18 nov. 2022 | 14:47

A fost act de sabotaj la conductele Nord Stream. S-au găsit urme de explozibil la locul avariilor

Politică Externă
A fost act de sabotaj la conductele Nord Stream. S-au găsit urme de explozibil la locul avariilor
Explozia Nord Stream a aruncat în aer 50 de metri de conductă

În septembrie, pe fondul unei crize și-așa accentuate, apăreau informații despre scurgerile de la Nord Stream. Occidentul acuza Rusia de sabotaj, iar Kremlinul răspundea cu aceeași monedă, declarând incidentul un act de terorism. Ambele părți, suspectându-se reciproc, anunțau investigații, iar rezultatele par a duce către un act de sabotaj la conductele Nord Stream. Noile informații spun că s-au  găsit urme de explozibil la locul avariilor.

Explozia Nord Stream a aruncat în aer 50 de metri de conductă

Se crede că cel puțin 50 de metri dintr-o conductă subacvatică care aducea gaz rusesc în Germania a fost distrusă de o explozie produsă în septembrie.

Există și o înregistrare video, realizată de o companie norvegiană de robotică. Înregistrarea avea să fie publicată de ziarul suedez Expressen, și părea să arate ruptura masivă din conducta Nord Stream 1.

Poliția daneză declara la acel moment că explozii au făcut patru găuri în conductă și în cea mai nouă, Nord Stream 2. Încă nu se știa cine sau ce a provocat exploziile, pe fondul suspiciunilor de sabotaj.

Livrările de gaz au fost suspendate de la exploziile din 26 septembrie de pe conductele care traversează Marea Baltică. Kremlinul a acuzat anchetatorii occidentali că încearcă să dea vina pe Rusia pentru pagubele produse.

Liderii occidentali nu au acuzat în mod direct Rusia, dar UE a acuzat anterior Rusia că își folosește livrările de gaze ca armă împotriva Occidentului din cauza sprijinului acordat Ucrainei.

În colaborare cu Expressen, Blueye Robotics a folosit o dronă submersibilă pentru a filma metalul răsucit și îndoit al conductei Nord Stream la 80 de metri sub suprafața mării. Părți ale conductei lipsesc sau sunt îngropate în fundul mării, a precizat compania.

„Doar o forță extremă poate îndoi metalul atât de gros în modul în care vedem.

Inspecțiile au confirmat faptul că au existat daune importante la Nord Stream 1 și 2 în zona economică exclusivă daneză”, a declarat Trond Larsen, operatorul dronei, pentru Expressen.

Constatările poliției daneze par să le confirme pe cele ale autorităților suedeze, care au investigat, de asemenea, scurgerile din conducte. Autoritățile germane, daneze și suedeze au investigat cu toții incidentul.

De cealaltă parte, procurorii suedezi ar fi respins o investigație comună. Decizia venea și de teama împărtășirii de informații sensibile legate de securitatea națională.

Rusia a cerut anterior să fie implicată în orice investigație, afirmând că avaria s-a produs în apele internaționale. Cu toatea astea, Danemarca și Suedia au refuzat. Gazoductul Nord Stream 1 nu a mai transportat gaz din august, când Rusia l-a închis, spunând că are nevoie de întreținere.

Acesta se întinde pe o distanță de 1 200 km de la coasta rusă de lângă Sankt Petersburg până în nord-estul Germaniei. Nord Stream 2 încă aștepta autorizația de utilizare atunci când Rusia a invadat Ucraina în februarie.

Noi date indică act de sabotaj la conductele Nord Stream

O primă investigație la locul faptei a întărit suspiciunile de „sabotaj grav”. Investigația ar fi avut loc săptămâna trecută, privind cauzele scurgerilor de gaz pe gazoductele Nord Stream 1 și 2.

În timp ce investigațiile continuă, mulți europeni suspectează că incidentul a fost rezultatul unui atac. Suspiciunea este întemeiată, mai ales că a avut loc în timpul unei dispute dure în domeniul energiei între Uniunea Europeană și Rusia.

Kremlinul a respins în repetate rânduri afirmațiile potrivit cărora ar fi distrus conductele. Kremlinul califica astfel de acuzații drept absurde. În același timp s-a susținut ideea că SUA sunt cele care au avut cel mai mult de câștigat de pe urma scurgerilor de gaz. Casa Albă a negat orice implicare în presupusul atac.

Anchetatorii au fost găsit urme de explozibil la locul avariilor

Ancheta continuă, dar au apărut primele date preliminare. Partea suedeză vine cu noi informații care arată că s-au fost găsit urme de explozibil la locul avariilor. Același lucru avea să fie confirmat și de partea daneză.

Anchetatorii suedezi declarau că „Analiza care a fost efectuată acum arată urme de explozibili pe câteva dintre obiectele care au fost recuperate”.  Suedezii au mai făcut precizarea că la fața locului s-au găsit „cratere de provenienţă tehnică”.

Poliția de securitate suedeză a declarat joi că suspiciunile de sabotaj asupra conductelor au fost întărite de cele descoperite. Danezii desfășoară, de asemenea, o anchetă, ambele țări excluzând Rusia din anchete.

Ministerul rus de Externe a declarat joi că este de neconceput  ancheta fără participarea Moscovei. Până în prezent, guvernele și oficialii occidentali au evitat să arate direct cu degetul, în timp ce Rusia a dat vina pe Occident.