21 apr. 2023 | 13:50

Ministrul Agriculturii răspunde la întrebarea care macină milioane de cetățeni: „De ce alte țări pot și România, nu?”

Politică
Ministrul Agriculturii răspunde la întrebarea care macină milioane de cetățeni: „De ce alte țări pot și România, nu?
Petre Daea, ministrul Agriculturii

Petre Daea a avut astăzi o întâlnire extrem de importantă cu omologul său ucrainean, în cadrul căreia au discutat cele mai arzătoare subiecte ale momentului. Problema cerealelor din Ucraina a devenit o mare provocare pentru agricultura tuturor țărilor vecine, astfel că, rezolvarea problemei ar trebui să fie găsită cât mai curând posibil. După discuțiile purtate cu Mikola Solski, ministrul român al Agriculturii a oferit mai multe informații de interes pentru fermierii români, dar și pentru cetățeni.

Petre Daea, apel către țările vecine

Ministrul Agriculturii și-a exprimat solidaritatea pentru țările vecine, însă a ținut să sublinieze că măsurile ar trebui luate la comun pentru un rezultat benefic pentru toate țările.

În ciuda deciziilor de a interzice importul cerealelor ucrainene de către Ungaria, Slovacia, Bulgaria și Polonia, Petre Daea a reamintit că toate cele cinci țări, înclusiv România, au semnat niște acorduri care ar trebui asumate și respectate de toată lumea, chiar dacă nu sunt neapărat avantajoase pentru fiecare țară în parte.

Oficialul a reiterat faptul că, autoritățile române au ca obiectiv găsirea unor soluții pentru a sprijini atât fermierii români, cât și pe cei ucraineni, astfel cp trebuie găsită o cale de mijloc la care să se alăture și celelalte țări.

„Am convenit împreună să ne punem de acord asupra câtorva aspecte pe care le putem anunţa astăzi, în aşa fel încât să putem îmbunătăţi situaţia, ştiindu-se că patru ţări au luat unilateral decizia de a opri importurile (…).

De aceea, şi vicepreşedintele Comisiei Europene a spus foarte clar că deciziile luate de colegii noştri din ţările care au luat această decizie sunt ilegale, lucru pe care l-a consemnat sau l-a repetat de mai multe ori, şi s-a impus a se ridica aceste decizii în aşa fel încât Comisia să poată intra în jocul legitim de a stabili regulile care să protejeze fermierii noştri”, au fost câteva dintre declarațiile minsitrului Daea după întâlnirea cu omologul ucrainean, potrivit Agerpres.

De ce România nu a interzis importul cerealelor ucrainene?

Petre Daea a venit, astăzi, cu răspunsul pe care multă lume îl aștepta. În urma informațiilor privind reziduriile de pesticide interzise în UE, dar și pe fondul loviturii primite de fermierii locali ai țărilor vecine, autoritățile au interzis importul cerealelor în toate cele patru țări menționate, ultima fiind Bulgaria.

La auzirea veștii, milioane de români s-au revoltat pentru faptul că autoritățile române au fost singurele care au acceptat să importe în continuare cereale ucrainene, în detrimentul sănătății cetățenilor, dar și al fermierilor locali.

Multă lume nu a înțeles motivul pentru care țara noastră nu s-a aliniat celorlalte țări care au decis să acționeze în beneficiu propriu. Astfel, Petre Daea a oferit astăzi explicația la această situație extrem de dezbătută în spațiul public, după izbucnirea scandalului legat de cereale.

„Fermierii români îşi pun întrebarea cum România nu poate în condiţiile în care ceilalţi au putut. De aceea, noi am convenit să aşteptăm decizia pe care o va lua Comisia, întrucât suntem semnatarii unei scrisori comune adresate preşedintei Comisiei Europene, scrisoare semnată de cei patru premieri: premierul României, Poloniei, Ungariei, Slovaciei şi preşedintele Bulgariei. Am primit răspunsul de la doamna preşedintă a Comisiei Europene…

Noi, cei cinci miniştri din ţările aflate în proximitatea războiului, am convenit printr-o scrisoare comună să facem propuneri către vicepreşedintele Comisiei, responsabil cu Politica comercială, şi comisarului pe probleme de agricultură, solicitându-le măsuri urgente în aşa fel încât să rezolvăm problema de comun acord, într-un context unic bizuit pe reguli, în respect pentru toate părţile implicate.

Pe de o parte, să ne protejăm fermierii noştri, pe de altă parte să dăm curs cerealelor din Ucraina să plece spre destinaţiile cunoscute, în aşa fel încât cei ce aşteaptă hrana care este asigurată în această zonă să o aibă la timp”, a susţinut demnitarul.

Parteneri
Ce trebuie să ai în buzunar în a doua zi de Crăciun pentru a-ți merge bine tot anul
Redactia.ro
Cum dau autoritățile apă la moară fanilor teoriei conspiraționiste Chemtrails
Digi24
Imagini cu Mihaela Prigoană! Văduva afaceristului este cu mult mai tânără decât el FOTO
Vocea.biz
Al Bano a spus ce s-a întâmplat în noaptea în care fiica lui, Ylenia Carrisi, a dispărut: „Acesta e dramaticul adevăr!”
Unica.ro
În sfârșit, ninge și la București. Iarna pune stăpânire pe jumătate din țară
EVZ.ro
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews
Simona Halep a luat decizia. A anunțat oficial în urmă cu puțin timp: Nu este ceea ce mi-aș fi dorit...
Capital.ro
Cum arată casa de 2,5 milioane de euro a Monicăi Tatoiu. Are 9 dormitoare și mobilă de lux. Vila e o fortăreață: “Tot sistemul de protecție a casei este inventat de mine"
Avantaje
MOȚIUNE de DESTITUIRE a PREȘEDINTELUI! CRIZĂ politică fără PRECEDENT
Mediaflux
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Spynews.ro
Două alimente consumate zilnic de români s-au dovedit a fi cancerigene
Realitatea.net
Nicușor Dan, despre cum a cunoscut-o pe soţia sa, Mirabela şi unde va petrece Crăciunul. Ce spune ea despre Primarul Capitalei
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro