Când vorbim de agricultură, orice plantă care poate aduce beneficii, atât financiare, cât și pentru sănătate, este o plantă care merită investit în fiecare cultură. Dar, așa cum se întâmplă în mai toate statele europene cu activități importante în acest segment, inclusiv pe plan local vorbim de un trend al creșterii prețurilor la anumite plante de cultură. Este și cazul de față, în care vorbim de planta care s-a scumpit enorm în România, iar prețurile au luat-o razna.
Prețurile la rapiță și la uleiul de rapiță din UE au continuat să crească pe parcursul trimestrului martie-mai ’22, prețurile medii pe trei luni crescând cu 16% și 23% de la un trimestru la altul, ajungând la 805 euro și, respectiv, 1.869 euro pe tonă.
Vezi și: Porumbul, înlocuit în România cu cereale aduse din Africa. Ce vom mânca în curând din cauza secetei
Acest lucru s-a datorat cererii susținute și scăderii producției globale, în pofida unei creșteri estimate a producției de rapiță din UE pentru anul de comercializare 2021-2022. Creșterea prețurilor în complexul mai larg al uleiurilor vegetale a continuat să susțină prețurile la rapiță și la uleiul de rapiță din UE.
În trimestrul martie-mai ’22, prețul mediu al rapiței canadiene a crescut cu 10% de la un trimestru la altul, ajungând la 1.098 dolari canadieni pe tonă, în principal din cauza ofertei interne limitate și a cererii globale puternice. Prețul canadian al uleiului de rapiță a crescut, de asemenea, cu 19% față de trimestrul anterior, până la 2.672 dolari canadieni din cauza randamentelor comparativ mai mici.
Un alt efect a fost și din cauza estimărilor reduse ale producției de rapiță pentru anul de producție 2021-2022, pe fondul unei creșteri a prețurilor în complexul mai larg al uleiurilor vegetale din cauza războiului dintre Rusia și Ucraina. De la economic la politic, au fost analizați toți factorii cu impact asupra piețelor de rapiță și de ulei de rapiță pentru a oferi o perspectivă a pieței pentru următoarele trei luni.
Vezi și: Cât va costa litrul de ulei. Specialiştii spun că preţurile vor exploda
Conform unei prognoze realizată anul trecut, se prevedea o recoltă de rapiță pentru 2022-2023 de 1,1 milioane de tone, prognozată anterior la 1,2 milioane, față de 1,4 milioane în anul precedent. În aceeași măsură, recolta de semințe de floarea-soarelui era estimată la 2,6 milioane de tone, o cifră în creștere, de la o prognoză anterioară de 2,4 milioane și care a fost comparată cu 2,8 milioane de tone în anul precedent.
Dar nu au fost anticipate noile modificări pe bursele de referință, fiind vorba de creșterea uriașă de cerere rapiță, și de o apreciere cu cel puțin 30 de euo la tona de rapiță, la finalul săptămânii trecute, la bursa din Paris.
Efectul s-a resimțit pe piața locală, rapița devenind planta care s-a scumpit enorm în România, și-așa fiind relativ mare, cel puțin la nivelul săptămânii trecute, când prețul s-a situat în jurul valorii de 1.900 de lei pe tona de rapiță în vestul țării, iar în zona de est ajunsese la 1,600 de lei la tona de rapiță.
Rămâne să așteptăm să vedem care vor fi efectele pe plan local, după majorările de pe bursa pariziană, și la cât va fi cotată rapița la Bursa de Valori București.