22 nov. 2023 | 16:25

Sfântul Nicolae 2023, pe ce dată pică. Când să lași încălțămintea la ușă

Diverse
Sfântul Nicolae 2023, pe ce dată pică. Când să lași încălțămintea la ușă
Pe ce dată pică anul acesta

Când cade Sfântul Nicolae 2023? Pe ce dată pică și cum trebuie să ne pregătim pentru această zi? Pentru mulți români, sărbătoarea este una specială, pentru că poartă numele Sfântului Nicolae. Această zi este iubită de copiii de pretutindeni, care primesc dulciuri, jucării, haine și multe altele.

Istoria Sfântului Nicolae

Sfântul Nicolae a fost un episcop cunoscut pentru faptele sale bune, în special pentru cei sărmani și copii. A dăruit adesea cu generozitate și anonimat (fără ca cineva să știe că darurile erau de la el). 

Vezi și: Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae 2022. Ce este bine să pui lângă icoanele din casă

Nicolae a fost recunoscut oficial ca sfânt în secolul al IX-lea, iar în secolul al XII-lea.

Multe țări din Europa sărbătoresc Sfântul Nicolae, iar copiii primesc bomboane, haine și jucării. Copiii își lustruiesc pantofii și îi lasă la ușa de la intrare, iar Moș Nicolae le umple ghetuțele de bunătățuri. Pentru cei care nu au fost cuminți, moșul lasă o nuielușă.

În Belgia și Țările de Jos, un bărbat îmbrăcat ca Sfântul Nicolae sosește cu corabia și călărește un cal alb (sau un măgar) prin orașe, oferind cadouri. 

Pronunția olandeză a numelui său – Sinterklaas – și tradițiile olandeze au ajuns în America. Acestea au dus la numele de Santa Claus și la tradiția dăruirii de cadouri.

S-ar putea să găsiți interesant faptul că unele dintre tradițiile noastre ale lui Moș Crăciun provin într-adevăr de la Ziua Sfântului Nicolae. Dacă copiii dvs. sunt confuzi cu privire la Moș Crăciun, spuneți-le povestea lui Sfântul Nicolae, care a fost un sfânt autentic care dăruia cadouri altora pentru a-și arăta credința.

Cel mai obișnuit mod de a sărbători Ziua Sfântului Nicolae este să lăsați pantofii pentru ca Sfântul Nicolae să pună mici cadouri în ei. Șosetele sunt la fel de bune.

Vezi și: Când vine Moș Nicolae. În ce seară se pregătesc ghetuțele pentru cadouri

Tradițional, cadourile sunt pur și simplu dulciuri. Ghetele copiilor sunt umplute cu mici bucurii (bomboane, ciocolățele, acadele). Mulți copii primesc în această zi pijamale, șosete, jocuri sau diverse jucării ori articole necesare la școală. Dar pentru asta, ghetele trebuie să fie bine lustruite. 

Sfântul Nicolae 2023, pe ce dată pică

Ziua Sfântului Nicolae este sărbătorită anual pe 6 decembrie. De regulă, ghetele celor mici sunt umplute în noapte de 5 spre 6 decembrie, însă sărbătorea Sfântului Nicolae este pe 6 decembrie.

Iată pe cât cade Moș Nicolae în 2023 și în anii viitori: 

  • 2023 Miercuri, 6 decembrie
  • 2024 Vineri, 6 decembrie
  • 2025 Sâmbătă, 6 decembrie
  • 2026 Duminică, 6 decembrie
  • Tradiții ale Sfântului Nicolae

Legende despre Moș Nicolae

Există câteva legende despre Sfântul Nicolae. Într-una dintre ele, un bărbat sărac avea trei fiice și nicio zestre pentru ele, eliminând astfel șansa lor la căsătorie și punându-le în pericol să fie vândute ca sclave în schimb.

Misterios, pe măsură ce fiecare fată ajungea la vârsta căsătoriei, o pungă de aur (sau, în unele versiuni, o minge de aur sau o portocală) era aruncată prin fereastră și cădea într-o șosetă sau un pantof lângă șemineu.

Dăruitorul necunoscut se presupunea a fi fost Nicolae, iar situația a inspirat plasarea șosetelor sau pantofilor lângă șemineu în care erau așezate cadourile.

Citește și: Ce nu este bine să faci de Sfântul Nicolae. Tradiția pe care nu trebuie să o încalci sub nicio formă. Vei avea ghinion

O altă legendă datează mult după moartea lui Nicolae. În satul său natal, în timpul unei sărbători la aniversarea morții lui Nicolae, un băiat mic a fost răpit pentru a deveni sclavul unui emir dintr-o regiune învecinată.

Familia a plâns timp de un an, iar în ziua în care băiatul a dispărut, au refuzat să părăsească casa. Din fericire, conform poveștii, Nicolae a apărut, l-a luat pe băiat de sub stăpânirea răpitorilor și l-a pus în casa lui – cu cupa de aur din care servea emirul încă în mână. Acest lucru l-a confirmat din nou pe Nicolae ca patron și protector al copiilor.

Nicolae a fost sărbătorit ca sfânt la un secol de la moartea sa și astăzi este venerat ca patron nu numai al copiilor, ci și al marinarilor, captivilor, călătorilor, fetelor de măritat, muncitorilor – chiar și al hoților și criminalilor. El este patronul multor orașe și regiuni, și mii de biserici îi poartă numele în întreaga lume.

Digisport.ro
Cristiano Ronaldo, făcut praf de o legendă după ce a ajuns la 900 de goluri: "N-are nicio treabă cu fotbalul!"
Stirile PROTV
Sinistrații din Galați, afectați de inundații, au primit donații de la unii români: șosete uzate și lenjerie intimă purtată
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Este cea mai calmă zodie dintre toate. Nimic nu o poate enerva
Spynews.ro
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
PRO TV
Cel mai frumos cuplu latino, apariție de senzație pe covorul roșu! Penelope Cruz și Javier Bardem, imaginea perfecțiunii
Adevarul
Imagini înfricoșătoare. Cum ar arăta un atac nuclear asupra celui mai mare oraș din Europa Occidentală. Simularea care ne dă fiori
BZI.ro
Andreea Bălan, într-o rochie transparentă complet! Fanii au rămas uimiți de ținuta îndrăzneață
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Povestea de dragoste neștiută dintre Ilinca Vandici și Alin Cocoș: au fost împreună doi ani, însă ea a fost părăsită: „S-a despărțit de mine. Mi-a spus...”
Parteneri
Se schimba data PASTELUI? Crestinatatea se pregateste pentru un moment istoric
Redactia.ro
Țara în care femeile trăiesc peste 100 de ani. Ce mănâncă mereu și care e secretul longevității
Click.ro
„Canibalul din Volgograd” s-a întors acasă, după ce a luptat în Ucraina. Cazul lui a zguduit societatea rusă acum un deceniu
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Adrian Câciu, anunțul serii: Vouchere de 15.000 de lei pentru electrocasnice. Cine beneficiază
EVZ.ro
Marian Mexicanu și Ana, primele declarații după ce s-a căsătorit și și-a botezat fiica! Cele mai frumoase imagini de la eveniment: ”Nu am cuvinte, sunt un om împlinit”
Spynews
Schimbare în România! Se introduce în toate magazinele din țară
Capital.ro
De ce relațiile lui Jennifer Lopez nu rezistă. Fostul soț al artistei a făcut declarații controversate: „Am avut inima zdrobită”
Avantaje
Se oferă RECOMPENSĂ pe CAPUL lui TRUMP. Planul secret, descoperit într-o SCRISOARE
Mediaflux
Meko sărbătorește cinci ani de relație cu amanta! Recent, luptătorul a aniversat 16 ani de căsătorie cu soția | VIDEO
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
Cu cât se vinde o garsonieră din București, situată într-un beci. Are un singur geam pentru aerisire, dar prețul e uriaș
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro