Codul Rutier din acest an ar putea suferi mai multe modificări, dacă se va aproba un proiect legislativ propus de MAI. Citește mai departe, așadar, și află care este schimbarea care poate să apară în Codul Rutier, în urma căreia șoferii pot ajunge la evaluare psihologică.
Așa cum ne-am obișnuit, ca în fiecare an, MAI vine cu propuneri legislative, menite să îmbunătățească Codul Rutier. Una din aceste propuneri are în vedere o anume schimbare în urma căreia șoferii pot ajunge la evaluare psihologică.
De altfel, așa cum se arată în justificarea ordonanței de urgență propuse de MAI, este vorba și de acele desiderate recomandate de UE, „de a se apropia de zero decese până în anul 2050”.
În acest context, legea pentru viitorii șoferi din România, conform MAI, vine ca urmare a ideii de a „se impune realizarea unor demersuri de facilitare a utilizării informațiilor oferite de sistemele de monitorizare a traficului dezvoltate de unitățile administrativ-teritoriale, pentru a servi atât ca suport pentru luarea unor decizii de dirijare a traficului rutier, cât și pentru impunerea respectării legii”.
Concret, se dorește întroducerea în Codul Rutier a unui punct legislativ care să le dea dreptul polițiștilor de a trimite șoferii la controale psihiatrice, în cazul în care se va impune o astfel de măsură, după cum este prezentat în OUG supusă modificării legislative:
„5. La articolul 22, alineatele (1), (62), (63) și (64) se modifică și vor avea următorul cuprins:
„(1) Examinarea medicală se realizează în scopul certificării aptitudinilor fizice și mentale ale unei persoane necesare conducerii unui autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai, iar evaluarea psihologică în scopul certificării capacităților psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie.”, se arată în modificările propuse de MAI.
În baza noilor modificări care ar putea fi adoptate prin această nou Ordonanță de Urgență, medicii specialiști, care vor face prima evaluare a șoferilor, vor fi obliați prin lege să elibereze bilete de trimitere către specialiștii pshiologi, iar cei vizați obligați să meargă „în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia”, la evaluarea psihologică:
„La articolul 22, după alineatul (8) se introduc opt noi alineate, alin. (81) – (88), cu următorul cuprins:
„(81) Orice medic, atunci când constată că o persoană, titulară a unui permis de conducere, aflată în evidența sau îngrijirea sa, prezintă simptome ce pot afecta capacitățile psihologice necesare pentru a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie, este obligat să emită bilet de trimitere, în care se menționează simptomele constatate, către o formă independentă de exercitare a activității de psiholog cu drept de liberă practică prevăzută la art. 23 alin. (34).Biletul de trimitere se comunică titularului permisului de conducere potrivit alin. (6).
În baza biletului de trimitere, în termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea acestuia, titularul permisului de conducere este obligat să se prezinte în vederea realizării evaluării psihologice.”
Pentru moment propunerea este în dezbatere, urmând ca modificările să fie adoptate sub forma unei OUG, dacă nu apar alte modificări prealabile.