Ucraina primește lovitură după lovitură, astfel că, o nouă țară europeană a anunțat că va interzice importul de cereale din această țară. Anunțul vine la scurt timp după ce Ungaria a anunțat noi interdicții pe piața agricolă națională privind importul mai multor alimente ucrainene. Ce se întâmplă, însă, cu România?
Alături de Polonia, Slovacia și Ungaria, se alătură și Bulgaria, care a anunțat recent o interdicție temporară asupra importurilor de cereale din Ucraina, cu excepția celor aflate în transit. Vestea a fost publicată , miercuri, pe site-ul „Radio Bulgaria”, care l-a citat pe premierul interimar Galab Donev, potrivit The Guardian.
Ca și celelalte țări, premierul a explicat că cerealele rămase pe teritoriul bulgar anul trecut a dezechilibrat piața agricolă națională.
„Pe parcursul anului trecut, o cantitate semnificativă de alimente a rămas în țară și a perturbat lanțurile alimentare.
Suntem forțați să adoptăm această măsură națională deoarece autoritățile europene încă analizează o măsură adecvată”, a transmis Galab Donev.
Deși nu fusese luată încă o decizie în acest sens, ministrul interimar al Agriculturii anunțase încă de duminică intenția Bulgariei de a interzice importul cerealelor ucrainene. Acesta a transmis că reacția Poloniei și a Slovaciei nu face decât să încurajeze țara să urmeze acest exemplu al interdicției.
„Interesele bulgare trebuie protejate. Mai mult, acum că două ţări au acţionat deja în acest fel, dacă nu reacţionăm, acumulările de pe teritoriul bulgar ar putea deveni şi mai mari”, a transmis Iavor Gechev.
Ministrul a transmis că a vorbit cu omologii din şase ţări pe această temă, subliniind faptul că, fapt, Sofia ceruse Bruxelles-ului să reacţioneze în acest sens încă din luna septembrie. Decizia finală urma să fie anunțată după o discuție cu liderul bulgar.
În ciuda scandalului legat de cerealele cu pesticide importate din Ucraina, România nu a luat încă nicio decizie de interdicție, spre deosebire de țările vecine.
Președintele Asociației Forța Fermierilor, Vlad Macovei, a explicat pentru România Liberă care sunt avantajele României în ceea ce privește importul cerealelor ucrainene și de ce preferă autoritățile o destabilizare a producției agricole naționale.
„Costurile de producție pentru cerealele din Ucraina sunt mai mici decât costurile din România. Ucraina, nefiind în Uniunea Europeană, poate folosi produse de protecția plantelor, pesticide, de exemplu, care sunt mult mai puternice și mult mai ieftine decât substanțele folosite în Uniunea Europeană.
Prin urmare, de exemplu, a combate dăunătorii în Ucraina este mai ieftin decât în Uniunea Europeană. Fermierii din Uniunea Europeană, și implicit România, au cheltuieli mult mai mari decât cei din Ucraina pentru a produce același aceeași cantitate de grâu, porumb, rapiță, floarea soarelui. Aici apare o diferență de competitivitate, de cost”, a explicat acesta.
Mai mult, fermierul a explicat și motivele pentru care Ucraina vinde cerealele la un preț cu mult sub media pieței europene. Nu de puține ori, cetățenii care nu au tangențe cu agricultura s-au întrebat de ce România și alte țări europene importă cereale din străinătate, în ciuda recoltelor naționale bogate. Iată răspunsul:
„În plus, până acum, Ucraina a vândut în general cereale aflate pe stoc, din producția anului 2021. Fermierii ucraineni s-au văzut în situația de a alege, dintre două rele, pe cel mai mic, pentru că ei aveau costuri de depozitare foarte mari.
Și atunci prețul intern al cerealelor din Ucraina s-a prăbușit. S-a prăbușit deoarece, chiar și în pierdere, ucrainenii au avut tot interesul să vândă marfa respectivă, pentru că venea recolta nouă”, a explicat Vlad Macovei.