Mai multe medicamente ieftine ar putea să dispară de pe piață, din cauza acestei taxe. Despre ce este vorba

Producătorii de medicamente trag un semnal de alarmă cu privire la taxa clawback, despre care spun că a ajuns la un nivel care nu mai poate fi susținut. Dacă nu vor fi luate măsuri, mai multe medicamente care au prețuri accesibile ar putea să dispară de pe piață.

Taxa clawback ar putea duce la dispariția unor medicamente de pe piață

Aproximativ 3.000 de medicamente au fost retrase de pe piață din 2015 până în prezent. Dintre acestea, peste 2.500 sunt medicamente generice. Majoritatea costă sub 30 de lei și sunt fabricate în România. Producătorii de medicamente susțin că vor fi nevoiți să retragă de pe piață și mai multe produse în cazul în care nu vor fi luate măsuri cu privire la taxa clawback.

„Suntem foarte afectați de aceste măsuri și este total injust să plătim o taxă clawback de 26% din valoarea compensată pentru un consum pe care nu l-am generat. Taxa clawback se aplică la valoarea compensată, care conține și adaosurile de distribuitor și farmacie, astfel având un impact diferit în funcție de prețul medicamentului, adică cu cât este mai mic prețul, cu atât taxa procentuală este mai mare. Astfel, la un medicament generic compensat integral, cu un preț de producător de 5 lei, taxa clawback este de 35%.

Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România împreună cu Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România solicită un clawback diferențiat de maxim 10%, plafonat, pentru medicamentele generice și respectarea obligației de asigurare a spațiului bugetar pentru compensarea medicamentelor inovative”, se arată într-un comunicat emis de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România împreună cu Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România.

Producătorii de medicamente generice din România produc medicamente accesibile ca preț, au peste 20 de fabrici în țară și plătesc pe lângă taxa clawback şi impozit pe profit, impozit și contribuții sociale pe salarii.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI