De ce sticlele de vin se țin doar pe orizontală. Românii nici nu au băgat de seamă acest detaliu important

Cum se pastrează vinul peste ani

Experții în oenologie au dezvăluit de ce sticlele de vin se păstrează doar pe orizontală. Numai așa vei obține un vin de calitate, mai ales că despre el se spune că devine mai bun odata cu vârsta.

De acum vei bea numai vin de calitate. De ce se păstrează sticlele de vin numai pe orizontală. Secretul oenologilor

Obținerea unui vin bun, peste ani, depinde foarte tare de modul în care acesta este pătrat. Experții oenologi au explicat în ce condiții ar trebui păstrate sticlele de vin. Astfel, un vin de calitate, fie ca este alb, rose sau roșu, va putea fi savurat și peste ani de zile, cu condiția să fie pus la păstrare în mod corect.

Acest lucru se poate realiza respectând mai multe reguli stricte, care țin de poziționarea sticlelor de vin, de temperatura, umiditate, precum și de lumină. De asemenea, recipientul în care vinul este depozitat și dopul contribuie la păstrarea calității și rarfinarea lui în timp.

Vinul se pastreaza peste ani doar la orizontala
Vinul se pastreaza peste ani doar la orizontala

Care este secretul păstrării vinului pe orizontală

Depozitarea sticlelor de vin la orizontala este foarte importantă. În acest fel, vinul va intra în permanență în contact cu dopul. Dacă această regulă este încălcată, dopul se va usca și va permite pătrunderea aerului în sticla de vin.

Cei care nu au de gând să păstreze sticlele de vin mai mulți ani, depozitarea la orizontală nu este neapărată. Însa te va ajuta sa economisesti spatiu si cu siguranta nu va avea un impact negativ asupra calitatii produsului.

Cum pot păstra vinurile locatarii de la bloc

Pentru o păstrare a vinului corectă este de preferat sa depozitam vinurile in spatii amenajate special, cum ar fi pivnitele. Cei care locuiesc la bloc și nu au pivnițe pot depozita vinul direct in dulapuri, pastrand regula amintită mai sus, sticlele trebuie sa ramana in pozitie orizontala.

În plus, trebuie sa se aibă în vedere și aerisirea frecventa a dulapului. Astfel se va evita ca umiditatea din el sa creasca si sa afecteze calitatea vinului. Contează și lemnul din care este confecționat dulapul. Acesta nu trebuie să dea semne de putrezire sau să miroasă a umed.

Colecția de vin din dulap

Înainte de a se așeza sticlele în dulap, spațiul trebuie curățat, pentru ca vinul să fie ferit de mucegai. Si nu amplasa niciodata vinul in dulapuri unde tii și alimente precum fructe sau legume. Acestea se pot altera și pot afecta astfel calitatea băuturii. Vinul mai poate fi păstrat și într-o cămară bine aerisită în care se vor monta rafturi.

Soluțiile sunt folosite și recomandate acelora care nu vor să păstreze ani mulți vinul. Colectionarii de vinuri își construiesc crame speciale sau au cel putin frigidere destinate păstrării vinului în condiții bune.

Unde își păstrează Vladimir Putin vinul

Cei cu adevarat pasionați de oneologie, care dețin soiuri rare și foarte scumpe, le păstrează direct în pivnițele producătorilor.

Asta se întâmplă la Cricova, Republica Moldova, acolo unde își  păstrează vinurile cei mai puternci oameni din lume, respectiv Vladimir Putin si Angela Merkel.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI