09 mart. 2022 | 14:06

Cererea președintelui Chinei în războiul Ucraina – Rusia. Ce a discutat la telefon cu liderii Franței și Germaniei

Politică
Cererea președintelui Chinei în războiul Ucraina - Rusia. Ce a discutat la telefon cu liderii Franței și Germaniei
Xi Jinping : „Trebuie să lucrăm împreună pentru a reduce impactul negativ al acestei crize”

China este presată să își folosească influența pe care o are asupra Rusiei pentru a opri bombardamentele. Președintele chinez Xi Jinping i-a avertizat pe liderii francez și german că sancțiunile impuse Rusiei ar putea trage în jos economia globală, în timp ce Europa a intensificat o campanie de lobby pentru ca China să medieze în cazul invaziei Moscovei în Ucraina. Marți, Xi le-a spus președintelui francez Emmanuel Macron și cancelarului german Olaf Scholz că „regretă profund întoarcerea războiului pe continentul european” și a susținut o rezolvare diplomatică a crizei, care, potrivit ONU, s-a soldat cu peste 400 de morți în rândul civililor.

Președintele chinez Xi Jinping îi avertizează pe Macron și Scholz împotriva sancțiunilor paralizante impuse Rusiei

Liderul chinez a descris situația din Ucraina ca fiind îngrijorătoare și a făcut apel la reținere maximă. Președintele Xi a declarat că prioritatea ar trebui să fie prevenirea scăpării de sub control a situației.

Președintele chinez Xi Jinping a făcut aceste comentarii marți, în cadrul unei întâlniri virtuale cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz.

Xi Jinping a declarat că cele trei țări ar trebui să sprijine în comun discuțiile de pace dintre Rusia și Ucraina, a relatat televiziunea de stat chineză CCTV. Comentariile sale vin în contextul în care China a refuzat să condamne atacul Rusiei asupra Ucrainei sau să îl numească invazie.

Xi Jinping a reiterat opoziția Beijingului față de sancțiuni, care au devenit o piatră de temelie a răspunsului Occidentului la agresiunea rusă, potrivit versiunii guvernului chinez. Trebuie exercitată reținere maximă pentru a preveni un dezastru umanitar, a declarat Xi, avertizând că sancțiunile vor „trage în jos economia mondială, care se află deja sub povara grea a pandemiei”.

„Acest lucru nu este benefic pentru toate părțile Trebuie să susținem în mod activ un concept de securitate comună, cuprinzătoare, cooperantă și durabilă”, a declarat Xi Jinping, spunând că statul chinez este dispusă să mențină „coordonarea cu Franța, Germania și UE și să joace un rol activ alături de comunitatea internațională”.

Citește și: China știa că Rusia va ataca Ucraina. Cine face dezvăluirea de ultimă oră

Xi Jinping : „Trebuie să lucrăm împreună pentru a reduce impactul negativ al acestei crize”

El a mai spus că suveranitatea națională și integritatea teritorială a tuturor națiunilor trebuie să fie respectate și că China va oferi ajutor umanitar Ucrainei. O declarație de pe site-ul guvernului francez a precizat că cei trei lideri  au convenit să sprijine pe deplin toate negocierile care vizează o soluție diplomatică la conflict.

Versiunea germană, între timp, a afirmat că „Xi Jinping și-a exprimat sprijinul pentru acțiunile Franței și Germaniei [în ceea ce privește eforturile] pentru încetarea focului”.

Summitul video tripartit are loc în contextul în care Occidentul a făcut presiuni diplomatice asupra Chinei pentru a ajuta la dezamorsarea situației. Xi Jinping a vorbit cu Macron în zilele care au precedat invazia, când a cerut o rezolvare diplomatică a crizei.

El nu a discutat încă situația cu președintele american Joe Biden. De atunci, au existat multe speculații cu privire la faptul că președintele chinez era la curent cu planurile lui Putin. Beijingul a negat că ar fi avut cunoștință în prealabil de atac.

Refuzul lui Xi Jinping de a condamna atacul în curs de desfășurare al Rusiei

În ciuda preocupărilor legate de refuzul Beijingului de a condamna atacul în curs al Rusiei și de sprijinul retoric tacit pe care l-a oferit Moscovei, oficialii europeni consideră că gravitatea situației impune imperativ implicarea Chinei în intervenție.

„China are potențialul de a ajunge la Moscova datorită relației, în mod evident. Am dori ca China să își folosească influența pentru a face presiuni pentru încetarea focului.

Pentru a determina Rusia să înceteze bombardamentele brutale fără precedent și uciderea civililor din Ucraina”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE pentru afaceri externe, Peter Stano, pentru South China Morning Post.

Luni, cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell, a vorbit cu ministrul chinez de externe Wang Yi pentru a doua oară de la începutul invaziei, în urmă cu 12 zile. Borrell a mulțumit Chinei pentru că s-a abținut la voturile de condamnare a Rusiei la Națiunile Unite și și-a exprimat aprecierea pentru disponibilitatea Chinei de a sprijini încetarea ostilităților și dialogul, se arată într-un raport al UE privind întâlnirea.

De asemenea, el a cerut Beijingului să sprijine crearea unui coridor umanitar. Wang a declarat că comunitatea internațională ar trebui să sprijine discuțiile dintre Ucraina și Rusia pentru o încetare a focului și o rezolvare pașnică a conflictului.

„China este dispusă să continue să joace un rol constructiv în dezescaladarea situației în măsura în care poate.

Relația cu Rusia este solidă ca piatra Relațiile dintre China și Rusia nu vor fi influențate de nicio terță parte”, a declarat Wang în timpul briefingului său anual de presă în marja Congresului Național al Poporului, conform publicației chineze South China Morning Post.

Citește și: Rusia și China, avertisment alarmant. Anunțul NATO este categoric

„China este interesată să oprească acest război”

Oficialii de la Kiev au încurajat, de asemenea, China să își exercite influența pentru a influența Rusia. Dmitro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a declarat sâmbătă, în cadrul unei conferințe de presă online, că „China este interesată să oprească acest război”.

Schimburile dintre oficialii americani și chinezi au fost mai spinoase. În weekend, secretarul de stat american Antony Blinken a vorbit cu Wang și l-a presat să condamne invazia Rusiei în Ucraina.

„Secretarul a remarcat că lumea urmărește să vadă ce națiuni apără principiile de bază ale libertății, autodeterminării și suveranității. Lumea acționează la unison pentru a repudia și a răspunde agresiunii rusești, asigurându-se că Moscova va plăti un preț mare.”, a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

Antony Blinken: „Beijingul vorbește mult despre importanța menținerii ordinii internaționale”

Potrivit presei de stat chineze, Wang i-a spus lui Blinken că poziția Chinei cu privire la „problema Ucrainei se bazează pe meritele problemei în cauză”. Blinken a continuat retorica dură în timpul unei călătorii prin Europa săptămâna aceasta. Luni, la o conferință de presă la Vilnius, el a declarat la Beijing că „acțiunile vorbesc mai tare decât cuvintele”.

„Beijingul vorbește mult despre importanța menținerii ordinii internaționale, a stabilității și a respectării suveranității. Dar, de la constrângerea pe care a exercitat-o asupra Vilniusului, până la eșecul său de până acum de a condamna încălcarea flagrantă de către Moscova a suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei astăzi și în 2014, acțiunile Beijingului vorbesc mult mai tare decât cuvintele sale”, a declarat secretarul de stat american Antony Blinken.

Între timp, la nivelul eșaloanelor superioare ale administrației Biden de la Washington se poartă o dezbatere cu privire la oportunitatea de a solicita cooperarea Beijingului în aplicarea sancțiunilor și de a convinge Rusia să detensioneze invazia sângeroasă din Ucraina. Viceministrul rus de externe Igor Morgulov s-a întâlnit marți mai devreme cu ambasadorul Chinei în Rusia, Zhang Hanhui, a declarat ministerul rus de externe, fără a oferi detalii despre ce s-a discutat.

Digisport.ro
Italienii s-au convins de Dennis Man după ”nebunia” din Lecce - Parma și i-au dat o nouă poreclă
Stirile PROTV
Ploaie de drone ucrainene deasupra Rusiei. Câte au fost doborâte de forțele lui Putin
PlaySport
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
Ego.ro
Cine este tatăl copilului Ancăi Dumitra? Diferența de vârstă imensă dintre cei doi
ProActual
Suma pe care o primesc Mane Voicu și Ioana State pentru participarea la Asia Express 2024. Antena 1 le umple conturile
EVZ.ro
Diana Șoșoacă, legături cu interlopii. Nuțu Cămătaru e mic copil
Spynews.ro
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
PRO TV
Ce tratament pentru cancer ar fi urmat Kate Middleton, pe ascuns, în Statele Unite. ”Nu a fost chimioterapie”. Familia Regală neagă tot
Adevarul
Risc mai mare de cancer pentru adulții cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani. Cum se pot feri
BZI.ro
Irina Columbeanu este o domnișoară elegantă! Cum arată dormitorul ei din vila în care locuiește
Sport.ro
FOTO Cea mai atrăgătoare hocheistă a revenit la prima pasiune. Ședința foto cu care și-a pus fanii pe jar
Viva.ro
Laura Cosoi arată TOP la 42 de ani: decoleteu adânc, rochie mulată și transparentă și asta nu e tot. Are patru copii, dar i-a lăsat mască pe mulți cu silueta ei
Parteneri
Marcel Ciolacu, prima apariție publică alături de soție după mulți ani. Cum arată nevasta premierului
Redactia.ro
Unde au evadat Medana și Alin Oprea în plin scandal cu Larisa Uță? „Urmărește divorțul nostru, dar o invit să ne care bagajele”
Click.ro
Corespondență din Ungaria după ce Dunărea s-a revărsat. Satul acoperit de ape, în care localnicii au înlocuit mașinile cu bărcile
Digi24
Ce fac BĂRBAȚII cu ANTONIA la Velea la studio: „Genera BANI”! Nimeni n-a avut CURAJ să spună până azi
Vocea.biz
Cum a aflat Victor Slav că iubita lui, Selina, l-a înșelat. S-a întâmplat înainte de Asia Express!
Unica.ro
Grupa de sânge care atrage țânțarii ca un magnet. Explicațiile cercetătorilor
EVZ.ro
Lambada se externează după ce a devenit mamă pentru a treia oară. Cine îi este alături în aceste momente / PAPARAZZI
Spynews
Românii care primesc 250 de lei. Anunț oficial. Când intră banii pe carduri
Capital.ro
La 10 ani după separare, Diana Dumitrescu a dezvăluit adevăratul motiv al divorțului de Ducu Ion. A avut Adela Popescu vreo legătură?
Avantaje
DONALD TRUMP dă fiori americanilor. MĂSURI RADICALE anunțate de republican
Mediaflux
Alina Marymar, declarație de dragoste pentru Tzancă Uraganu, la scurt timp dupa ce Lambada a fost externată: ”Un bărbat care...”
Spynews.ro
Zodii ale căror vieți se îmbunătățesc semnificativ înainte de sfârșitul lunii septembrie 2024. Succesul bate la ușa lor
Realitatea.net
„În camera asta am crescut eu” Cum arată casa în care a copilărit Ramona Olaru. Imaginile din interior i-au surprins pe mulți
Antena 1
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Shtiu.ro