Sfântul Nicolae este prăznuit anual de creștinii ortodocși în data de 6 decembrie. Această sărbătoare este marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox, iar tradiția spune că în această zi vine Moș Nicolae cu daruri pentru copiii cuminți și cu nuiele pentru cei care au fost obraznici tot anul. Pe lângă toate acestea însă, ziua de 6 decembrie este una încărcată de semnificații și tradiții. Iată ce nu este bine să faci de Sfântul Nicolae pentru a te feri de necazuri tot anul.
Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut într-o familie cu mare credință în Dumnezeu. Se spune că sfântul avea un unchi episcop care i-a sfătuit pe părinții săi să își îndrepte fiul către slujirea Bisericii.
Încă de când era copil, Sfântul Nicolae a trăit în post și rugăciuni, cu frică de Dumnezeu. După ce părinții lui au murit, Sfântul Nicolae a moștenit o avere uriașă, așa că a dăruit din ea săracilor, ajutându-i pe cei nevoiași.
În tradiția populară, Sfântul Nicolae este Moș Nicolae, moșul blând care lasă cadouri în ghetuțe în noaptea de 5 spre 6 decembrie, an de an. Însă, dacă copiii nu au fost cuminți, în loc de daruri, Moș Nicolae le va lăsa o nuielușă.
Tot pe 6 decembrie, românii țin cont de anumite interdicții de Sfântul Nicolae și le respectă întocmai. Iată ce nu este bine să faci de Sfântul Nicolae!
În ziua de Sfântul Nicolae se spune că este bine să fii iubitor și darnic cu persoanele din jurul tău. Zgârcenia este considerată un mare păcat, care îl mânie pe Sfântul tuturor săracilor. Așadar, pe 6 decembrie este bine să împarți cu cei nevoiași.
Un alt obicei respectat de creștini în ziua Sfântului Nicolae este acela de a nu se certa cu nimeni. Se spune că persoanele care sunt în contradictoriu în această zi sfântă, vor avea un Crăciun nefericit în familie.
În dimineața zilei de 6 decembrie este bine să oferi un cadou unui sărman. Orice lucru simbolic, chiar și un covrig, îl va face să se simtă mai bine pe acel nevoiaș.
În ziua de Sfântul Nicolae nu este bine să folosești mașina de spălat. Munca în această zi de sărbătoare este considerată ofensă la adresa lui Dumnezeu.
În tradiția populară se spune că de Sfântul Nicolae începe în adevăratul sens al cuvântului iarna. În această zi Moșul își scutură barba sură și începe să ningă. Iar, dacă nu ninge, înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.
Vezi și Tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae 2022. Ce este bine să pui lângă icoanele din casă
În unele zone rurale, se obișnuiește ca feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.
Tot de sărbătoarea de Sfântului Nicolae se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, așa se poate afla dacă Noul An va fi roditor.
În ajun de Moș Nicolae, pe 5 decembrie seara, se crede că se deschid cerurile, iar preț de o secundă, Sfântul Nicolae poate fi văzut de-a dreapta Domnului, potrivit calendarulortodox.ro.
Obiceiul de a oferi cadouri de Moș Nicolae a apărut în urma unei vechi legende. În vremurile de demult, Sfântul Nicolae ar fi auzit de fiicele unui nobil sărac, care nu-și găseau pretendenți din cauza situației lor financiare.
Atunci, Episcopul Nicolae ar fi lăsat la ușa casei lor un săculeț cu aur, pentru ca fata cea mare să se mărite.
La fel a făcut și cu celelalte fete, însă la cea mică, tatăl lor a vrut să descopere cine le-a ajutat și a stat la pândă. Se spune că bărbatul l-ar fi văzut pe Sfântul Nicolae când urca pe acoperiș și arunca un săculeț pe horn.
Vezi și Când vine Moș Nicolae. În ce seară se pregătesc ghetuțele pentru cadouri
În acel moment, Moș Nicolae l-ar fi rugat pe tatăl fetelor să păstreze secretul, dar acesta nu s-a ținut de cuvânt. De aceea, oricine primea un cadou pe nepusă masă, trebuia să-i mulțumească lui Sfântul Nicolae.