după masă este să mânânci mai multe mese cu porții mai mici pe parcursul zilei.
Acest lucru îți va menține corpul alimentat în mod regulat și te poate ajuta chiar să pierdzi în greutate. Legat de ceea ce să mănânci dacă ai astenie de toamnă, nutriționistul Mihaela Bilic spune că „Astenia de toamnă se combate cu brânză…topită sau prăjită”.
Printre alimentele care te-ar putea ajuta, dacă treci prin astenia de toamnă, este banal brânză topită, dar Mihaela Bilic atrage atenția că va trebui să o mănânci încălzită, propunându-ți cel puțin 2 tipuri de brânză:
„Un sortiment de brânză neatrăgătoare ca aspect, însă surprinzătoare ca gust și consistență este halloumi sau brânza cipriotă.
Uscată și sărată, imposibil de consumat ca atare, halloumi se transformă spectaculos atunci când este pusă pe grătar sau în cratiță la prăjit: se rumenește frumos, se înmoaie și devine catifelată, fină, un pic elastică și savuroasă la gust. Dacă n-ați mâncat niciodată halloumi, trebuie să încercați, e unică! Deși ciprioții au pretenția că le aparține, halloumi este întâlnită în toate țările din jurul Mediteranei, din Liban până în Turcia.
În varianta originală e făcută dintr-un amestec de lapte de capră și oaie, are un punct de topire foarte înalt, motiv pentru care se pretează perfect la încălzire și gătire. De consumat cât e caldă, odată ce s-a răcit se transformă într-un cauciuc!”, recomandă nutriționistul Mihaela Bilic.
Pe lângă brânza de care vorbea nutriționistul, conform unor studii recente, mai sunt și alte alimente recomandate dacă ai astenie de toamnă, după cum urmează:
1. Alimente neprocesate
Deși un cheeseburger și cartofi prăjiți ar putea fi reconfortant în timp ce îl mânânci, valoarea sa nutritivă este scăzută.
Alimentele foarte procesate, cum ar fi unele alimente ambalate sau conservate, bomboanele.
Inclusiv mâncărurile la cutie și carnea pregătită sunt de obicei pline de conservanți, aditivi, sodiu, grăsimi trans și ingrediente artificiale care vă pot încetini. Așa că ar fi bine să le eviți.
2. Fructe și legume de sezon
Spre deosebire de alimentele procesate, care pot fi lipsite de nutrienți pentru un termen de valabilitate mai lung, alimentele proaspete conțin de obicei mai mulți nutrienți.
Consumul de fructe și legume de sezon înseamnă că acestea s-au copt în mod natural.
3. Băuturi non-cafeinizate
Cofeina este în regulă cu moderație și s-a demonstrat că are unele beneficii pentru sănătate.
Deși oferă un impuls pe termen scurt, ea nu oferă de fapt energie organismului.
4. Proteine slabe
Carnea roșie marmorată în grăsime adaugă grăsimi saturate la dieta ta. Carnea mai slabă, cum ar fi puiul, curcanul și peștele, oferă în continuare proteine de calitate, dar conțin mai puține grăsimi saturate.
Peștele bogat în acizi grași omega-3, precum somonul și tonul, poate adăuga grăsimi benefice, sănătoase pentru inimă.
5. Cerealele integrale și carbohidrații complecși
La fel ca alimentele puternic procesate, carbohidrații rafinați, cum ar fi zaharurile și făina albă, adaugă puțină nutriție.
Alegerea alimentelor din cereale integrale și a carbohidraților complecși asigură că organismul obține toate beneficiile cojii de cereale care adaugă fibre la dietă.
6. Nuci și semințe
Nucile și semințele sunt unele dintre cele mai bune alimente pentru a învinge oboseala și a combate foamea.
Obținerea unei varietăți de nuci și semințe în dieta ta, cum ar fi următoarele, poate oferi nutrienți sănătoși și energie.
Când vine vorba de astenia de toamnă, a fi atent la ceea ce ai în farfurie poate fi o modalitate sănătoasă și eficientă de a-ți menține energia ridicată.
Cu exerciții fizice regulate și o alimentație bună, îți poți menține un nivel sănătos de energie.