Vladimir Putin, acuzat de crime de război chiar înainte de Ziua Victoriei. Cine este premierul care l-a înfruntat pe liderul Kremlinului: „Va trebui să dea socoteală”

Vladimir Putin, acuzat de crime de război chiar înainte de Ziua Victoriei. Cine este premierul care l-a înfruntat pe liderul Kremlinului: „Va trebui să dea socoteală
Vladimir Putin, liderul rus

Justin Trudeau a vizitat în aceste ultime zile Ucraina, aoclo unde s-a întâlnit cu președintele Volodimir Zelenski. Premierul Canadei a mers în orașul puternic afectat de război, Irpin, moment în care a văzut cu proprii ochi catastrofa comisă în acest război sângeros comandat de Vladimir Putin.

Vladimir Putin, judecat de o lume întreagă

Ucraina se află în a 75 zi de război, iar armata rezistă cu greu ofensivei rusești care s-a intensificat în ultimele zile. Deși civilii de la Mariupol au fost eliberați după săptămâni întregi de încercări eșuate, există încă prizonieri ai armate ruse în mai multe orașe din Ucraina.

Premierul Canadei a vizitat Irpin, unul dintre orașele bombardate de ruși, iar impactul emoțional a fost unul extrem de puternic, astfel încât, acesta nu a stat pe gânduri pentru a-l învonovăți pe Vladimir Putin pentru atrocitățile și crimele de război comise în timpul acestui război.

Declarația sa a fost făcută la Kiev, în timpul vizitei cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în cadrul unei conferințe de presă.

„Este clar că Vladimir Putin este responsabil pentru aceste odioase crime de război. Va trebui să dea socoteală. Am fost martor al brutalităţii războiului ilegal purtat de Rusia”, a declarat Justin Trudeau, după vizita orașului Irpin.

De asemenea, primarul orașului Irpin, Oleksandr Markuşin, a confirmat vizita premierului Canadei, scriind un mesaj pe pagina sa de Telegram, însoțit de poza lui Justin Tradeau în orașul distrus de bombardamente.

„(Justin Trudeau) a venit la Irpin pentru a vedea cu ochii săi toate ororile pe care ocupanţii ruşi le-au făcut oraşului nostru”, a transmis oficialul Irpinului.

Potrivit infirmațiilor apărute în presa internațională, premierul Canadei nu și-a anunțat vizita în Ucraina. Primarul orașului Irpin a ținut să-i mulțumească premierului canadian pentru toată susținerea oferită.

„Credem în continuarea cooperării dintre ţările noastre în reconstrucţia oraşelor ucrainene după victoria noastră”, a transmis acesta.

Orașul Irpin, vizitat și de șeful OMS

Orașul Irpin, situat la aproximativ 40 de kilometri de Kiev, a fost printre primele ținte ale armatei ruse, încă de la începutul războiului. Orașul cu aproximativ 60.000 de locuitori a fost cucerit rapid de armata lui Putin, iar în luna martie a fost deja ocupat. Oficialii din Kiev au acuzat Rusia pentru atrocitățile comise în acest oraș, precum și cele din Bucea, o localitat alăturată de Irpin, în care au fost găsite sute de cadavre ale civililor ucraineni.

În urmă cu două zile, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, a vizitat alături de Oleksandr Markuşin mai multe cartiere ale orașului distrus de bombardamentele rusești, Irpin.
În urma întâlnirii celor doi, primarul orașului Irpin i-a transmis șefului OMS bilanțul dezastrului din această zonă, subliniind faptul că 2.000 de familii nu au în momentul de faţă unde să locuiască.

„Am făcut o expertiză asupra clădirilor să vedem dacă pot sau nu pot fi refăcute, dar 17 dintre ele au fost distruse în totalitate şi nu vor mai putea fi reconstruite. Mai mult de 2.000 de familii nu au unde să locuiască în prezent. Încercăm să refacem utilităţile, alimentarea cu apă a fost restabilită aproape în tot oraşul, continuăm cu electricitatea şi gazele.

Practic, oraşul se întoarce la viaţă, dar, de fapt, după eliberarea oraşului şi încetarea ostilităţilor, doar pe două străzi se putea circula, restul fiind blocate. A fost nevoie doar de zece zile pentru a le curăţa pe toate şi pentru a demina zonele din oraş”, a afirmat Olexandr Markuşîn.