Câți bani primesc românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Suma care se poate deconta de la Stat

Câți bani primesc românii care găzduiesc refugiați ucraineni. Suma care se poate deconta de la Stat
Cati bani primesc romanii care gazduiesc refugiati ucraineni. Suma care se poate deconta de la Stat

Este oficial! Românii care cazează în locuițele lor refugiați ucraineni vor primi bani de la stat pentru cheltuielile cu aceștia. Însă nu numai persoanele fizice vor beneficia de astfel de sume, ci proprietarii spațiilor de cazare (hoteluri, pensiuni, etc), dar și instituțiile de stat care ofera ajutor oamenilor fugiți din calea războiului. Iată ce sume vor primi fiecare în parte.

Bani de la stat pentru românii care găzduiesc refugiați ucraineni

Potrivit ordonanței de urgență nr. 20/2022, publicată marți în Monitorul oficial, persoanele fizice și juridice care cazează în locuințele sau spațiile proprii de cazare refugiați, beneficiază de decontarea cheltuielilor  pentru aceștia.

Astfel, oamenii care și-au deschis ușile caselor pentru a primi cetățeni ucraineni fugiți din calea bombardamentelor vor primi bani pentru alimente.

Hotelurile, pensiunile și instituțiile publice care și-au oferit spațiile de cazare refugiaților vor primi bani pentru cheltuielile făcute. Unitățile de cazare, precum hotelurile și pensiunile, vor putea cere decontarea cheltuielilor pe care le au cu refugiații la Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență, în baza documentelor justificative. Suma pe care o vor primi este de 100 de lei pe noapte pentru fiecare persoană cazată.

În cazul instituțiilor publice, suma este 50 de lei pe noapte pentru fiecare refugiat. În ceea ce-i privește pe românii care îi primesc în casele lor pe ucraineni, aceștia vor primi 20 de lei pe zi pentru fiecare refugiat în parte.

„Persoanele fizice care găzduiesc cetățeni străini sau apatrizi aflați în situații deosebite, proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiază de decontarea din bugetul inspectoratelor județene pentru situații de Urgență/ Inspectoratului pentru Situații de Urgentă București-Ilfov a cheltuielilor cu hrana în valoare de 20 de lei/zi/persoana găzduită”, potrivit OUG nr. 20/2022, publicată marți, 8 martie, în Monitorul oficial nr. 231.

Mecanismul de decontare a sumelor, nereglementat încă

Pentru decontarea acestor sume este nevoie mai întâi de stabilirea unui cadru legal, la care guvernanții lucrează deja.

Premierul Nicolae Ciuca a anunțat în urmă cu câteva zile că suma pusă la dispoziție de executiv din fondul de rezervă se ridică la peste 200 milioane de lei.

„În total, suma pe care am evaluat-o la nivelul Guvernului şi care va fi pusă la dispoziţie din fondul de rezervă, în primă fază, este de aproximativ 208 milioane”, a transmis premierul Nicolae Ciucă.

Potrivit aceleiași ordonanțe de urgență, ucrainenii fugiți din calea războiului care doresc să rămână la noi în țară vor beneficia de anumite facilități, precum angajarea fără a mai fi nevoie să prezinte viza de ședere în scop de muncă și asumarea printr-o declarație pe proprie răspundere a experienței profesionale sau a nivelului de studii.

Și copiii ucraineni care vin la noi în țară vor primi sprijin din partea statului. Ei vor beneficia de o serie de drepturi, printre care dreptul de a participa la activitățile educative din cadrul unităților de învățământ preuniversitar și la activitățile extracurriculare sau dreptul la alocarea unor alimente de bază tuturor copiilor din învățământul primar și gimnazial acordate prin programele sociale aflate în derulare, scrie avocatnet.ro.