04 dec. 2022 | 18:00

Când vine Moș Nicolae. În ce seară se pregătesc ghetuțele pentru cadouri

Diverse
Când vine Moș Nicolae. În ce seară se pregătesc ghetuțele pentru cadouri
Când vine Moș Nicolae. În ce seară se fac ghetuțele

Sezonul sărbătorilor de iarnă începe odată cu Sfântul Nicolae. Se știe că este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii și cel mai iubit de copii. An de an, Sfântul Nicolae aduce cadouri copiilor cuminți și câte o nuielușă pentru cei care au fost obraznici. Dar când vine Moș Nicolae și în ce seară se fac ghetuțele, de fapt?

Când vine Moș Nicolae. Seara în care copiii primesc cadourile

Moș Nicolae este prăznuit în fiecare an pe 6 decembrie, fiind a doua mare sărbătoare religioasă din luna decembrie, după Sfântul Andrei. Sfântul Nicolae este prima sărbătoare cu daruri a lunii decembrie, iar cei mici îl așteaptă să le aducă jucării și dulciuri.

Cu o seară înainte, adică pe 5 decembrie, micuții își pregătesc ghetuțele și îl așteaptă cu nerăbdare pe Moş Nicolae, sfântul care va trece pe la ei să le aducă celor cuminţi daruri, iar celor neascultători, o nuielușă, drept pedeapsă.

Drept urmare, cizmulițele, botinele, papuceii sau pantofiorii trebuie lustruite bine și aranjate lângă ușă. Numai așa le vede bine moșul pentru a le umple cu daruri.

Copiii își pregătesc ghetuțele în seara de 5 decembrie

Copiii cuminți vor găsi cadourile a doua zi dimineața în cizmulițe, adică pe 6 decembrie. În schimb, copii neascultători vor primi de la Moș Nicolae o nuielușă, despre care se spune că trebuie să fie o crenguță de măr. Aceasta se va pune într-un un pahar cu apă, dacă va înmuguri până de Crăciun, înseamnă că acel copil s-a cumințit și Moș Nicolae l-a iertat.

Tradiția populară spune că Moș Nicolae trece pe la toate casele cu copii în noaptea de 5 spre 6 decembrie și le lasă în ghetuțe dulciuri, nuci, colaci și fructe. An de an, el respectă acest obicei de a fi darnic cu copiii.

Dacă nu știați până acum, Moș Nicolae vine noaptea și folosește o putere magică pentru a ajunge la toți copiii. Totodată, el știe și ce copii au fost ascultători și ce copii au fost năzdrăvani.

De ce aduce cadouri Moș Nicolae

În fiecare an, Moș Nicolae lasă cadouri în ghetuțe tuturor copiilor. Se spune că în timpul vieții, el a fost cunoscut datorită mărinimiei sale. În vremurile de demult, Sfântul Nicolae a salvat de la sărăcie trei surori foarte amărâte.

Se zvonește că tatăl lor le-ar fi împins spre desfrâu, iar când Sfântul Nicolae a auzit povestea, în miez de noapte, le-a sărit în ajutor fetelor.

A ajuns noaptea la casa fetelor și le-ar fi lăsat câte o punguță de bani. A doua zi, tatăl fetelor a tot întrebat cine a fost cel care a făcut acest lucru.

Ulterior, omul sărman a folosit banii pentru a-și mărita fata cea mare, iar povestea s-a repetat și cu celelalte două fete mai mici. Astfel, cele trei fete s-au căsătorit la scurt timp după primirea banilor de la Moș Nicolae.

Originile lui Moș Nicolae

Ziua de 6 decembrie 352 este ziua în care a murit Sfântul Nicolae, astfel că din acest motiv este celebrat, an de an, pe 6 decembrie. În vechile scrieri creștine, se spune că el a folosit averea rămasă de la părinţii săi pentru a-i ajuta pe cei săraci şi pentru a ridica o biserică.

Nicolae a urmat învățăturile Sfintei Scripturi cu multă sârguință. A avut grijă de fiecare om, sărac sau bogat, tânăr sau bătrân, copii și văduve. În timpul vieții sale, oferirea de cadouri a devenit o tradiție de Sfântul Nicolae.

PlaySport
DE NERECUNOSCUT! Cum arată la 76 de ani Valentin Ceaușescu, ultimul fiu în viață al lui Nicolae Ceaușescsu
Ego.ro
TE SPERII! Cum arată cele mai apetisante femei din România fără machiaj FOTO
Ego.ro
Diana ȘOȘOACĂ, în ipostaze provocatoare! Imagini din tinerețe care au scăpat pe internet
Digi24
Un cuplu care a cumpărat un conac vechi de 400 de ani a descoperit sub podeaua din bucătărie o comoară
Cancan.ro
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Stirile PROTV
Un bărbat a primit o factură la telefon de 134.000 de euro după ce și-a petrecut vacanța într-o țară din Europa
Romania TV
Câştigător Survivor România 2024. Jador a scăpat porumbelul, surpriză uriaşă!
Capital.ro
Vor dispărea BANCNOTELE definitiv?! Moment de cotitură în lumea banilor
EVZ.ro
Rusia va ataca NATO. Anunțul care punea lumea pe jar
Adevarul
O româncă se judecă de zece ani cu Elon Musk. Inițialele numelui său sunt pe acumulatorii mașinilor Tesla Model S
BZI.ro
De ce nu este deschis sicriul lui Costel Corduneanu? Este acoperit cu flori şi drapelul României. Familia vine cu explicaţii – FOTO
Spynews.ro
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Sport.ro
FOTO Tânăra desemnată "cel mai frumos copil din lume", apariție wow în costum de baie. La 23 de ani și-a eclipsat deja tatăl, un celebru fotbalist
Impact.ro
Top 10 filme cu Amza Pellea. Actorul, un TITAN al cinematografiei românești
Parteneri
Imagini halucinante. O femeie și-a dus unchiul mort la bancă pentru a lua credit
Redactia.ro
A murit la doar 17 ani: ”Boala a răpus-o în 24 de ore”. Două zile de doliu
Digisport.ro
O româncă trage un semnal de alarmă: „Nu mai e de trăit în Italia”. Ce fenomen periculos a observat
Click.ro
Ce nu s-a văzut la TV! Zanni cu Ana Porgras și Alex Delea cu Alexandra Duli, momente tandre la duș, la Survivor Al Stars: "Nu vreau să se termine acest moment. Vreau să..."
Viva.ro
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr record de soldați condamnați pentru crimă
Digi24
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se poată călugări și de-acum vor trăi doar din mila altora
Digi24
Acasă la Andreea Esca. Fiul ei, Aris, le-a arătat tuturor ce obicte ciudate are mama lui acasă / FOTO
Unica.ro
WhatsApp trezește mari nemulțumiri. Utilizatorii sunt total derutați
EVZ.ro
Știrile Antena Stars. De ce nu vrea Alexandra Velniciuc să aibă copii. Actrița are o căsnicie de mai bine de 20 de ani cu Șerban Puiu / VIDEO
Spynews
S-a aflat ce a făcut Ion Iliescu. A fost nevoie de aproape 30 de ani să se întâmple
Capital.ro
Motive pentru care laptopul funcționează lent. Pași esențiali pentru a-i îmbunătăți viteza de operare
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
BANI pentru ANGAJAȚI. MILIOANE de români PRIMESC în curând MĂRIREA
Mediaflux
Soția lui Costel Corduneanu, copleșită de durere cu o zi înainte ca interlopul să fie înmormântat: „Eroul nostru”. Va fi condus pe ultimul drum mâine
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Ce avere are Paul Nicolau, zis Pescobar. Suma impresionantă pe care o câștigă patronul de la Taverna Racilor într-o singură zi
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro