Când vine Moș Nicolae. În ce seară se pregătesc ghetuțele pentru cadouri

Când vine Moș Nicolae. În ce seară se pregătesc ghetuțele pentru cadouri
Când vine Moș Nicolae. În ce seară se fac ghetuțele

Sezonul sărbătorilor de iarnă începe odată cu Sfântul Nicolae. Se știe că este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii și cel mai iubit de copii. An de an, Sfântul Nicolae aduce cadouri copiilor cuminți și câte o nuielușă pentru cei care au fost obraznici. Dar când vine Moș Nicolae și în ce seară se fac ghetuțele, de fapt?

Când vine Moș Nicolae. Seara în care copiii primesc cadourile

Moș Nicolae este prăznuit în fiecare an pe 6 decembrie, fiind a doua mare sărbătoare religioasă din luna decembrie, după Sfântul Andrei. Sfântul Nicolae este prima sărbătoare cu daruri a lunii decembrie, iar cei mici îl așteaptă să le aducă jucării și dulciuri.

Cu o seară înainte, adică pe 5 decembrie, micuții își pregătesc ghetuțele și îl așteaptă cu nerăbdare pe Moş Nicolae, sfântul care va trece pe la ei să le aducă celor cuminţi daruri, iar celor neascultători, o nuielușă, drept pedeapsă.

Drept urmare, cizmulițele, botinele, papuceii sau pantofiorii trebuie lustruite bine și aranjate lângă ușă. Numai așa le vede bine moșul pentru a le umple cu daruri.

Copiii își pregătesc ghetuțele în seara de 5 decembrie

Copiii cuminți vor găsi cadourile a doua zi dimineața în cizmulițe, adică pe 6 decembrie. În schimb, copii neascultători vor primi de la Moș Nicolae o nuielușă, despre care se spune că trebuie să fie o crenguță de măr. Aceasta se va pune într-un un pahar cu apă, dacă va înmuguri până de Crăciun, înseamnă că acel copil s-a cumințit și Moș Nicolae l-a iertat.

Tradiția populară spune că Moș Nicolae trece pe la toate casele cu copii în noaptea de 5 spre 6 decembrie și le lasă în ghetuțe dulciuri, nuci, colaci și fructe. An de an, el respectă acest obicei de a fi darnic cu copiii.

Dacă nu știați până acum, Moș Nicolae vine noaptea și folosește o putere magică pentru a ajunge la toți copiii. Totodată, el știe și ce copii au fost ascultători și ce copii au fost năzdrăvani.

De ce aduce cadouri Moș Nicolae

În fiecare an, Moș Nicolae lasă cadouri în ghetuțe tuturor copiilor. Se spune că în timpul vieții, el a fost cunoscut datorită mărinimiei sale. În vremurile de demult, Sfântul Nicolae a salvat de la sărăcie trei surori foarte amărâte.

Se zvonește că tatăl lor le-ar fi împins spre desfrâu, iar când Sfântul Nicolae a auzit povestea, în miez de noapte, le-a sărit în ajutor fetelor.

A ajuns noaptea la casa fetelor și le-ar fi lăsat câte o punguță de bani. A doua zi, tatăl fetelor a tot întrebat cine a fost cel care a făcut acest lucru.

Ulterior, omul sărman a folosit banii pentru a-și mărita fata cea mare, iar povestea s-a repetat și cu celelalte două fete mai mici. Astfel, cele trei fete s-au căsătorit la scurt timp după primirea banilor de la Moș Nicolae.

Originile lui Moș Nicolae

Ziua de 6 decembrie 352 este ziua în care a murit Sfântul Nicolae, astfel că din acest motiv este celebrat, an de an, pe 6 decembrie. În vechile scrieri creștine, se spune că el a folosit averea rămasă de la părinţii săi pentru a-i ajuta pe cei săraci şi pentru a ridica o biserică.

Nicolae a urmat învățăturile Sfintei Scripturi cu multă sârguință. A avut grijă de fiecare om, sărac sau bogat, tânăr sau bătrân, copii și văduve. În timpul vieții sale, oferirea de cadouri a devenit o tradiție de Sfântul Nicolae.

Urmăriți Playtech.ro și pe