Există atât de multe moduri delicioase de a pregăti carnea de miel, mai ales acum, de Paște, și la fel de multe perechi de vinuri care merg cu preparatele din miel. Dacă plănuiești o friptură de miel completă sau doar niște burgeri de miel, nu se poate să nu o asociezi cu un vin bun. Așa că, ne-am gândit să-ți spunem ce vin merge la friptura de miel. Citește mai departe și află.
Mielul poate fi caracterizat prin faptul că se află la jumătatea distanței dintre carnea de vită și cea de vânat. Are o textură fragedă și este plină de fier, vitamine și acizi grași omega-3 sănătoși. Atunci când asociați vinul cu carnea de miel, luați în considerare faptul că aceasta are o componentă bogată în grăsimi.
Urmând secretele de asociere a vinului și a mâncării pe care le dezvăluie cei mai importanți somelieri, cele mai bune vinuri cu miel vor fi medii până la corpolente și cu un nivel ridicat de aciditate. Preparatul, condimentele, ierburile și sosurile sunt un factor în asocierea vinului cu carnea de miel.
Vezi și: Temperatura la care se gătește friptura de miel pentru Paște. Va fi cea mai gustoasă
Dacă te întrebi ce vin merge la friptura de miel, cel mai bun vin care se potrivește cu mielul este cel roșu, însă un vin alb cu ceva curaj și aciditate ridicată se va potrivi și cu mielul, spun marii specialiști în vinuri. Mai jos există opțiuni pentru vinul roșu și alb cu miel.
Uneori, cel mai bun vin cu miel este cel tradițional. Acestea sunt perechile clasice de vinuri cu miel care sunt un pariu sigur. Nu aveți cum să o dați în bară!
Mielul și Bordeaux roșu este o asociere clasică de vinuri cu miel. Bordeaux este alcătuit din mai multe soiuri de struguri roșii, dar predomină Merlot, Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc.
Vinurile roșii din Bordeaux au un corp mediu spre plin și o aciditate moderată. Bordeaux se potrivește cel mai bine cu friptura de miel cu ierburi.
Vinurile albe din Bordeaux, anume Sauvignon Blanc și amestecurile de Semillon ar fi, de asemenea, o asociere excelentă cu o bucată fragedă de miel, spun specialiștii.
Chianti este o regiune din Toscana, Italia, care produce vinuri roșii viu acide din struguri Sangiovese. Asociați Chianti cu umărul de miel fiert cu rozmarin și usturoi.
Rioja este o regiune din nord-estul Spaniei care produce vinuri uimitoare dintr-un amestec de Tempranillo și Garnacha. Tempranillo are o aciditate minunată, iar Garnacha adaugă fructuozitate amestecului. Cea mai bună asociere a mielului cu Rioja este cu șnițelele de miel.
Vezi și: Carne de miel sau ied, de Paște? Care e cea mai bună alegere și cum se gătesc corect, de fapt
Iubitorilor de vin alb, vă puteți bucura de un vin alb cu miel dacă o faceți cum trebuie. Acum, mielul și Assyrtiko poate că nu este o asociere clasică de vinuri de miel, dar a fost o asociere perfectă timp de secole. Assyrtiko este cultivat în toată Grecia, dar este faimos în Santorini.
Assyrtiko are un corp mediu, iar Assyrtiko-ul copt poate fi destul de corpolent. Conținutul de grăsime al cărnii de miel are nevoie de aciditate serioasă pentru a o tăia. Aciditatea lui Assyrtiko este arzătoare, așa că asortați Assyrtiko cu miel prăjit la cuptor cu oregano și cartofi cu lămâie.
O asociere infailibilă cu mielul este Syrah, deoarece este corpolent și are o aciditate ridicată pentru a se potrivi cu greutatea și a tăia grăsimea mielului.
De asemenea, Syrah se potrivește de minune cu orice lucru cu ierburi și condimente, pe care mielul le are întotdeauna. De aceea, veți vedea destul de multe asocieri de vinuri de miel cu Syrah, indiferent de preparat.
Cotletele de miel sunt cea mai fragedă bucată de miel. Pentru că cotletele de miel sunt moi, este posibil un vin mai moale. Asociați cotletele de miel cu Pinot Noir.
Mielul prăjit la cuptor imploră o asociere cu un vin grecesc, la urma urmei, dacă crește împreună, merge împreună. Încercați un Xinomavro, dacă nu ați mai băut niciodată unul. Nu puteți da greș cu asocierea mielului fript cu Cabernet Sauvignon.
Șnițelul de miel este una dintre cele mai savuroase bucăți de miel. De obicei, se prepară prin fierbere lentă timp de ore întregi. Această mâncare bogată de miel se potrivește de minune cu Tempranillo din Spania, Syrah din Valea Rhone sau cu un Malbec bogat din Argentina.
După cum vezi există o multitudine de vinuri care se potrivesc cu carnea de miel, în funcție și de modul în care te decizi să prepari carnea de miel. Acum că ai aflat ce vin merge la friptura de miel, tot ce ai de făcut este să te pregăteşti din timp, chiar dacă ai să scoți ceva bani din buzunar, dar în cele din urmă musafirii te vor lăuda.