13 mart. 2024 | 15:59

Legea pentru viitorii șoferi din România a fost schimbată. Ce apare în Codul Rutier

News
Legea pentru viitorii șoferi din România a fost schimbată. Ce apare în Codul Rutier

Dacă ești pregătit să devii șofer, conform noilor informații, se schimbă legea. De fapt, Klaus Iohannis a promulgat noile modificări, astfel că putem vorbi de legea pentru viitorii șoferi din România. Citește mai departe și află ce apare în Codul Rutier.

România dorește îmbunătățirea gradului de educație în trafic

În urmă cu doi ani, era depus în Camera Deputaților de către un grup parlamentar PNL-USR un proiect menit să aducă modificări substanțiale la OUG195/2002 privind circulația pe drumurile publice, iar modificările propuse aveau legătură cu eforturile de imbunătățire a siguranței rutiere, precum și imbunătățire a gradului de educație și instruire a participanților la trafic „printr-o serie de abordări de formare, testare și acordare de licențe noi.”, se arăta în expunerea de motive a proiectului legislativ, despre care șoferii trebuie să afle din Codul Rutier recent actualizat.

„Calitatea sistemului de acordare a permiselor de conducere și de instruire trebuie să fie imbunătățită, punându-se accent pe tinerii șoferi începatori. Astfel Comisia va continua colaborarea cu țările UE pentru a elabora strategii comune de educație și instruire privind siguranța rutieră, incluzând pregătirea înaintea examinării, examenul pentru permisul de conducere și instruirea după obținerea permisului de conducere.”, se mai arată în expunerea de motive.

Legea pentru viitorii șoferi din România a fost schimbată

În baza noilor modificări, aliniate la cerințele europene, vorbim, așadar, de faptul că legea pentru viitorii șoferi din România a fost schimbată, iar punctele introduse în lege sunt, după cum urmează:

  • eliminarea timpilor foarte mari de așteptare de la promovarea examenului teoretic până la participarea la examenul practic de obținere a permisului de conducere;
  • creșterea responsabilității instructorilor auto în actul de pregătire a viitorilor participanți la trafic;
  • oferirea posibilității pentru candidații la obținerea permisului de conducere de a participa la examenele teoretice și practice oriunde în țară.

După cum justificau și parlamentarii la depunerea proiectului, este bine știut faptul că școlile de șoferi au un rol important în pregătirea viitorilor șoferi, și sunt în același timp și parte a siguranței rutiere. „Astfel, pregătirea teoretică și practică pentru viitorii conducători auto iîn școlile de șoferi este la fel de importantă ca și educația dată copiilor în cei 7 ani de acasă”, mai spun parlamentarii USR și PNL.

Ce apare în Codul Rutier, după promulgarea legii de către președinte

În baza noilor modificări, ceea ce apare în Codul Rutier este separarea pregătirii teoretice de pregătirea practică. Astfel, viitorul șofer are posibilitatea să înceapă efectiv pregătirea practică și după susținerea examenului de promovare a probei teoretice, cu condiția finalizării pregătirii teoretice. Acst punct este actualizat în legislația rutieră românească, având în vedere că așa se procedează în majoritatea țărilor UE.

Un al doilea punct care apare în Codul Rutier 2024 modificat, este că instructorul auto va trebui să fie prezent în mașina de examen „în momentul în care se susține examenul de către candidații pentru obținerea permisului de conducere”.

O altă modificare, la fel de importantă, de altfel menționată anterior, este că sustinerea examenului pentru obținerea permisului de conducere se va putea face oriunde în țară. Examenul teoretic pentru obținerea permisului de conducere este un test standardizat la nivel național, neexistând întrebări special concepute pentru un județ sau altul, întrucât regulile de circulație sunt aceleași.

Prin urmare, argumentează legiuitorul, dacă cineva susține examenul teoretic pentru obținerea permisului într-un județ „trebuie să dovedească același set de cunoștințe ca cineva care susține examenul în alt județ, fără excepție”.

Parteneri
EXCLUSIV Simona Halep și-a vândut hotelul din Constanța. Suma obținută și cine a cumpărat proprietatea
Redactia.ro
Actorul legendar care a fost căsătorit cu cinci femei, dar a fost îndrăgostit toată viața de un bărbat
Click.ro
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și un gest de umanitate din partea noastră”
Digi24
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își mutila și castra victimele a fost închis pe viață
Digi24
'Mi-am scos uterul, trompele uterine și ovarele'. O vedetă îndrăgită fost diagnosticată cu cancer la 42 de ani
Unica.ro
Noi reguli pentru eliberarea certificatului de concediu medical
EVZ.ro
Star Matinal. Dan Ciotoi, luptă cruntă cu boala! Cum a fost salvat artistul, în ultima clipă. A fost la un pas de moarte: ”Dacă întârziam câteva ore...” / VIDEO
Spynews
TEST OBLIGATORIU pentru șoferii din România. Propunerea a fost deja FĂCUTĂ: „Să fie o examinare adevărată"
Capital.ro
Cum se circulă corect pe autostradă. Titi Aur: "Așa trebuie circulat în condiții normale și corecte și legale și defensive și de bun simț"
Antena 3
După 12 ani, se întoarce la PRO TV. A bătut din nou palma cu postul TV din Pache Protopopescu și a dat lovitura. Primele declarații: „Tot felul de neajunsuri și neînțelegeri..”
Avantaje
NICUȘOR DAN a mințit ÎN DIRECT la TV! Bomba zilei în ALEGERILE LOCALE
Mediaflux
BOMBĂ! A apărut femeia cu care Traian Băsescu a avut o relație de DRAGOSTE
Stiri din Lume
Horoscop săptămânal 13 - 19 mai 2024: Taurii au o perioadă deosebită în viața lor
Spynews.ro
Ce se întâmplă dacă lucrezi sau speli când ai cruce neagră sau cruce roșie în calendar. Ce spune biserica
Realitatea.net
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină de lux! Cum arată noul bolid al manelistului
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!'
Shtiu.ro