13 mart. 2024 | 15:59

Legea pentru viitorii șoferi din România a fost schimbată. Ce apare în Codul Rutier

News
Legea pentru viitorii șoferi din România a fost schimbată. Ce apare în Codul Rutier

Dacă ești pregătit să devii șofer, conform noilor informații, se schimbă legea. De fapt, Klaus Iohannis a promulgat noile modificări, astfel că putem vorbi de legea pentru viitorii șoferi din România. Citește mai departe și află ce apare în Codul Rutier.

România dorește îmbunătățirea gradului de educație în trafic

În urmă cu doi ani, era depus în Camera Deputaților de către un grup parlamentar PNL-USR un proiect menit să aducă modificări substanțiale la OUG195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar modificările propuse aveau legătură cu eforturile de imbunătățire a siguranței rutiere, precum și imbunătățire a gradului de educație și instruire a participanților la trafic „printr-o serie de abordări de formare, testare și acordare de licențe noi.”, se arăta în expunerea de motive a proiectului legislativ, despre care șoferii trebuie să afle din Codul Rutier recent actualizat.

„Calitatea sistemului de acordare a permiselor de conducere și de instruire trebuie să fie imbunătățită, punându-se accent pe tinerii șoferi începatori. Astfel Comisia va continua colaborarea cu țările UE pentru a elabora strategii comune de educație și instruire privind siguranța rutieră, incluzând pregătirea înaintea examinării, examenul pentru permisul de conducere și instruirea după obținerea permisului de conducere.”, se mai arată în expunerea de motive.

Legea pentru viitorii șoferi din România a fost schimbată

În baza noilor modificări, aliniate la cerințele europene, vorbim, așadar, de faptul că legea pentru viitorii șoferi din România a fost schimbată, iar punctele introduse în lege sunt, după cum urmează:

  • eliminarea timpilor foarte mari de așteptare de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic de obținere a permisului de conducere;
  • creșterea responsabilității instructorilor auto în actul de pregătire a viitorilor participanți la trafic;
  • oferirea posibilității pentru candidații la obținerea permisului de conducere de a participa la examenele teoretice și practice oriunde în țară.

După cum justificau și parlamentarii la depunerea proiectului, este bine știut faptul că școlile de șoferi au un rol important în pregătirea viitorilor șoferi, și sunt în același timp și parte a siguranței rutiere. „Astfel, pregătirea teoretică și practică pentru viitorii conducători auto iîn școlile de șoferi este la fel de importantă ca și educația dată copiilor în cei 7 ani de acasă”, mai spun parlamentarii USR și PNL.

Ce apare în Codul Rutier, după promulgarea legii de către președinte

În baza noilor modificări, ceea ce apare în Codul Rutier este separarea pregătirii teoretice de pregătirea practică. Astfel, viitorul șofer are posibilitatea să înceapă efectiv pregătirea practică și după susținerea examenului de promovare a probei teoretice, cu condiția finalizării pregătirii teoretice. Acst punct este actualizat în legislația rutieră românească, având în vedere că așa se procedează în majoritatea țărilor UE.

Un al doilea punct care apare în Codul Rutier 2024 modificat, este că instructorul auto va trebui să fie prezent în mașina de examen „în momentul în care se susține examenul de către candidații pentru obținerea permisului de conducere”.

O altă modificare, la fel de importantă, de altfel menționată anterior, este că sustinerea examenului pentru obținerea permisului de conducere se va putea face oriunde în țară. Examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere este un test standardizat la nivel național, neexistând întrebări special concepute pentru un județ sau altul, întrucât regulile de circulație sunt aceleași.

Prin urmare, argumentează legiuitorul, dacă cineva susține examenul teoretic pentru obținerea permisului într-un județ „trebuie să dovedească același set de cunoștințe ca cineva care susține examenul în alt județ, fără excepție”.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Povestea tragica a Zarazei, bruneta „de o frumusețe dumnezeiască”, ucisă de un asasin plătit de Zavaidoc
Click.ro
Proiectul ambițios al tunelului de 20 de trilioane de dolari prin care s-ar putea ajunge de la New York la Londra într-o oră
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Prinși în fapt! Ei formează cel mai nou cuplu din lumea mondenă. Au fost fotografiați împreună, în ipostaze tandre prin oraș! Avem imaginile!
Unica.ro
Zodii care vor atrage toate privirile de Revelion. Vor fi în centrul atenției în noaptea dintre ani
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Statul vrea banii românilor. Cetățenii sunt obligați să plătească. Decizia se aplică în toată țara
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro