La 19 zile după ce Rusia și-a lansat invazia în Ucraina, există tot mai multe dovezi că armata sa comite crime de război prin atacuri mortale asupra civililor și prin utilizarea de muniții cu dispersie. Mai multe informații arată că au existat dovezi că Rusia a provocat pagube civile, inclusiv prin utilizarea de bombe cu dispersie în zone civile, din înregistrări video și fotografii credibile ale conflictului. În toată acesată nebunie, civilii ucraineni au trecut prin adevărate drame. Unii au plecat doar cu ce aveau pe ei, cu copii în brațe, din fața bombelor rusești. Alții au pierdut tot ce aveau, inclusiv membrii ai familiilor, din păcate. Astfel de povești dramatice sunt la ordinea zilei, printre acestea și cea a unei mame din Bucha, o localitate din apropiere de Kiev, care a fugit din calea invaziei cu bebelușul în brațe, sub ploaia de gloanțe.
Imaginile unui atac asupra unei parcări din Harkov, descris de un cercetător Bellingcat ca fiind un atac cu bombe cu dispersie, arată locuitorii care se plimbă într-un parc din apropiere chiar în momentul în care explodează o serie de bombe.
Imaginile de pe camerele de bord, evaluate de echipa de informații despre conflicte din Rusia ca fiind filmate în Harkov, se crede că arată o bombă cu dispersie. Având în vedere lipsa zgomotului produs de avioane, bomba a fost probabil lansată de un sistem de rachete rusești Grad, concluzionează cercetătorii.
Munițiile cu dispersie, care împrăștie fără discriminare bombe de mici dimensiuni pe o suprafață mare, sunt interzise de peste 100 de state, printre care Marea Britanie, Franța și Germania, din cauza lipsei de precizie a acestora. Dar nici Rusia, nici Ucraina nu au semnat un tratat introdus pentru prima dată în 2008 care le interzice.
Mai multe ONG-uri s-au concentrat asupra unui atac asupra unei grădinițe din Okhtirka, la aproximativ 100 de kilometri vest de Harkov, în a doua zi de lupte totale. Imaginile filmate cu drona luate în urma atacului arătau mai multe puncte de explozie înnegrite și persoane moarte sau grav rănite la intrare.
Au apărut și alte dovezi ale utilizării munițiilor cu dispersie, inclusiv rămășițele unui motor de rachetă de la o muniție cu dispersie rusească BMP-30, găsite pe o stradă din Harkov, precum și o înregistrare video cu o piesă de bombă similară care aterizează la Bucha, la nord-vest de Kiev.
Printre civilii care au trăit acest coșmar se numără și Darina, o tânără mămică ucrianeană, care a reușit să fugă din fața invaziei și a gloanțelor, doar cu ce avea pe ea și cu bebelușul de un an în brațe. Femeia povestește că a lăsat în urmă o soră, în orașul Harkov, despre care spune că nu mai poate fi numit oraș, ci doar o ruină.
„Am sora în Harkov, a plecat acum, însă nu mai există un oraş real acolo. Era un oraş superb, cu o grădină zoo superbă. Totul este ars acum. Nimic nu a rămas. Cel mai înfricoșător lucru este că mulţi oameni mor chiar în acest moment.
În timp ce sunt evacuaţi, în timp ce încearcă să îşi ducă copiii într-un loc sigur, mor în maşini. Bebeluşii mici nu ştiu. Cât timp vor creşte, nu vor înţelege de ce. Din cauza războiului ? Un război pentru ce sau de ce”, povestește tânăra refugiată pentru Antena 3.
Citește și: Pericolul major care îi vizează pe ucraineni: „S-ar ajunge la o adevărată catastrofă”
Darina mai povestește că nu mai știe absolut nimic de soțul ei, iar drama prin care trece este una de neînțeles. Majoritatea celor care au reușit să se refugieze în România au povești similare. Cât despre când și cum se vor întoarce acasă, în Ucraina, tânăra mămică spune că:
„Nimeni nu ştie dacă se va mai întoarce cineva din acest război acasă. Va mai exista acasă? O să ne mai vedem vreodată soţia, iubitul sau tatăl? Nu ştim asta. Nu știm de ce se întâmplă asta.
Ce le-am făcut celor din Rusia. Mergeți în țara voastră, cu regulile voastre, daca vă place președintele vostru, rămâneți acolo. Noi nu am vrem acest război”, spune Darina.
Femeia a reușit să ajungă la Arad, prin punctul de frontieră Sighet, urmând să plece mai departe spre Austria.
Numărul persoanelor refugiate din Ucraina din cauza invaziei Rusiei a depășit 2 milioane, cel mai rapid exod de refugiați din acest secol, a anunțat ONU, în timp ce forțele rusești au continuat să bombardeze al doilea oraș ca mărime al țării, Harkov, și au asediat două porturi maritime strategice.
Numărătoarea agenției ONU pentru refugiați, transmisă agenției The Associated Press, înseamnă că mai mult de 2% din populația Ucrainei a fost forțată să părăsească țara în mai puțin de o săptămână.
Evacuarea în masă a putut fi observată în Harkov, unde locuitorii disperați să scape de obuze și bombe care cădeau s-au înghesuit în gara orașului și au încercat să se îmbulzească în trenuri, fără să știe întotdeauna încotro se îndreptau.