Pe 6 decembrie, an de an, creștinii îl prăznuiesc pe Sfântul Nicolae, unul dintre cei mai populari sfinți din calendarul creștin. Despre Moș Nicolae, așa cum este cunoscut în popor, se știe că este ocrotitorul copiilor, mai ales al celor nevoiași. În această zi de mare sărbătoare, creștinii respectă o serie de tradiții și obiceiuri de Moș Nicolae pentru a avea noroc și spor tot anul.
În noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii îl așteaptă nerăbdători pe Moș Nicolae cu ghetuțele lustruite. Legenda spune că acesta dăruiește dulciuri și fructe celor care au fost cuminți, în vreme ce aceia care nu s-au comportat exemplar în timpul anului găsesc în ghetuțe o nuielușă.
În jurul Sfântului Nicolae s-au creat o mulțime de legende. Sfântul Nicolae sau Moș Nicolae, așa cum este cunoscut în popor, se spune că este o rudă mai îndepărtată a lui Moș Crăciun.
Diferența este că Moș Nicolae călătorește pe spatele unui cal alb și umple ghetuțele celor mici cu daruri și dulciuri. Pe de altă parte, copiii care au fost obraznici și neascultători găsesc doar o nuielușă în loc de cadouri.
Ziua de Sfântul Nicolae marchează începutul sărbătorilor de iarnă. Din vremuri de demult, se spune că pe 6 decembrie, moșul își scutură barba lui sură și începe prima ninsoare.
Dacă nu cad primii fulgi de nea pe 6 decembrie, este semn că Moșul a întinerit și că va urma o iarnă blândă.
În vechile credințe populare, Sfântul Nicolae mai era cunoscut și sub numele de Sân-Nicoară. Se spunea că el păzea soarele care încerca să se strecoare pe lângă el pentru a ajunge la tărâmurile de miazănoapte pentru a lăsa lumea fără căldură și fără lumină.
În unele zone ale țării, oamenii aduc de la biserică acasă crenguțe de pomi fructiferi pe care le pun în apă lângă icoane, pentru a înflori până la Anul Nou. Se spune că dacă apar flori, anul următor va fi unul roditor.
Tot o tradiție veche se referă la faptul că în ziua de Sfântul Nicolae, bărbații tineri se organizează în grupuri și își aleg gazda în casa căreia fac repetițiile pentru colindele de Crăciun și de Anul Nou.
În schimb, fetele tinere se adună în noaptea de 5 decembrie și coc plăcinte, iar după ora 21 li se alătură și flăcăii și încep petrecerea.
În seara de 5 spre 6 octombrie, toți copiii își curăță ghetuțele și pantofii și îl așteaptă pe Moș Nicolae. Totodată, în unele zone din țară, cei mici lasă moşului apă şi morcovi pentru calul acestuia.
Pentru ca Moș Nicolae să-și dea seama dacă un copil a fost cuminte sau rău, este de ajuns să se uite pe ferestre.
Tot un vechi obicei din popor spune că în nopţile sfinţite de sărbători, când cerurile se deschid şi pentru noi, preţ de o clipă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând la dreapta lui Dumnezeu.
Ziua de 6 decembrie 352 este ziua în care a murit Sfântul Nicolae, astfel că din acest motiv este celebrat, an de an, pe 6 decembrie.
Sfântul Nicolae a fost dus la școală pentru a studia Sfânta Scriptură, deoarece încă de la vârste fragede a arătat o compasiune mare pentru cei săraci.
În vechile scrieri creștine, se spune că el a folosit averea rămasă de la părinţii săi pentru a-i ajuta pe cei săraci şi pentru a ridica o biserică.
Nicolae a urmat învățăturile Sfintei Scripturi cu multă sârguință. A avut grijă de fiecare om, sărac sau bogat, tânăr sau bătrân, copii și văduve. În timpul vieții sale, oferirea de cadouri a devenit o tradiție de Sfântul Nicolae.