Trusa de prim ajutor este esențială în orice autovehicul, iar legea ne obligă să o avem mereu la noi. Așa știu toți șoferii, dar o nouă lege din Codul Rutier spune că pot fi și excepții, iar trusa nu mai este obligatorie.
Guvernul a adoptat un nou act normativ care schimbă Codul Rutier din România, iar o nouă lege stabilește că trusa de prim ajutor nu mai este obligatorie pentru toate vehiculele.
Prin urmare, Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care spune că șoferii de mopede și motociclete vor fi scutiți de obligația de a deține asupra lor extinctor, trusa de prim-ajutor și triunghiuri reflectorizante.
Pentru a fi conduse pe drumurile publice, autovehiculele, cu excepţia celor din categoriile AM, A1, A2 şi A, tractoarele agricole sau forestiere şi tramvaiele trebuie să fie dotate cu trusă medicală de prim-ajutor, două triunghiuri reflectorizante şi un stingător de incendiu, omologate.
De îndată ce documentul va fi publicat în Monitorul Oficial, conducătorii de vehicule menționați în rândurile anterioare nu vor fi mai obligați să prezinte kit-ul de siguranță.
Citește și: Ce înseamnă trusă medicală auto omologată. Care este valabilitatea ei și ce trebuie să conțină
În afara de șoferii de mopede și motociclete, legea rămâne valabilă pentru ceilalți conducători auto, iar kit-ul de siguranță este obligatoriu. Acesta trebuie să conțină următoarele:
Potrivit legii, cele patru enumerate mai sus trebuie să se afle în vehicul, atunci când acesta circulă pe drumurile publice. Un lucru la care șoferii trebuie să fie atenție este data de valabilitate a trusei medicale și a stingătorului. Dacă este expirată, șoferii pot lua amendă.
În cazul în care sunteți tras pe dreapta pentru un control, iar dumneavoastră nu aveți în vehicul kit-ul de siguranță, oamenii legii pot aplica o sancțiune de 4 sau 5 puncte de amendă, adică o amendă cuprinsă între 660 și 825 de lei.