Într-un război, din păcate, cei care au de suferit cel mai mult sunt civilii. În Ucraina, din păcate, în afară de valul de refugiați, datele oficiale anunță și decesul a cel puțin 16 copii de la începutul invaziei rusești, pe 24 februarie, iar 45 au fost răniți, potrivit cifrelor oficiale. Cea mai mare unitate pediatrică din Ucraina, Spitalul Okhmadit, a evacuat deja pacienții cu afecțiuni care nu pun viața în pericol, dar există mai mulți copii care nu pot fi deconectați de la aparate. Numărul lor este în creștere pe măsură ce luptele din jurul capitalei ucrainene se intensifică.
Unul din cele mai mari spitale pediatrice din Ucraina, Spitalul Okhmadit, trece în aceste zile prin adevărate drame. Medicii de aici încearcă să țină în viață copii cu afecțiuni oncologice grave, a căror viață depinde de tratamente și îngrijire corespunzătoare.
Dar, războiul nu iartă, pentru că în apropierea spitalului au avut loc bombardamente în timpul nopții, potrivit chirurgului Vitali Demidov. Cadavre și mașini abandonate înconjoară clădirile spitalului.
„Cel mai trist lucru este că, atunci când sună sirena, trebuie să coborâm cu copiii și părinții la subsol. Alergăm de cinci sau șase ori pe zi în subsol și înapoi”, a declarat Demidov pentru TIME.
Adăpostul antiaerian din secția de pediatrie a Spitalului de Copii Okhmadit la 28 februarie în Kiev era plin de copii, majoritatea fiind micuții bolnavi, dar și cei aduși de soldații ucraineni, copii găsiți pe străzile orașului.
Medicul spune că copiii care beneficiază de asistență cu oxigen trebuie să continue să respire în timp ce sunt mutați, ceea ce înseamnă că personalul trebuie să alerge pe lângă cărucioare și să opereze ventilatoarele manuale.
O imagine a lui Demidov, cu o pușcă la brâu în timp ce leagănă un copil conectat la aparate de respirație artificială, a devenit virală de când a postat-o pe Instagram pe 26 februarie, scriind: „A fost foarte cald în seara asta. Sunt copii foarte [bolnavi] în spital, dependenți de oxigen.”
Afirmația îi aparține aceluiași medic, acesta spunând că voluntarii au adus alimente, provizii și medicamente. Printre răniți se numără un băiat a cărui soră de 10 ani și părinții săi ar fi fost uciși de sabotori ruși. Un alt pacient este un băiat care a suferit răni de șrapnel la gât în timpul bombardamentelor asupra Kievului:
„Din cauza gravității rănilor, pentru ca noi să putem opri sângerarea, băiatul a trebuit să fie operat chiar în departamentul de internare al centrului de traume al spitalului.
În prezent, băiatul se află în stare critică și este conectat la un ventilator.”, spune chirurgul pediatru Oleg Godik.
Citește și: Volodimir Zelenski, mesaj emoționant către eurodeputați: „Dovediți că nu ne veți lăsa baltă”
Genul acesta de imagini au fost publicate pe rețelele de socializare, din ce în ce mai des. Printre cei care au decis să arate lumii ce se întâmplă în Spitalul Okhmadit, a fost și producătorul de film Olga Beskhmelnitsina. Aceasta a postat mai multe poze și un clip video, completate de un text extrem de emoționant, legat de ceea ce a găsit în spital.
„Nu am vrut și nici nu am avut timp să scriu această postare, însă trebuie să vă arăt ceea ce am văzut astăzi în cel mai mare spital de copii din Ucraina. Acest spital a primit copii din toată țara și a efectuat între 30 și 50 de operații pe zi. Acum, este imposibil pentru majoritatea părinților să ajungă aici.
Copiii grav bolnavi, care ar trebui să fie în secții separate și atent supravegheați, acum stau într-un buncăr, în condiții improprii. Medicii și personalul medical ai spitalului au lucrat în aceste șase zile ca niște eroi.
Numărăm câți oameni și copii au murit în acest război. Dar este imposibil de numărat câți copii nu au avut timp să fie salvați din cauza invaziei rusești și a actelor sale teroriste”, a declarat Olga Beskhmelnitsina, într-o postare pe Facebook.
În timp ce încearcă să salveze copiii răniți în război, personalul îi tratează și pe cei cu afecțiuni preexistente. În mijlocul bombardamentelor, a fost efectuată o intervenție chirurgicală complexă asupra unei fete de 15 ani, care a sosit în urmă cu patru luni din regiunea Volyn din nord-vestul Ucrainei, cu diagnosticul de leucemie limfoblastică.
Vadim Tkachuk, șeful secției de terapie intensivă a Centrului de cardiologie și chirurgie cardiacă pediatrică, spune că, deocamdată, unitatea de terapie intensivă a fost mutată la subsol. Printre aceștia se află pacienți nou-născuți în perioada preoperatorie și copii după intervenții chirurgicale cardiace, mulți dintre ei fiind în stare gravă. Unii sunt conectați la aparate de ventilație sau sunt supuși dializei.
„Există și pacienți care sunt cu părinții lor la subsol. În prezent, efectuăm intervenții chirurgicale de urgență doar la pacienții care [ar muri] fără operație cardiacă.
Trebuie să amânăm operațiile planificate până la sfârșitul acestui război. Personalul medical al clinicii a lucrat invariabil de la începutul luptelor, deoarece nu toată lumea poate ajunge la spital.”, spune Vadim Tkachuk, șeful secției de terapie intensivă.
În mijlocul tuturor acestor lucruri, personalul încearcă să le ridice moralul tinerilor lor pacienți. Se cântă cântece și se joacă jocuri în timpul raidurilor aeriene. Două zile de naștere au fost sărbătorite chiar și în subsol. Dar provocările sunt copleșitoare.