11 sept. 2024 | 21:43

Untul este mai slab în calorii decât uleiul. Ce spune medicul nutriționist Mihaela Bilic

Știri generale
Untul este mai slab în calorii decât uleiul. Ce spune medicul nutriționist Mihaela Bilic
Untul este mai slab în calorii decât uleiul

Mihaela Bilic a clarificat online diferențele nutriționale dintre ulei și unt. Spre surprinderea multora, nutriționista afirmă că uleiul este mai predispus să provoace creșterea în greutate comparativ cu untul.

Untul este mai slab în calorii decât uleiul

Mihaela Bilic a publicat pe pagina sa de Facebook o postare în care a discutat despre diferențele dintre unt și ulei. Potrivit celebrei nutriționiste, uleiul reprezintă un risc mai mare pentru siluetă decât untul.

„Uleiul îngrașă mai tare decât untul. Voi continua seria „revelațiilor”din studiul OCHA cu o alta percepție generală nefondată: grăsimile vegetale (uleiurile) sunt considerate a avea un impact mai mic asupra siluetei față de unt și slănină. 78% din persoanele interogate pun grăsimile animale în capul listei de „dușmani” ai siluetei. Urmează apoi untul cu 61% și smântână cu 53% din voturi. Uleiurile vegetale sunt menționate în 31% din cazuri iar margarina apare pe ultimul loc cu numai 21% din voturi!!??” – și-a început Bilic postarea.

Ulterior, ea a oferit o explicație detaliată despre diferențele dintre unt și ulei și motivele pentru care unul contribuie mai mult la creșterea în greutate decât celălalt.

Ce a spus Mihaela Bilic despre unt

Nutriționista a explicat faptul că percepția conform căreia uleiul este mai puțin caloric decât alte grăsimi este un mit și poate contribui la creșterea în greutate. Ea subliniază că 1 gram de grăsime conține 9 calorii, iar uleiul, indiferent de tip, are 900 calorii per 100 ml, deoarece este 100% grăsime. Uleiul trebuie folosit cu moderație, deoarece 1 lingură conține 100 calorii. Comparativ, untul conține 80% grăsime și are 700 calorii per 100 g, iar smântâna are 12-25% grăsime și 150 calorii per 100 g. Nutriționista recomandă să fiți atenți la cantitatea de ulei utilizată, deoarece contribuie semnificativ la aportul caloric.

„Din punct de vedere nutrițional aceasta percepție este nu numai un mit, ci poate fi cauza nebănuită a kilogramelor în plus. Punem ulei cu generozitate în mâncare/salată pe motiv că e vegetal și cumpăram smântână cu 12% grăsime că să nu ne îngrășam Iată câteva lucruri de care trebuie să țineți seama: 1 gram de grăsime are 9 calorie, indiferent de originea ei -uleiul are 900cal/100ml indiferent de sursa din care provine(măsline,floarea soarelui, porumb, nuci, în, semințe de struguri etc). 1 lingura ulei DE ORICE FEL =100 calorii -uleiul este singurul produs alimentar care conține 100% grăsime, în compoziția lui nu intră apă, proteine sau glucide uleiurile diferă că și conținut de acizi grași însă aportul lor caloric este IDENTIC. uleiul erte condiment, nu aliment; trebuie folosit cu zgârcenie și pus în mâncare cu lingura, NU cu sticla. untul și slănină conțin 80% grăsime, restul este apa, deci untul este mai sarac în calorii fata de ulei -100g unt = 700cal adică un cubuleț mic de unt(10g)= 70cal variantele de unt light au doar 40% grăsime, deci jumătate din numărul de calorii și se apropie de brânză și cașcaval că aport caloric -smântână conține 12-25% grăsime, restul e lapte; 1lingura smântână = 35 cal și 100g = 150 cal adică similar brânzei proaspete de vacă.Despre margarina nu merită nici măcar să amintesc, existența ei este inutilă, după părerea mea. Concluzie: numărați fiecare lingura de ulei din farfuria voastră, are 100 calorii!” – a încheiat nutriționoista.

Parteneri
Cine este tânărul român care și-a pierdut viața în Germania la Oktoberfest
Redactia.ro
Ostropel de pui cu mămăliguță. Așa îl făceau și bunicile noastre
Click.ro
Elon Musk s-a întrebat de ce „nimeni nu încearcă să îi asasineze pe Biden și Kamala Harris”. Ce a urmat după aceea
Digi24
Poza cu vedeta GOALĂ la duș a scăpat pe net! Ce tatuaje INTIME are: S-au văzut TOATE
Vocea.biz
CUPLUL ANULUI în lumea mondenă! Și-a făcut iubită moldoveancă, mai tânără decât fiica lui! Avem imaginile! FOTO
Unica.ro
Cum văd turiștii străini Bucureștiul. Reacția lor a ajuns virală pe Internet
EVZ.ro
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Spynews
Ordin venit de la UE. România trebuie să se supună. Avem termen până în 2045
Capital.ro
Ea are 30 de ani și el, 64, si e chiar mai tânără decât copiii lui. Cine e superba moldoveancă?
Avantaje
PUTIN a DECIS URGENT! ARMATA este PREGĂTITĂ. UNDĂ DE ȘOC la nivel MONDIAL
Mediaflux
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Spynews.ro
Planta menționată în Biblie, recunoscută pentru capacitatea sa de a contribui la „purificarea trupului, a sufletului și a minții"
Realitatea.net
Ispita Mădălina de la Insula Iubirii a ajuns pe mâinile medicului estetician după ce a suferit complicații. Cum arată acum
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro