Una din cele mai vechi băuturi, de când ne știm este clar vinul. De-a lungul secolelor, vinul a evoluat, ca gust mai ales, dar și ca mod de prezentare. Astăzi îl găsim în sticle elegante, unele chiar bătând recordul de preț. Dar, dacă ești băutor de vin, cu siguranță știi în cât timp poate fi consumată o sticlă de vin nedesfăcută. Dacă nu, citește mai departe și află dacă, într-adevăr, are vinul termen de valabilitate.
Marii pasionați de licoarea lui Bacus, știu că din cauza ingredientelor limitate și a condițiilor de creștere a strugurilor, vinul este unul dintre cele mai greu de făcut, iar cele mai apreciate recolte s-au vândut pe sume uriașe de-a lungul deceniilor.
Află despre: Vinurile pe care să le consumi la masa de Paște. Care sunt cele mai bune alegeri
Dacă nu știai există un top al celor mai scumpe sticle de vin vândute vreodată, și dacă ne luăm după prețurile exorbitante la care au fost vândute, am putea vorbi de adăvărate comori.
La procesul delicat și complicat și la condițiile meteorologice care fac magie, sau distrug, cu vița de vie se adaugă și condiția pe care o joacă timpul în acest proces.
”Un vin grozav poate fi accentuat până la o stare de aproape euforie pentru palatul proverbial dacă îl depozităm într-un loc răcoros și lăsăm timpul tatălui să amestece ingredientele și să prelungească fermentația, adăugând arome robuste.”, spun somelieri vestiți.
Din acest motiv, colecționarii și consumatorii de vin deopotrivă râvnesc la anii deosebit de buni de vin.
Citește despre: Ce băutura românească i-a cucerit pe străini. Toate sticlele sunt exportate
Așadar, iată topul celor 3 cele mai scumpe vinuri vândute vreodată:
Aceasta nu este doar cea mai scumpă sticlă de Burgundia vândută vreodată, ci și cea mai scumpă sticlă de vin vândută vreodată.
A fost achiziționată de un colecționar în 2018, la o vânzare Sotheby’s din New York a proprietății lui Robert Drouhin, unul dintre cei mai notabili oameni din Burgundia.
Podgoriile de la Domaine de la Romanée-Conti sunt renumite în toată Burgundia și îmbrățișate ca fiind cel mai înalt standard de calitate al vinului notabil.
Au fost produse doar 600 de sticle din recolta din 1945, care este de fapt anunțată ca fiind recolta unicornului, motiv pentru care a doborât toate recordurile pentru cel mai scump vin cumpărat vreodată.
Cel mai scump vin vândut vreodată este o excepție de la regula datată a vinurilor rare, deoarece nu avea nici măcar un deceniu la momentul achiziționării.
Sticla de șase litri Screaming Eagle Cabernet Sauvignon 1992 s-a vândut pentru suma uriașă de jumătate de milion de dolari în anul 2000, la o licitație de caritate din Napa Valley.
A fost disponibilă doar pentru o perioadă limitată de timp în 1995 și se pare că a fost la mare căutare, cel puțin pentru un cunoscător de vinuri, deoarece se zvonește că Chase Bailey, un fost director executiv al Cisco Systems, a cumpărat-o.
Sticla de 500.000 de dolari a fost redusă puțin la preț, deoarece a fost o vânzare de caritate, deși ar fi putut fi vândută pentru mai mult decât orice alt vin din istorie.
Vinul francez Cheval-Blanc din 1947 este recunoscut pe scară largă ca fiind cea mai scumpă sticlă de vin vândută din istorie, cu 304.375 de dolari.
În 2010, sticla, veche de 67 de ani, a fost vândută unui colecționar privat la o licitație Christies din Geneva. Conform Clasificării vinurilor din Saint-Emilion, Cheval Blanc are un statut de clasă A și dintre toate vinurile de merlot, există doar două care au primit această clasificare.
Află despre: Cu ce se oprește vinul din fermentație. Trucul gospodarilor de la țară pentru o aromă intensă
Se spune că strugurii au fost legendari între aprilie și octombrie 1947, iar sticla supraviețuitoare care a supraviețuit multor persoane este singura sticlă cunoscută în format Imperial din această recoltă specială de Saint-Emilion.
Dar, pentru băutorii pasionați, nu este un secret în cât timp poate fi consumată o sticlă de vin nedesfăcută, dar pentru cei mai puțini cunoscători, este important de știut.
Dacă ai o sticlă de vin nedeschisă și dorești să știi cât durează, suntem în măsură să te ajutăm.
Dar, în primul rând, trebuie spus că există doi factori principali care afectează longevitatea tuturor sticlelor de vin, și anume tipul acestora și condițiile de depozitare.
Dar, pentru că știm că există mai multe tipuri de vinuri, roșu, alb, spumant și roze, îți vom spune pentru fiecare, în cât timp poate fi consumată o sticlă de vin nedesfăcută:
În mod normal, sticlele de vin roșu nedeschise rezistă 2-3 ani după perioada de consum recomandată.
Conținutul lor ridicat de taninuri asigură această conservare naturală îndelungată. Pentru a maximiza durata de păstrare, depozitează-le într-o zonă răcoroasă și întunecată, ferită de lumina soarelui.
Vinurile albe rezistă 1-2 ani după perioada de consum recomandată, dacă nu sunt deschise. Acest timp este mai scurt decât cel al vinului roșu, din cauza nivelului mai scăzut de conservanți naturali.
Citește despre: Ce vin merge la friptura de miel. Pregăteşte-te din timp, musafirii te vor lăuda
Nu pune la frigider vinul alb decât cu 1-2 zile înainte de deschidere, este mai bine să-l păstrezi în același mod ca și vinul roșu până atunci.
Vinul rosé nedeschis va rezista 2-3 ani după perioada de consum recomandată. Din nou, nu îl păstrezi la frigider în timp ce depozitezi vinul rose, ci doar când ești gata să-l bei.
Vinurile spumante au o longevitate similară cu cea a vinurilor roșii și, în general, pot fi savurate între 2-3 ani după data de expirare indicată.
O sticlă de șampanie de calitate ar trebui să reziste 3-4 ani nedeschisă, până la 10 ani cu cât este mai fină.
Acest lucru include, de asemenea, orice sticlă de vin spumant fabricat prin metoda tradițională, cum ar fi gama noastră superbă.
Majoritatea sticlelor de vin ar trebui să aibă o dată de expirare, care este, de asemenea, denumită fereastră de consum recomandată. Cu toate acestea, dacă nu este cazul, nu te îngrijora.
Cea mai bună practică în această situație este să verifici data recoltei. Această dată, care ar trebui să se regăsească pe eticheta vinului, este data la care au fost recoltați strugurii pentru vin.
Pornind de la această dată, poți estima data de expirare cu ajutorul indicațiilor de mai sus pentru diferite tipuri de vin.
Dacă ai descoperit o sticlă de vin de care ai uitat și nu ești sigur de data de expirare sau de data recoltei, există câteva modalități simple de a-ți da seama dacă vinul s-a stricat:
Vinul este conceput pentru a dura mult timp. Procesul de fermentare a strugurilor și de dezvoltare a alcoolului contribuie la asigurarea acestui lucru.
Conținutul scăzut de zahăr din vin înseamnă că există mai puțină substanță cu care se pot hrăni bacteriile. Acest lucru, combinat cu adaosul de alcool, creează condiții care fac mai dificilă supraviețuirea bacteriilor.
Și pentru că mai puține bacterii supraviețuiesc, descompunerea și expirarea vinului sunt încetinite. Taninurile funcționează, de asemenea, ca un conservant natural, disipându-se în timp pentru a permite dezvoltarea unei arome și a unui gust bogat pentru un vin alb, roșu, roze sau chiar un vin spumant.