Diferențele dintre cerealele integrale și cele rafinate. Cerealele integrale și cele rafinate sunt două tipuri total diferite de cereale, care sunt procesate în moduri distincte. În plus, compoziția lor nutrițională este diferită. Care sunt mai sănătoase, conform nutriționiștilor?
Românii adoră să mănânce cereale, mai ales la micul dejun, dar și pe parcursul zilei. Nutriționiștii recomandă consumul de cereale, pentru că sunt considerate o alternativă alimentară sănătoasă pentru organism. Cu toate acestea, multe persoane nu știu să facă diferența între cerealele integrale și cele rafinate.
În categoria cerealelor integrale intră pâinea integrală, cerealele integrale, germeni de grâu, orez brun, cereale integrale expandate, bulgur, quinoa, cușcuș, floricele și fulgi de ovăz.
În schimb, dacă vorbim de cerealele rafinate, aici includem: prăjituri, deserturi, pâine albă, paste, brioșe, biscuiți dulci sau sărați, cereale rafinate la mic dejun, orez alb, clătite, vafe și blaturile de pizza și altele.
Vezi și: Diferențele dintre granola și muesli. Este una mai sănătoasă decât alta? Ce spun nutriționiștii
Așadar, între cerealele integrale și cele rafinate există diferențe majore. Nutriționiștii recomandă oamenilor să consume mai multe cereale integrale. Și asta pentru că ele conțin cea mai mare parte a nutrienților, în timp ce prin procesul de rafinare se îndepărtează o parte din învelișul exterior sau sămânța interioară.
După procesul de prelucrare, cerealele integrale păstrează toate fibrele și nutrienții necesare organismului. Pe de altă parte, oamenii folosesc mai des cereale rafinate.
Există și cerealele fără gluten, pentru persoane care suferă de boală celiacă sau o sensibilitate la gluten. Grâul, orzul și secara trebuie evitate în acest caz. Majoritatea producătorilor folosesc făină rafinată fără gluten pentru că este mai ușor de prelucrat.
Vezi și: Ce sunt fructele liofilizate. Pot fi păstrate zeci de ani. Cum se folosesc și cum se depozitează