Dosarul Colectiv a ajuns la final. Ce se întâmplă la Curtea de Apel București

Dosarul Colectiv a ajuns la final. Ce se întâmplă la Curtea de Apel București
Dosarul Colectiv a ajuns la final

Dosarul Colectiv a ajuns la final. Ce se întâmplă la Curtea de Apel București. Judecătorii Curții de Apel București au rămas în pronunțare, marți, în dosarul „Colectiv”, în care fostul primar al setorului 4, Cristian Popescu-Piedone a fost condamnat în primă instanță la 8 ani și 6 luni de închisoare pentru abuz în serviciu.

Dosarul Colectiv a ajuns la final

Marți, magistrații le-au dat termen avocaților pentru o săptămână ca să depună concluzii scrise pentru clienții lor, spunând că soluția va fi amânată, fără să precizeze o dată anume câbd vor pronunța decizia finală.

Luni, apărătorii celor judecați în dosar au cerut instanței achitarea sau aplicarea unor pedepse mai blânde, spunând că procurorii ar fi greșit când au decis trimiterea în judecată a clienților lor, dar și magistrații Tribunalului București, atunci când au pronunțat pedespe cu executare.

Procurorii au cerut pedepse maxime

Însă la termenul de vineri, procurorii DNA și cei de la Parchetul General au cerut pedepse „orientate spre maximum prevăzut de lege” şi cu executare pentru: fostul primar al Sectorului 4 al Capitalei Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Procurorul Parchetului General a spus în faţa judecătorilor că, şi după tragedia din Colectiv, mulţi agenţi economici refuză să îşi ia autorizaţii pentru incendiu, numai afişează pe geam că nu au, însă anunţul nu îi exonerează de răspundere penală.

„Riscurile sunt şi mai mari. (…) Pot avea impresia că nu răspund penal pentru că victimele îşi asumă să ardă de vii când intră într-o locaţie fără aviz. (…) Chiar dacă societatea e marcată de tragedia din Colectiv, aceasta se poate întâmpla din nou oricând”, a spus anchetatorul.

La rândul lui, procurorul DNA a cerut instanţei aplicarea unor pedepse maxime şi cu executare, susţinând că „este inexplicabilă atitudinea blândă a instanţei de fond„. Anchetatorul a mai spus că ordinea socială a fost „alterată„ de corupţie, iar oameni au ars,„şi nu vorbim de doi, ci de un cimitir”.

Pedepse dispuse de Tribunalul București

De menționat este că procesul se află în faza de apel, după ce, pe 16 decembrie 2019, Tribunalul Bucureşti i-a condamnat pe Cristian Popescu-Piedone, funcţionari din primărie, patronii clubului, doi pompieri, doi pirotehnişti şi reprezentaţii unei firme de artificii.

Fostul primal al Sectorului 4  a fost condamnat la 8 ani şi 6 luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în ce privește eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

În ce îi privește pe cei trei patroni ai clubului Colectiv, Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu, ei au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă, dar şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă, patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists, a fost și ea condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare, iar pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani.

Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare, iar George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără să ia măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit și ea 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. Pentru Ramona Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sectorului 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească mai multor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, reprezentând cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite. De menționat este că decizia Tribunalului Bucureşti a fost atacată cu apel de persoanele condamnate, dar şi de către procurori.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI