Costuri mari, subvenții mai deloc, cam asta ar fi rețeta unui faliment sigur pentru furnizorii și producătorii de medicamente din România. Deși guvernele promiteau reglarea situațiilor, acestea nu au apărut, iar actuala criză determină jucătorii din piață să ia decizii drastice. Conform informațiilor, se vorbește intens că medicamentele ieftine pot ieși din farmaciile din România, ca urmare a acestei situații.
Penuria de medicamente este o problemă tot mai frecventă în Uniunea Europeană, în special în ceea ce privește medicamentele esențiale. Deși penuria poate avea motive multiple, retragerile comerciale atrag tot mai multă atenție și interes. În special în unele țări din Europa Centrală și de Est.
Medicamentele ieftine pot fi retrase de pe piețe din cauza riscurilor pentru pacienți, dar și din motive comerciale. Retragerile de medicamente din motive comerciale sau financiare sunt cele mai frecvente. Mai frecvente decât cele din motive de siguranță sau eficacitate, deși sunt insuficient analizate.
Din acest motiv, conform unor date, în perioada 2016 – 2021, în România au existat mii de notificări de retragere de medicamente. Astfel, 70% din totalul actual al notificărilor de discontinuitate a medicamentelor monitorizate de Agenția Națională a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) sunt din motive comerciale.
Aproape 20% reprezintă singurul produs pentru o denumire comună internațională. În același timp, aproape 10% dintre notificările de retragere comercială temporară se prelungesc pe termen nedefinit.
Furnizorii nu au oferit date de revenire pe piață. Alte, peste 30% au încetat să mai fie disponibile pentru pacienții români, fiind retrase definitiv de pe piața românească din motive comerciale.
Într-un dialog exclusiv cu redacția Impact, Dragoș Damian, CEO Terapia Cluj, spune că „avem nevoie de sprijinul autorităților, să dovedească flexibilitate în metodologia de calcul a prețurilor. Noi nu am văzut niciodată pe parcursul anilor o flexibilitate.”
„În momentul în care dispare un medicament din România el este adus de obicei pe nevoi speciale.
Ceea ce este o practică cel puțin dubioasă, adică decât să fii de acord să crești prețul la un producător, care deja are o autorizație pe piață, tu dai un preț mai mare la unul pe care îl aduci pe nevoi speciale.
Pentru că medicamentele aduse pe regimul acesta nu fac obiectul nici unei reglementări de preț.”, spune Dragoș Damian, pentru Impact.
Anul 2022 nu a adus vreo modificare legislativă în ceea ce-i privesc pe producătorii și furnizorii de medicamente din România. La această oră, există riscul ca un număr important din medicamentele ieftine să iasă din farmaciile din România. Asta ar însemna, mai ales pentru cei care au nevoie de aceste medicamente, costuri mari la achiziția altor medicamente de același fel.