Previziuni sumbre despre viitorii pensionari ai României, sau „Decreței” așa cum mai sunt numiți cei născuți între 1967-1990. Dragoș Damian, CEO al companiei Terapia Cluj, este de părere că în cele din urmă, guvernanții vor crește vârsta de pensionare la 70 de ani pentru că bugetul de stat nu va mai putea susține pensiile acestor români, care reprezintă „cea mai largă pătură demografică”.
Dragoș Damian consideră că sistemul de pensii de stat va deveni nesustenabil începând cu 2032, atunci când contingentul celor născuți începând cu 1967 va ieși din câmpul muncii. Directorul general al producătorului de medicamente Terapia Cluj a identificat o soluție pentru a combate o eventuală criză a pensiilor.
O solutie pentru anticipata criza a pensiilor Decreteilor: reducerea graduala, in fiecare an incepand cu 2027, cu doua puncte procentuale a contributiei la pensie si cu un punct la sanatate pentru angajatii care au trecut de 60 de ani.”, a scris Damian pe pagina sa Facebook.
CEO Terapia consideră că: „Este un premiu pentru angajatii seniori care duce la cresterea venitului net (cash) cu sumele din tabelul atasat, premiaza decenii de munca si este predictibila pentru buget (calculul este facut luand ca baza salariul minim si mediu din 2022).”
Desigur, mecanismul se poate implementa din 2023, nu trebuie sa asteptam pana in 2027. El este insa fundamentat pentru Decretei pentru ca, incet-incet, analistii economici, presa de specialitate si desigur, politicienii-hipsteri de 30-40 de ani realizeaza cu angoasa ca sistemul de pensii va deveni nesustenabil incepand cu 2032, cand trece in repaus contingentul celor nascuti incepand cu 1967.
Decreteii, pentru cei care inca nu stiu, sunt Generatia X a Romaniei, copiii nascuti dupa Decretul 770 din 1966, astazi cu varste cuprinse intre 45-55 ani si, foarte important, cea mai larga patura demografica a Romaniei, circa 4,5 milioane de oameni.” – Dragoș Damian.
Acesta susține că statul va crește vârsta de pensionare la 70 de ani ca o soluție la prăbușirea demografică. În 2021, România a înregistrat cel mai mic număr de nașteri din istorie.
Statul va creste varsta de pensionare la 70 de ani pentru ca nu va putea sustine pensiile a 4,5 milioane de Decretei. Nu va avea incotro, pentru ca asteptata prabusire demografica va reduce numarul de contribuabili iar datoriile acumulate de Romania incepand cu 2019 vor trebui platite de undeva, nu va mai fi loc de pensii. Iar pretextul va fi ca toate tarile din UE o vor face, insa acolo speranta de viata si speranta de viata sanatoasa sunt cu pana la 10 ani mai mari decat la noi.” a mai spus Damian.
Directorul celei mai mari fabrici de medicamente din țară evidențiază faptul că în România, speranța de viață este mult mai scăzută față de celelalte state europene, concluzionând că foarte mulți Decreței vor muri până la vârsta pensionării.
In Romania, speranța de viață la naștere a fost în anul 2019 de 72,5 de ani pentru bărbați și de 79,6 de ani pentru femei, potrivit INS (atentie, speranta de viata la nastere fiind cea a unui copil nascut acum, nu a unuia nascut acum 55 de ani). Speranta de viaţă sănătoasă la naştere pentru femei a fost de 60,6 ani (în anul 2019), faţă de 61,9 ani (în anul 2009), iar pentru bărbaţi de 59,9 ani (în anul 2019), faţă de 59,6 ani (în anul 2009) – la femei a scazut!, la barbati nu s-a modificat in 10 ani. Datele sunt din 2019, ca sa evitam depresia uitandu-ne la cele din 2021.
Acum, sigur ca nimeni nu se gandeste inca la pensionarii de peste 10 ani, pentru ca sunt dezbateri aprinse in ceea ce-i priveste pe cei din prezent. Si, sa fim onesti cu totul, statisticile de mai sus scot din pacate la iveala un adevar crunt, foarte multi Decretei ne vor parasi inainte de a incasa prima pensie, fie ea la 65 sau la 70 de ani.”
Citește și: „Gabriela Firea, noi declarații despre vârsta de pensionare a românilor: „I-am convins”