Ce spune Raed Arafat despre refugiații care ar putea veni din Ucraina. Unde ar putea sta în România

Ce spune Raed Arafat despre refugiații care ar putea veni din Ucraina. Unde ar putea sta în România
Autoritățile de la București pregătite pentru un scenariu de război

Criza din Ucraina a ajuns la alte cote, mult mai tensionate, după anunțul făcut de Kremlin, și după aprobrea de către Duma de Stat a trimiterii de trupe rusești în regiunile separatiste. Ca urmare a escaladării situației, autoritățile de la București se pregătesc de un scenariu posibil, în care sute de ucraineni să se refugieze în România. În acest sens s-au luat anumite măsuri, despre care Secretarul de Stat Raed Arafat a vorbit astăzi într-o intevenție televizată.

Autoritățile de la București pregătite pentru un scenariu de război

Recunoașterea de către Kremlin a celor două republici separtiste ridică gradul de de alarmă în zonă. Conform unor analize militare, deja Vladimir Putin ar fi ordonat celor 150.000 de soldați să se îndrepte spre cele două regiuni, Donețk și Lugansk.

Situația, una fără precedent de la încheierea Războiului Rece, pune pe jar și statele învecinate cu Ucraina. România este deja în alertă și este pregătită să primească, în caz de urgență, refugiații ucraineni, gata să fugă din fața unei invazii rusești. Secretarul de Stat Raed Arafat a declarat în această seară că s-au făcut deja pregătiri în acest sens.

„Ajutoarele pentru Ucraina se bazează pe o listă solicitată de Ucraina. Este o solicitare venită prin două mecanisme. Mecanismul de protecție civilă europeană și mecanismul de răspuns la dezastre al NATO.

Pe ambele mecanisme România a răspuns cu cantitățile cerute. Ele includ în mod deosebit anumite medicamente, antibiotice și alte medicamente pe care le-au cerut, dezinfectanți. Este o listă de medicamente, dezinfectanți și materiale sanitare”, a spus Raed Arafat la Antena 3.

Raed Arafat: „Noi sperăm să nu folosim niciunul dintre ele”

În aceeași intervenție, pe fondul unul scenariu plauzibil de invazie rusească în Ucraina, Raed Arafat a mai declarat că sunt deja pregătite zone de primire a potențialilor refugiați din Ucraina, dacă situațția o va impune, dar oficialul român spune că „Noi sperăm să nu folosim niciunul dintre ele”. Același Raed Arafat a mai spus că România este pregătită să pimească, în caz de nevoie, până la aproximativ 300.000 de refugiați ucraineni.

„Este făcută analiza de către inspectoratele pentru situații de urgență împreună și cu celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne. Sunt stabilite terenuri unde pot fi instalate tabere, nu înseamnă că toate vor fi folosite. Pe lângă ele sunt identificate și locuri de cazare altele decât în tabere de corturi.

Este foarte greu de spus. Ne pregătim pentru cifre mari. Avem și cetățeni români în zona Ucrainei. E posibil să fie niciunul, câteva mii, câteva zeci de mii, depinde de amploarea și gravitatea situației în Ucraina. Noi ne pregătim ca să primim o cifră mai mare și sperăm să nu ajungem acolo. Planurile pe care le avem sunt adaptabile. La acest moment noi ne pregătim pentru mii de refugiați. Da, capacitățile pe care le-am calculat pot ajunge la 200-300 de mii.”, a mai declarat Secretarul de Stat.

Trupele rusești trimise în Ucraina

Președintele rus Vladimir Putin a ordonat intrarea trupelor ruse în cele două regiuni separatiste pro-Moscova din estul Ucrainei, după ce a recunoscut luni independența acestora. După decizia de la Kremlin, Marea Britanie intenționează să impună sancțiuni împotriva Rusiei, iar Germania a oprit progresul controversatului gazoduct Nord Stream 2 ca urmare a acțiunilor Moscovei în estul Ucrainei.

Președintele american Joe Biden în această seară va vorbi despre criza ucraineană, în timp ce Casa Albă se pregătește să anunțe noi sancțiuni împotriva Rusiei. SUA se așteaptă ca trupele rusești să se deplaseze în curând în Donbas, a declarat un oficial american de rang înalt familiarizat cu ultimele informații, conform CNN.

Urmăriți Playtech.ro și pe