Volodomir Zelenski acuză crime de război după atacurile cu bombă din Harkov. Ce a anunțat președintele

Volodomir Zelenski acuză crime de război după atacurile cu bombă din Harkov. Ce a anunțat președintele
Volodomir Zelenski acuza crime de razboi

Luni seara, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ținut să precizeze că în cinci zile, un număr de 56 de raiduri de rachete şi 113 rachete de croazieră au fost lansate în Ucraina de către forţele ruseşti. „Astăzi, forţele ruseşti au tras cu brutalitate asupra Harkovului din artileria cu reacţie. A fost în mod clar o crimă de război”.”

Volodomir Zelenski acuză crime de război

„Harkov este un oraş paşnic, există zone rezidenţiale paşnice, nu există facilităţi militare. Zeci de mărturii ale martorilor oculari dovedesc că nu este vorba de o singură rafală trasă eronat, ci de distrugerea deliberată a oamenilor: ruşii ştiau unde trag.

Va exista cu siguranţă un tribunal internaţional pentru această crimă – este o încălcare a tuturor convenţiilor. Nimeni în lume nu vă va ierta că aţi ucis oameni paşnici din Ucraina”, a spus Volodimir Zelenski.

Președintele Ucrainei a spus că noaptea trecută a fost extrem de grea, și că esste vorba doar de răzbunare și teroare. Zelenski se teme că rușii vor bombarda și mai mult orașele ucrainene.

„Ei vor omorî într-un mod crud copii noștri. Ei sunt răul care a venit pe pământurile noastre și trebuie distrus. Ei au mințit că nu se vor atinge de populația civilă, dar din primele ore de invazie, trupele ruse atacă infrastructura civilă. Ei au adoptat în mod conștient tactica de a distruge populația și totul ce face ca viața să fie normală.

Stații electrice, spitale, grădinițe, blocuri de locuit – toate sunt atacate în fiecare zi. Ceea ce fac invadatorii ruși în Harkov, Okhtyrka, Kiev, Odesa și alte orașe, trebuie să ajungă în fața unui tribunal internațional. Noi înregistrăm toate crimele lor”, a mai spus președintele Ucrainei.

70 de militari ucraineni uciși într-un atac de artilerie al Rusiei

Autoritățile ruse au declarat că vor ataca doar obiective militare, dar însă mai multe dovezi au fost publicate, atât video cât și foto, în care se poate vedea că sunt bombardate locuințe și instituții civile în orașele Ucrainei.

Acum, un convoi militar rus lung de circa 65 de kilometri se îndreaptă în continuare spre Kiev. Lupta din Ucraina a devenit și mai violentă luni, cu atacuri descrise de președintele Zelenski drept crime de război. Se bănuiește că Rusia a folosit bombe cu dispersie în atacul asupra unui complex rezidențial din Harkov.

Kievul a anunțat că sunt cel puțin 70 de militari ucraineni uciși într-un atac de artilerie al Rusiei asupra bazei militare din Ohtîrka, regiunea Sumî, zona fiind atacată intens în ultimele zile. Conform BBC, în cursul zilei de luni, serviciile de urgență din Ohtîrka căutau supraviețuitori sub clădirile dărâmate de bombardamente.

În plus, o declarație a Parlamentului ucrainean arată că baza militară din Ohtîrka a fost atacată cu rachete Grad, fără ghidare.