Cât va costa litrul de ulei? Un alt palier afectat de criza ruso-ucrainean este cel al producției de ulei de floarea soarelui. În aces caz, ca în multe altele, specialiştii spun că preţurile la litrul de ulei vor exploda. Tulburările de pe piața alimentară au apărut pe fondul crizei economice generate de conflictul ruso-ucrainean. Atât Rusia, cât și Ucraina sunt producători importanți de ulei de floarea-soarelui. Războiul din Ucraina afectează sezonul însămânțărilor de primăvară, în timp ce exporturile din Rusia sunt perturbate de sancțiunile occidentale și de contra-sancțiunile rusești. La fel ca și cele ale cerealelor, prețurile la uleiul de gătit cresc brusc. În acest context, piața va crește prețurile, dar cât va costa litrul de ulei, nu se știe încă.
În 2022, o nouă creștere bruscă a prețurilor la uleiul de floarea soarelui a sporit îngrijorarea cu privire la costurile globale ale alimentelor. Acestea, conform specialiștilor, se îndreaptă spre un nivel record.
Seceta a redus producția, lipsa forței de muncă afectează producția, iar anumite state exportatoare limitează exporturile pentru a proteja aprovizionarea internă. De exemplu, uleiul de palmier, cel mai consumat ulei de gătit din lume, a urcat până la un nou record intraday.
Prețul a fost susținut de restricțiile de transport din Indonezia, principalul cultivator. Un alt motiv, a fost lipsa cronică de muncitori în plantațiile din Malaezia.
Uleiul de soia s-a tranzacționat aproape de cel mai ridicat nivel din iunie. De cealaltă parte, boabele de soia, din care se obține uleiul, au urcat la cel mai ridicat nivel din mai.
Căldura și seceta au dus la reduceri repetate ale estimărilor privind recoltele de soia în Brazilia, principalul cultivator, și în Argentina. Acest lucru s-ar putea să se reflecte în previziunile mai mici pentru rezervele globale.
Criza românească, la care se adaugă pierderile provocate de secetă, sunt semnale că prețul uleiului de floarea soarelui va crește semnificativ pe piața locală. Mulți fermieri, cultivatori de floarea-soarelui, spun că au mari probleme în a furniza cantitățile necesare pentru procesare.
Pentru recolta de anul acesta, predicția este cu cel puțin un milion de tone mai puțin, decât anul trecut. Asta înseamnă costuri mai mari, iar procesatorii sunt nevoiți să-și acopere materia primă din export.
Situația va ridica prețul de vânzare la poarta fabricii. Valul de scumpiri a dus deja la o majorare a prețului de retail, românii cumpărnd uleiul cu sume curpinse între 10 și chiar 15 lei. Deși majorate, specialiștii preconizează o nouă scumpire, cu până la 40%.
Din păcate, actuala situație de criză, și lipsa unui control asupra prețurilor din partea guvernanților, duce la o creștere masivă a prețurilor pe toate palierele. Devalorizarea leului și diminuarea puterii de cumpărare a românilor este una din marile probleme ale acestui moment.