Încă de la declanșarea pandemiei, senatorul independent Diana Șoșoacă a fost împotriva măsurilor luate de autorități, multe din acuzațiile ale fiind îndreptate spre Raed Arafat, Secretarul de Stat din MAI. Totul a culminat cu o serie de jigniri publice la adresa oficialului, declarații amendate de Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării. Acum, Diana Șoșoacă, deși nu vrea să plătească amenda dată de CNCD, a intentat o acțiune în instanță pe numele lui Raed Arafat.
Contreler senatorului independent de iași împotriva autorităților, mai ales în toată perioada de restricții, au fost din cele mai dure. Multe dintre ele, publice de altfel, erau făcute pe pagina sa de Facebook, dar și la diferitele televiziuni unde a fost invitată să vorbească. Dacă până acum Diana Șoșoacă nu a apelat la atacuri la persoană, se pare că ultimele ei declarații au avut, conform CNCD, caracter discriminator la adresa unei persoane, aceasta find în cazul de față Raed Arafat:
„De ce nu se duce domnul Raed Arafat în ţara lui de baştină, /Vorbeşte despre dânsul la persoana a III-a, probabil că i se trage din limba ţării sale natale,/ Nu ştiu cum domnul Raed Arafat şi-a luat examenul de cetăţenie, /Trădătorii nu au ce căuta în România”, sunt afirmațiile Dianei Șoșoacă care constituie faptă de discriminare potrivit art. 2 alin. (1) coroborat cu art. 15 din O.G.137/2000, republicată, a decis CNCD.
Conform decizie CNCD, Diana Șoșoacă a fost amendată cu 5.000 de lei, sume pe care senatorul a declarat că nu o va plăti. Ba mai mult de-atât, ca urmare a unui set de afirmații extrem de dure, referitoare la criza din Ucraina, Facebook a decis să-i pună sub o strictă observație pagina, spunând că „Acest link provine de la un editor despre care Facebook consideră că poate fi parţial sau integral sub controlul editorial al Guvernului rus”, venind ulterior și cu explicația asupra deciziei:
„Considerăm că aceste Pagini trebuie să respecte un standard mai ridicat de transparenţă, deoarece credem că ele combină influenţa unei organizaţii media cu susţinerea unui stat. Facebook încearcă să identifice aceste organizaţii în baza definiţiei şi standardelor sale, analizând cine le deţine, cine le administrează, cine le finanţează şi procesele care pot asigura independenţa editorială.
După ce aceste organizaţii sunt identificate, în secţiunea Transparenţă privind Pagina va apărea o etichetă. Etichetele vor fi aplicate treptat organizaţiilor din toată lumea după ce stabilim dacă editorii îndeplinesc criteriile noastre (prezentate mai jos), pe care le folosim pentru a determina probabilitatea ca acestea să se afle sub controlul editorial parţial sau complet al autorităţilor lor guvernamentale.”, spun Facebook, referitor la materialele publicate de Diana Șoșoacă.
Ca urmare a războiului senatoarei cu CNCD și Raed Arafat, pe 28 februarie Diana Șoșoacă a înregistrat la Curtea de Apel București un proces intentat de aceasta pe numele lui Raed Arafat. Încă nu a fost prima înfățișare, urmând ca magistrații să decidă când va avea loc. Acuzațiile depuse la dosar nu au fost încă făcute publice. Cât despre acuzațiile aduse de Facebook asupra conținutului publicat pe pagina sa, Diana Șoșoacă a declarat recent că:
„Facebook te anunță că linkul de Sputnik este posibil să fie un editor controlat de guvernul rus, nu că eu aș fi controlată de guvernul rus. În afară de Dumnezeu, pe mine nu mă controlează nimeni”, a spus senatorul la Etno TV.
Rămâne să vedem ce se va întâmpla la prima înfățișare la Curtea de Apel, și care va fi decizia magistraților în procesul intentat de Diana Șoșoacă împotriva lui Raed Arafat, pe care această l-a catalogat ca fiind trădător.